TÉMA

Auto

Nová parkovací místa nabídlo Brno. Budějovice je mají pod střechou, zájem o ně příliš není

Města v Česku, zejména pak velká sídliště, trápí nedostatek parkovacích míst. Například na brněnském sídlišti Starý Lískovec vznikla parkovací místa pro 250 aut, v dalších částech magistrát parkoviště chystá. Všude to však nepůjde, na někerých sídlištích totiž pro parkoviště není místo. V Českých Budějovicích zase vznikl nový parkovací dům, a to na dohled od centra města. Zájem je však spíš slabší. Centrum se tak náporu automobilů zatím nezbavilo. Řadu opatření teď chystá i Zlín, a to modré zóny a záchytná parkoviště.
12. 4. 2024|

Po nehodě v Polici nad Metují je sedm zraněných včetně dětí

V Polici nad Metují na Náchodsku před supermarketem v úterý odpoledne osobní auto srazilo několik lidí. Sedm jich utrpělo zranění, sdělila ČT mluvčí královéhradecké krajské záchranky Lucie Hanušová. Mezi zraněnými jsou podle záchranářů i dvě děti, jedno bylo přepraveno do nemocnice letecky. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Případ policie vyšetřuje, podle starosty měl řidič zřejmě zdravotní indispozici a nehodu nezpůsobil úmyslně.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 18:59|

O Velikonocích zemřelo při dopravních nehodách nejvíce lidí od roku 2016

O prodlouženém velikonočním víkendu od pátku do neděle zemřelo letos v Česku při dopravních nehodách již sedm lidí, což je nejvíc od roku 2016. V roce 2023 měly havárie za velikonoční víkend dvě oběti. Vyplývá to z předběžných statistik policie. V předchozích letech se počet obětí nehod o volných velikonočních dnech pohyboval od dvou do šesti. V roce 2016, kdy byl poprvé Velký pátek státním svátkem, bylo stejně jako letos zemřelých sedm.
1. 4. 2024Aktualizováno1. 4. 2024, 20:12|

Embéčko slaví šedesátiny. Na poslední moderní auto z ČSSR nedali řidiči dopustit malým bolestem navzdory

Škoda 1000 MB bylo pro mladoboleslavskou automobilku velice revolučním modelem. Bohužel ale bylo také na velmi dlouhou dobu poslední, o kterém šlo něco takového říct. Z dosavadní klasické koncepce s motorem vpředu a pohonem zadních kol přešla tehdy Škodovka (respektive AZNP) na koncepci vše vzadu. Jenomže u ní se zasekla téměř na čtvrt století. A dva novější modely, které přišly po Embéčku, měly vlastně spíše charakter faceliftu, než že by to byla úplně nová auta.
21. 3. 2024|

Převod auta lze nově vyřídit on-line, uživatelům tak odpadne minimálně jedna cesta na úřad

Žádosti o převod vlastníka vozidla nebo o vydání doplňkové registrační značky mohou lidé nově podávat přes Portál dopravy. Uživatelům tak odpadne minimálně jedna cestu na úřad. Při on-line žádosti navíc získají dvacetiprocentní slevu ze správního poplatku, informovali zástupci ministerstva dopravy. Služby jsou zatím dostupné jen fyzickým osobám.
12. 2. 2024|

V Las Vegas můžete potkat auta bez řidiče. Neovládá je počítač, ale na dálku člověk

Před několika lety byly slibnou dopravní technologií automobily bez řidiče, které řídí zabudovaný počítač. Už nějakou dobu o nich ale není moc slyšet, a když, tak se řeší problémy jejich algoritmů s rozhodováním v krizových situacích, aby byly bezpečné pro člověka. Německá společnost Vay se vydala jinou cestou a v Las Vegas spustila první komerční službu, která umožňuje objednat si dálkově řízené elektroauto, jež dojede až k nim.
20. 1. 2024|

Vraky z havárií se z aukce mohou dostat do opravy v zahraničí a zpět na silnice. Nový majitel se historii nedozví

Na českých silnicích se letos odehrálo téměř 70 tisíc nehod, přičemž škody dosáhly sedmi miliard korun. Auta jsou často tak poničená, že to pojišťovny vyhodnotí jako totální škodu a vozy pak míří do internetových aukcí. V těch je nakupují obchodníci na náhradní díly, ale i kompletní opravy. Některá auta se tak v praxi na silnice vracejí. Kdo a jak je dal dohromady, už ovšem nikdo nekontroluje.
17. 12. 2023|

Řidiči zahlcují policejní e-podatelnu záběry z autokamer, většina záznamů je navíc nepoužitelná

Čeští řidiči přetěžují elektronickou podatelnu policie záběry z autokamer. Uvádějí to dopravní policisté s tím, že řada záběrů je k dokazování trestných činů nepoužitelná. Scházejí třeba i základní údaje, včetně místa, kde kamera daný moment natočila. A zároveň upozorňují, že správně by lidé měli okamžitě volat linku 158, aby na místo mohla vyrazit policejní hlídka.
12. 12. 2023|

Nástup šetrnějšího benzinu E10 zkomplikuje provozování starších aut i odstavování na zimu

Pro majitele starších aut, ale také pro ty, kdo jezdí málo nebo třeba nechávají svůj stroj přes zimu stát – jako třeba motocyklisté – může představovat problém nové palivo, které se začne na čerpacích stanicích v Česku prodávat od ledna. Bude to benzin s označením E10 s vyšším podílem biosložky. Motory v moderních autech, která pravidelně jezdí, by se s ním měly vyrovnat bez nesnází. Když ale zůstane palivo v nádrži příliš dlouho, může nastat problém. U starých motorů zase hrozí poškození palivové soustavy.
24. 11. 2023|

Prodejci tají nehody i najeté kilometry, auta i tak mohou získat osvědčení z STK

Až třetina aut na českém trhu má přetočený tachometr. Uvádějí to firmy, které nabízejí prověření původu vozů. Podle nich jsou kupující stále opatrnější a víc využívají těchto služeb. Kromě pravého počtu najetých kilometrů prodejci mohou tajit třeba i dřívější nehody.
8. 11. 2023|

Gangy na parkovištích vykrádají auta řidičům, kteří se neohlédnou. Případů přibývá

Odstíní auto od signálu z klíčku, který ho má zamknout, a pak nerušeně kradou. Před gangy, které takto vybírají majetek z aut, varovala policie. Na popularitě mezi zločinci nabyl takový způsob v posledních dvou letech. Gangy řádí nejvíce v Praze, ale riziko představují v celé republice. Vykradení auta je v současnosti mnohem častější než jeho úplné ukradení. Ukradených aut je v současnosti mnohem méně, než bývalo, na druhé straně ale ani tento zločin úplně nevymizel.
3. 11. 2023|

Chodník jako parkoviště. Počet přestupků hlavně ve velkých městech roste

Ve velkých městech napříč republikou dochází stále častěji k nedovolenému parkování na chodnících. Potvrdili to strážníci z řady českých měst. Auta zaparkovaná na chodníku přitom znemožňují bezpečnou chůzi pěších nebo blokují průjezd vozidel veřejné hromadné dopravy. Města na situaci reagují budováním zábran i výstavbou nových parkovacích objektů. Řada řidičů tvrdí, že špatně parkují hlavně kvůli nedostatku parkovacích míst.
21. 10. 2023|

Původní návrh normy Euro 7 platit nebude, tvrdí Kupka. Označil jej za nerealistický

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) prohlásil, že původní návrh nového emisního nařízení Euro 7 platit nebude. Originální předloha by totiž podle něj mohla nejen ublížit automobilkám, ale také životnímu prostředí, které má chránit. Řekl to v pondělních Událostech, komentářích. Původní návrh normy označil za nerealistický – a stejně o něm hovořil i europoslanec Ondřej Knotek (ANO). Podle europoslance Mikuláše Peksy (Piráti) je debata o přenastavení některých limitů legitimní.
19. 9. 2023|

Česko zatím nebude plošně zabavovat auta s ruskými SPZ

Česko zatím auta s ruskými poznávacími značkami plošně zabavovat nebude. ČT to řekla mluvčí celní správy Hana Prudičová s tím, že vozy už byly jednou vpuštěny do schengenského prostoru. Zmíněnou pravomoc nově dává směrnice Evropské komise. Polsko, Finsko a pobaltské státy už v minulých dnech oznámily, že v Rusku registrovaná auta nebudou na své území pouštět.
18. 9. 2023|

Povinné ručení podraží v příštím roce v průměru o desetinu

Povinné ručení se řidičům příští rok zvedne v průměru asi o desetinu. Rizikovým skupinám, jako jsou třeba mladí do osmadvaceti let z velkých měst, mohou ceny růst víc, naopak lidé ve věku kolem čtyřiceti a z malých obcí mohou počítat se zdražením zhruba o procento.
1. 9. 2023|

Řidiči v Praze by mohli platit dvě stovky za průjezd Malou Stranou a Smetanovým nábřežím

Za celodenní vjezd na Malou Stranu a Smetanovo nábřeží v centru Prahy by řidiči mohli platit dvě stě korun. Informoval o tom radní městské části Praha 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Jde podle něj o návrh, o kterém se jedná. Opatření chce zavést magistrát a Praha 1 i přes nesouhlas některých městských částí. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že finální návrh zpoplatnění vjezdu do vybraných částí centra není hotový. O případném zavedení mýta v celém centru či historických částech bude podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) možné uvažovat až po dokončení pražského okruhu.
29. 8. 2023|

Soud potvrdil podmínku za výzvy ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea

Za výzvu ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea na březnové protivládní demonstraci v pondělí odvolací Městský soud v Praze potvrdil Jaroslavu Popelkovi čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a půl. Stvrdil mu také osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území Prahy. Verdikt je pravomocný. Popelka se pondělního jednání nezúčastnil, v červnu u soudu uvedl, že podle jeho názoru jde nanejvýš o přestupek.
28. 8. 2023|

Odstávka v kolínské Toyotě potrvá nejméně do prvního září

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá minimálně do pátku 1. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět v noci z pondělí na úterý. Důvodem jsou chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil minulý týden rozsáhlý požár. Podle automobilky nyní není jasné, kdy se výroba obnoví.
25. 8. 2023|

Slovensko je stále lídrem ve výrobě aut. Tamní průmysl však po covidu a inflaci čekají další výzvy

Slovensko zůstává i přes pokles odbytu lídrem ve výrobě aut. Nikde jinde na světě nevzniká tolik vozů v přepočtu na obyvatele. Do rekordních čísel z roku 2019 má ale stát zatím daleko – i kvůli pandemii nebo inflaci.
20. 8. 2023|

Majitelé veteránů budou muset se svými vozy na STK. A to jednou za pět let

Majitelé veteránů budou muset od září absolvovat pravidelné prohlídky ve Stanicích technické kontroly. Zavedením takzvané STK chce mít stát lepší přehled o tom, jaká auta a v jakém stavu na českých silnicích jezdí. Oproti běžným vozům budou kontroly veteránů povinné jednou za pět let.
17. 8. 2023|

Ceny paliv dál rostou, nafta za týden zdražila téměř o dvě koruny

Paliva v Česku opět značně zdražují, nafta dokonce za poslední týden o téměř dvě koruny. Nejprodávanější benzin Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o 59 haléřů na 39,24 koruny za litr a nafta o 1,79 koruny na 36,71 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Paliva postupně zdražují zhruba od konce května. Zdražování nafty výrazně zrychlilo minulý týden, když byla od 1. srpna zvýšena spotřební daň. Podle analytiků bude zdražování paliv pokračovat i v následujících dnech.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 19:19|

Další problémy na Barrandovském mostě. Silničáři tam změnili řazení jízdních pruhů

Průjezd přes rekonstruovaný Barrandovský most v Praze se od čtvrtka ještě více zkomplikoval. Silničáři kvůli dalšímu postupu prací změnili řazení jízdních pruhů, což ráno řadu lidí za volantem zmátlo. Do správného pruhu tak často přejížděli na poslední chvíli.  Druhá etapa oprav nejvytíženějšího mostu v hlavním městě má skončit za tři týdny.
10. 8. 2023|

Nejvyšší soud potvrdil trest 17,5 roku za úmyslné nabourání policejního auta na Chebsku

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Tibora Semana, který v létě 2020 při svém útěku z vězení v kradeném autě na Chebsku úmyslně naboural policejní vůz. Za pokus o vraždu policistů si vyslechl trest 17,5 roku vězení plus pětiletý zákaz řízení aut a povinnost uhradit škodu 52 tisíc korun. NS rozhodl nedávno bez veřejného jednání, o výsledku informovala mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová.
8. 8. 2023|

České automobilky představují nové verze svých modelů. Ty starší tak zlevňují

České automobilky představují nové verze svých modelů. V úterý tak učinila i ta největší, Škoda Auto. Trhu pomáhají nejen samotné inovace, ale i doprodeje starších generací vozů. Ty producenti nabízejí i o desítky tisíc levněji, aby uvolnili prostor jejich nástupcům.
1. 8. 2023|