TÉMA

Mars

Obrněnec Mars míří do zemí Aliance. Vstup Česka do NATO otevřel nové možnosti obrannému průmyslu
Členství Česka v NATO otevřelo nové možnosti domácímu obrannému průmyslu. Příkladem je výrobce obrněných vozidel SVOS v Přelouči. Vozidlo Mars pro raketové systémy protivzdušné obrany vyvíjí a testuje s partnery ze Švédska. Při výrobě využívá komponentů z dalších zemí Aliance.
12. 3. 2024|ČT24
Vrtulníček Ingenuity už nevzlétne. NASA misi na Marsu ukončila
Miniaturní vrtulník Ingenuity, který se v roce 2021 jako první motorem poháněný stroj na cizí planetě vznesl do marsovské atmosféry, ukončil svou misi. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), podle kterého už helikoptérka nemůže létat.
26. 1. 2024|ČTK
Evropský výzkum našel u rovníku Marsu obří množství ledu. Je navrstvený jako lasagne, zaplnil by vodou Rudé moře
Větrem ošlehané hromady prachu anebo vrstvy ledu? Sonda ESA Mars Express znovu prozkoumala jeden z nejzáhadnějších útvarů Marsu, aby objasnila jeho složení. Výsledky naznačují, že pod povrchem Rudé planety se táhnou vrstvy vodního ledu. Jde o vůbec největší množství vody, jaká kdy byla v této části planety nalezena.
18. 1. 2024|Tomáš Karlík
Rok 2024 ve Sluneční soustavě: lidstvo prozkoumá Měsíc, Mars i měsíc Europa
Rok 2023 byl v lidském poznávání a dobývání Sluneční soustavy nesmírně úspěšný. Mise NASA OSIRIS-REx přivezla vzorek z asteroidu, indická mise Chandrayaan-3 zkoumala jižní pól Měsíce a vrtulníček Ingenuity operoval celou tu dobu úspěšně na Marsu. Rok 2024 by měl na tyto úspěchy přinejmenším navázat – čekají se mise k měsícům Marsu a Jupiteru a pokračovat bude příprava návratu člověka na Měsíc.
31. 12. 2023|Tomáš Karlík
Astronautům hrozí erektilní problémy, zjistili vědci. NASA hledá řešení
To, že delší pobyt ve vesmíru představuje zdravotní riziko například kvůli řídnutí kostí, svalové atrofii nebo možným psychickým obtížím, se ví už delší dobu. Nově ale vědci zjistili, že astronautům hrozí po návratu na Zemi i poruchy erekce.
23. 11. 2023|
Pentagon podpořil jaderný pohon pro kosmické lodě. Dal na něj skoro tři čtvrtě miliardy korun
Spojené státy se zase o kousek přiblížily k tomu, aby měly kosmické lodě poháněné jadernými reaktory. Na nový projekt uvolnil Pentagon v přepočtu tři čtvrtě miliardy korun.
14. 11. 2023|
Savci se mohou rozmnožovat ve vesmíru, naznačuje japonský pokus
Japonským vědcům se na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) podařilo při prvním experimentu svého druhu za podmínek mikrogravitace vypěstovat myší embrya, která se normálně vyvíjela. Studie naznačuje, že by mohlo být možné, aby se lidé ve vesmíru rozmnožovali.
29. 10. 2023|
Mars mohl být plný řek a snad i života, ukázal nový model
Velká část kráterů na Marsu mohla být v minulosti řekami plnými života. Prokázala to podle nové studie analýza dat z vozítka Curiosity, které Rudou planetu detailně zkoumá už jedenáct let.
25. 10. 2023|
Měsíc je zřejmě o desítky milionů let starší, než si astronomové mysleli
Měsíc je o zhruba 40 milionů let starší, než se dosud předpokládalo. Uvádí to mezinárodní tým vědců, který prozkoumal krystaly z lunárního prachu přivezeného na Zemi misí Apollo 17 v roce 1972 – zatím z posledního kosmického letu, během kterého člověk vstoupil na povrch naší přirozené družice. Přesné stáří Měsíce, který Zemi doprovází několik miliard let, bylo zatím předmětem odborných diskusí.
24. 10. 2023|
Indie chce do roku 2040 vlastní vesmírnou stanici a astronauta na Měsíci
Indie plánuje, že do roku 2040 vyšle na Měsíc svého astronauta. Podle zpravodajského serveru BBC News to oznámila indická vláda. Mezi cíle tamní vesmírné agentury patří také vybudování vlastní vesmírné stanice do roku 2035.
18. 10. 2023|
Mise Psyche odstartovala. Sonda letí zkoumat vzdálenou planetku
Americká kosmická agentura oznámila, že do vesmíru úspěšně odstartovala její nová mise. Sonda Psyche míří ke stejnojmennému tělesu, které bude dva roky detailně zkoumat.
13. 10. 2023|
Čeští vědci se zaměřili na anomálie gravitačního pole na Marsu. Mohou pomoci najít stopy po životě
Testování možného výskytu uhlovodíků a hledání anomálií gravitačního pole by mohlo vědcům pomoci odpovědět na otázku, jestli se na Marsu nacházel život. Vyzkoušeli to čeští vědci z Astronomického ústavu Akademie věd. Výsledky jejich zkoumání sice nepotvrdily život na Marsu, nicméně jim pomohly vytipovat rozsáhlá místa se zvýšenou pravděpodobností výskytu uhlovodíků, tedy stop po zmizelém životě. Studii vydal odborný časopis International Journal of Astrobiology.
11. 10. 2023|
NASA vymýšlí nejlepší boty v dějinách. Otisknou se do povrchu Měsíce
Američtí vědci pracují na botách, do nichž se obují nohy astronautů, kteří se projdou po Měsíci. Tato obuv musí vydržet extrémy a musí mít vlastnosti, jež je velmi obtížné zkombinovat.
17. 7. 2023|
Čínská sonda našla důkazy o tom, jak probíhaly klimatické změny na Marsu
Na Marsu se odehrála před asi 400 tisíci lety dramatická změna klimatu. Ukázal to průzkum čínského vozítka, které zaznamenalo, jak se na Rudé planetě proměnily duny.
12. 7. 2023|
Česká kosmická mise SLAVIA má hledat suroviny ve vesmíru. Přípravnou fázi zvládla
Česká kosmická mise SLAVIA úspěšně dokončila přípravnou fázi. Jejím cílem je vynést na oběžnou dráhu země dva mikrosatelity vybavené pokročilými technologiemi pro hledání zdrojů surovin ve vesmíru. Odstartovat by měla v roce 2027.
20. 6. 2023|
Lipavský ve Spojených státech podepsal ujednání Artemis. Znamená spolupráci při průzkumu vesmíru
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve Spojených státech podepsal se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem ujednání Artemis, iniciativu USA pro spolupráci při průzkumu Měsíce, Marsu a dalších vesmírných těles. Na Twitteru o tom informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Česko se tak stalo čtyřiadvacátou zemí, která se k ujednání přidala. Připojení už dříve schválila tuzemská vláda.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 19:30|
Globální mapa Marsu do detailu ukazuje dávná říční údolí i majestátní sopky
Nekonečné rudé pláně, rozložité vulkány, pozůstatky dávných řek a jezer i krátery po dopadu meteoritů si lze do detailu prohlédnout na nové globální mapě Marsu, kterou vytvořili odborníci ze Spojených arabských emirátů (SAE). Mapa se skládá z více než tří tisíc snímků, které pořídily přístroje sondy Amal (Naděje).
25. 4. 2023|
První let kosmické lodi Starship skončil neúspěchem, Muskova raketa explodovala
Obří dopravní systém Starship od společnosti SpaceX se pokusil o svůj první let. Odstartoval z kosmodromu na jihu amerického státu Texas poté, co se v 15:28 SELČ otevřelo 62minutové okno. Krátce po startu ale byla raketa zničena. SpaceX na Twitteru uvedla, že systém potkalo „rychlé neplánované rozložení“ a že technici budou nyní vyhodnocovat data ve snaze připravit další zkoušku. Ta by podle zakladatele společnosti Elona Muska mohla přijít „za pár měsíců“.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 17:18|
Odstartovala sonda Juice. Poletí osm let k Jupiteru, prozkoumá planetu i její měsíce
V pátek z evropského kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovala raketa Ariane 5 s obří sondou Juice, která se tak vydala na osm let dlouhou cestu k Jupiteru. Úkolem sondy je kromě zkoumání systému největší planety Sluneční soustavy také prostudovat trojici jejích ledových měsíců: Callisto, Europu, a zejména největší měsíc Ganymedes. Mimo jiné se pokusí zjistit, jestli se na nich může vyskytovat život. Na projektu pod hlavičkou Evropské kosmické agentury (ESA) se podíleli i čeští vědci.
14. 4. 2023|
Mars nanečisto. Výcvikové centrum umožní astronautům přípravu na misi
Na první krůčky po povrchu Marsu si lidstvo ještě pár let počká, ale americká vesmírná agentura NASA začala s přípravami již nyní. Během rok trvající simulace si posádka astronautů vyzkouší pobyt v izolaci či práci s vědeckými nástroji uvnitř základny i na povrchu rudé planety. To vše bude možné, aniž by opustili vesmírné středisko v Houstonu.
12. 4. 2023|
Brambory jsou lepší stavební materiál než lidská krev. „Hvězton“ je ideální hmota na Marsu
Zatím nejlepší stavební hmotou, která by se dala použít pro budování základen na Marsu a Měsíci, je škrob, který se dá získat z brambor. Pokud by se obohatil lidskými slzami nebo dalšími tělními tekutinami a smíchal s tamními horninami, vznikl by materiál, jenž pevností předčí beton.
25. 3. 2023|
Rolls-Royce se chlubí konceptem jaderného pohonu. Má dostat lidi na Mars
Lidstvo v následujících dekádách plánuje cesty na Měsíc a Mars, ambice ale omezují stávající metody pohonu raket. Ten chemický je pro cesty do hlubšího vesmíru nepraktický. Nyní přišla s informací o vývoji prototypu možného náhradníka společnost Rolls-Royce.
7. 2. 2023|
USA chtějí testovat jaderný pohon pro rakety. Má jim přinést bezpečné kosmické cestování
Americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) představil plán pro testování raketového motoru na jaderný pohon, který by mohl dopravit astronauty na Mars za kratší dobu, než je tomu u dosavadních systémů. Na projektu NASA spolupracuje s výzkumnou agenturou amerického ministerstva obrany DARPA, první testy plánují na rok 2027.
27. 1. 2023|
Brněnští vědci poslali řasy do vesmíru. Řeší, jak je tam využít k výrobě biopaliva, čištění vody i jako doplněk stravy
Dopady kosmické radiace a ultrafialového záření na přežití a růst mikrořas zkoumají vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Loni je vyslali do stratosféry v sondě, která nesla několik desítek vzorků. Krátký pobyt ve vesmíru řasy dlouhodobě ovlivnil. Nové poznatky chtějí vědci využít k vytipování odolných druhů, které by astronauti mohli využívat například k výrobě biopaliva nebo čištění vody.
10. 1. 2023|