TÉMA

G20

Lídři na summitu G20 uctili památku Gándhího, účastnili se Biden i Lavrov

Na summitu skupiny velkých ekonomik G20 v Dillí v neděli lídři států a vlád společně uctili památku indického politika a bojovníka za nezávislost Mahátmy Gándhího. Na začátek druhého a zároveň posledního dne setkání navštívili památník, kde byl Gándhí v roce 1948 po svém zavraždění zpopelněn. Následně indický premiér Naréndra Módí předal Brazílii předsednictví skupiny G20 a prohlásil dvoudenní summit za ukončený. Rovněž navrhl, aby státníci jednali na virtuálním zasedání ještě letos v listopadu.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 19:48|

Účastníci summitu G20 se shodli na závěrečné deklaraci včetně části o Ukrajině

Lídři členských zemí se na víkendovém summitu skupiny G20 v Dillí dohodli na formulaci závěrečné deklarace včetně pasáže o válce na Ukrajině. V sobotu to oznámil indický premiér Naréndra Módí. Klíčová a dosud sporná pasáž o geopolitické situaci na Ukrajině podle DPA odpovídá požadavkům Ruska i Západu a hostitelská země výsledek označuje za „stoprocentní konsensus“. Podle Kyjeva je ale deklarace slabá a lídři by na ni neměli být pyšní. Státníci se v Dillí také shodli, že do bloku G20 nově přizvou Africkou unii (AU). Summit přišel i s významnou dohodou o infrastruktuře. Počítá s lepším propojením Evropy, Blízkého východu a Indie sítí železnic a přístavů. Tématem bylo i klima.
9. 9. 2023Aktualizováno9. 9. 2023, 19:59|

Do Dillí se sjedou představitelé G20. Úřady likvidují slum nedaleko místa konání summitu

Indická metropole bude o víkendu hostit schůzku představitelů ekonomicky vyspělých zemí G20. Státníci budou jednat jen pár stovek metrů od oblasti Janta Camp, kde stojí rozsáhlý slum. Úřady jej nyní likvidují, oficiálním důvodem je, že lidé si své příbytky postavili bez povolení. Celé rodiny si tak musí hledat nová útočiště.
6. 9. 2023|

Saúdská Arábie přišla s vlastním mírovým plánem pro Ukrajinu

Saúdská Arábie na schůzce diplomatů a vládních poradců čtyř desítek zemí v Džiddě představila s dalšími zeměmi vlastní plán na urovnání konfliktu na Ukrajině. Informovala o tom v neděli německá agentura DPA. Saúdskoarabská agentura SPA uvedla, že schůzka skončila bez konkrétní dohody, pouze závazkem, že země budou pokračovat v mezinárodních konzultacích s cílem dosáhnout míru.
6. 8. 2023Aktualizováno6. 8. 2023, 22:07|

Indie balancuje mezi Západem a Ruskem, sbližování Moskvy a Pekingu ji dráždí

Vazby mezi Moskvou a Novým Dillí dlouhodobě dobře fungují, Indie od Ruska kupuje ropu a zbraně a jako předsedající země skupiny G20 se stále nevymezila proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Jenže Kreml v důsledku válečné izolace navazuje užší spojenectví také s Čínou, která je největším obchodním partnerem Putinova režimu – a současně indickým regionálním rivalem. A Nové Dillí toto utužované rusko-čínské spojenectví dráždí i zneklidňuje.
13. 6. 2023|

Indie balancuje mezi velmocemi, říká indolog Štipl. Čína straní Rusku a neutrální není, dodává sinolog Hála

Indie balancuje mezi velmocemi, uvedl indolog z Ústavu asijských studií Filozofické fakulty UK Zdeněk Štipl v souvislosti s postojem země k válce na Ukrajině. Dodal, že nelze očekávat, že by země opustila partnerství s Ruskem, zároveň se ale Dillí stále více přibližuje k Západu. V případě Číny pak orientalista a sinolog Martin Hála podotkl, že čínská neutralita rozhodně neutralitou není.
4. 3. 2023|

Válka na Ukrajině pohnula geopolitickými svazky, Moskva hledá nové spojence

Zasedání ministrů zahraničí skupiny G20 v Dillí bylo bouřlivější než v minulých letech. USA vyzvaly účastníky k tlaku na Rusko, aby ukončilo svou agresivní válku vůči Ukrajině. Spolu s Ruskem to odmítla Čína. G20 se proto neshodla na společném prohlášení. Ukrajinský konflikt za poslední rok pohnul geopolitickými  svazky a izolované Rusko hledá nové spojence.
4. 3. 2023|

Zasedání G20 se nedokázalo shodnout na závěrečném prohlášení, kvůli odsouzení války na Ukrajině

Ministři financí ze skupiny předních ekonomik světa G20 se na svém zasedání v Indii nedokázali shodnout na společném závěrečném prohlášení. Místo toho předsedající Indie zveřejnila vlastní shrnutí ministerského zasedání. Důvodem byla neshoda, zda má být součástí prohlášení odsouzení války na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.
25. 2. 2023|

Jsme motivovaní a pevní ve svých záměrech, vyhrajeme, řekl Zelenskyj při výročí velké ruské invaze

Pokud spojenci Kyjeva dodrží své slovo a splní své úkoly, ukrajinské vítězství bude nevyhnutelné, prohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci pořádané na výročí plnohodnotného vpádu ruské armády na Ukrajinu. Zdůraznil, že je potřeba navázat bližší partnerství se zeměmi Latinské Ameriky a afrického kontinentu, jejichž podpora Ukrajině chybí. Upozornil na neefektivní fungování mezinárodních organizací a připomněl i zabíjení civilistů v Buče.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 20:57|

Erdogan si přál nízké sazby, turecká centrální banka mu i přes vysokou inflaci vyhověla

Turecká centrální banka snížila základní úrokovou sazbu o 1,5 bodu na devět procent, přestože inflace v zemi byla v říjnu nejvyšší za 25 let. V prohlášení současně banka oznámila, že ukončuje současný cyklus snižování úroků, který začal v srpnu.
24. 11. 2022|

Většina zástupců asijských a tichomořských ekonomik odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu

Většina zástupců Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v sobotu v prohlášení na závěr dvoudenního summitu v Bangkoku odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu. Shodu nicméně země nenašly, píše s odkazem na diplomatické zdroje agentura Kjódó.
19. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 08:26|

Za výbuchem v Polsku je patrně ukrajinská obrana, řekl Stoltenberg. Duda nemá signály, že by zemi hrozilo další nebezpečí

Podle předběžných zjištění zřejmě vypálily raketu, která v úterý zasáhla Polsko, ukrajinské ozbrojené síly, které mířily na přilétající ruskou střelu. Napsala to ve středu agentura AP s odvoláním na tři nejmenované americké činitele. Informaci podle agentury Reuters zopakoval i americký prezident Joe Biden na jednání představitelů G7 a NATO. Podobné vyjádření poskytli i polský prezident Andrzej Duda a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Nešlo o úmyslný útok, řekl Duda. Uvedl také, že nejsou signály, že by Polsku hrozilo bezprostřední nebezpečí dalšího podobného incidentu. Ukrajinská armáda následně podle amerických médií sdělila spojencům, že se v oblasti pokoušela sestřelit ruskou raketu.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 20:17|

Většina států G20 v závěrečném prohlášení ostře odsoudila ruskou agresi vůči Ukrajině

Většina států skupiny největších ekonomik světa G20 ostře odsoudila válku na Ukrajině. V závěrečném prohlášení ze summitu na indonéském ostrově Bali ale skupina přiznává, že na konflikt existují i jiné názory, informovaly zahraniční agentury. Státy se také usnesly, že hrozby použití jaderných zbraní jsou nepřijatelné a vyzvaly k posílení mezinárodního práva.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 17:40|

Na Ukrajině zůstaly po ruských útocích bez proudu miliony domácností, situace je kritická

Rusko při nové vlně vzdušných útoků, jejichž síla podle Kyjeva překonala ty z 10. října, vypálilo střely na města a energetickou infrastrukturu po celé Ukrajině. Energetická situace je kritická, upozornil zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. V Kyjevě si útoky vyžádaly nejméně jednu oběť, zasaženy byly dva obytné domy. Polovina odběratelů v metropoli je bez elektřiny, řekl starosta Vitalij Klyčko. Bez elektřiny se ocitla i řada dalších ukrajinských měst. Více než sedm milionů ukrajinských domácností je po útocích bez proudu.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 21:21|

Je čas zastavit ničivou ruskou válku, řekl Zelenskyj lídrům zemí skupiny G20

Je čas zastavit ruskou agresi vůči Ukrajině, řekl prezident napadené země Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu na summitu hospodářsky nejsilnějších států světa G20 na indonéském ostrově Bali. K ukončení ruské války vyzval i hostitel summitu, indonéský prezident Joko Widodo. Podle agentury DPA státy v usnesení ze summitu ruskou invazi odsoudí. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který na summitu reprezentuje Moskvu, později v úterý kontroval slovy, že Kyjev si pro mírová jednání stanovuje nerealistické podmínky. V úterý odpoledne DPA informovala, že Lavrov již z akce odjel.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:22|

Biden se poprvé ve funkci setkal se Si Ťin-pchingem, oba odsoudili harašení jadernými zbraněmi

Americký prezident Joe Biden a čínský vůdce Si Ťin-pching se shodli na tom, že jaderná válka by nikdy neměla nastat a že ji ani nelze vyhrát. Zdůraznili také svůj odpor vůči použití nebo hrozbě použití jaderných zbraní na Ukrajině. Biden podle Bílého domu také čínskému prezidentovi řekl, že USA budou nadále s Pekingem energicky soupeřit, soupeření ale nesmí sklouznout ke konfliktu. Politici se sešli v předvečer summitu velkých světových ekonomik G20 na indonéském ostrově Bali. Šlo o jejich první osobní schůzku od nástupu amerického prezidenta do funkce.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:59|

Rusko a Ukrajina si vyměnily 218 zajatců. Moskva dál útočí na energetickou infrastrukturu

V Kyjevské a Čerkaské oblasti v centrální části Ukrajiny jsou v pondělí večer opět slyšet výbuchy a palba protiletecké obrany. Podle ukrajinských médií by mohlo jít o další nálet ruských dronů. Ty už ráno útočily například na centrum Kyjeva. Moskva cílí i na energetickou infrastrukturu na západě země. Rusko a Ukrajina si v pondělí vyměnily celkem 218 zajatců. Po pondělním pádu vojenského letounu Su-34 na obytnou čtvrť v ruském městě Jejsk zahynuli čtyři lidé a dalších 25 bylo zraněno.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 22:07|

Inflace v Turecku přesáhla osmdesát procent. Podle nezávislých expertů je násobně vyšší

Míra inflace v Turecku v srpnu meziročně podle oficiálních dat vystoupila na 80,2 procenta, dosáhla tak nejvyšší míry od září 1998. K růstu vedle cen energií přispělo zejména zdražování dopravy, vybavení domácností a potravin. Před rokem se inflace pohybovala těsně pod 20 procenty, zrychlovat začala na podzim.
6. 9. 2022|

Odsuďte ruskou agresi, vyzval Blinken šéfa čínské diplomacie při pětihodinové schůzce

Poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu se sešli americký a čínský ministr zahraničí. Schůzka na indonéském ostrově Bali má uvolnit napětí mezi oběma zeměmi. Antony Blinken a Wang I se setkali po skončení zasedání skupiny největších světových ekonomik G20. Americký ministr požádal svůj protějšek, aby Peking ruskou agresi odsoudil.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 13:37|

Lavrov předčasně opustil schůzku G20, čelil „zběsilé kritice“ kvůli ruské válce

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov předčasně opustil schůzku skupiny velkých světových ekonomik G20 na indonéském ostrově Bali, kde čelil kritice kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Byla to jeho první účast na mezinárodním fóru od zahájení války. Ministryně zahraničí hostitelské země Retno Marsudiová v Lavrovově přítomnosti vyzvala k rychlému ukončení konfliktu. Lavrov odešel ze zasedání, když jeho německá kolegyně Annalena Baerbocková také kritizovala Moskvu kvůli válce na Ukrajině.
8. 7. 2022Aktualizováno8. 7. 2022, 18:23|

Ministři zemí G20 vymýšlejí, jak odvrátit potravinovou krizi. Pozvání na jednání dostalo i Rusko

Odvrácení potravinové krize v důsledku války na Ukrajině je hlavním tématem zasedání ministrů zahraničí skupiny G20, které začalo na indonéském Bali. Navzdory nesouhlasu některých zemí dostalo pozvání na setkání i Rusko.
7. 7. 2022|

Merkelová označila ruskou invazi za neomluvitelnou, výčitky ale prý nemá

Ruská invaze na Ukrajinu je neomluvitelná a brutální. V prvním velkém veřejném rozhovoru po odchodu z funkce to prohlásila bývalá německá kancléřka Angela Merkelová, která Německo vedla 16 let do loňského prosince. Řekla, že z mezinárodního vývoje je jí velice smutno, ale ví, že se snažila nejčernějším scénářům zabránit.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 22:27|

Kvůli Rusku hrozí největší hladomor od druhé světové války, zaznělo na úvod zasedání G7

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 to prohlásila německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová. Řekla, že je proto nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost. Americká ministryně financí Janet Yellenová na summitu G7 řekla, že sankce vůči Rusku mají na zemi velký dopad. Zmínila například vysokou inflaci.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 17:02|

Peking se zajímá o nové ekonomické možnosti Ruska. Sankce zatím dodržuje

Postoj Číny k Rusku zůstává nejasný. Čínský velvyslanec sice ve Washingtonu připustil, že partnerství Pekingu s Moskvou má svoje limity vyplývající z charty OSN, ale země dosud invazi na Ukrajinu neodsoudila a je považována za tichého spojence Ruska. Evropská unie ji podezřívá, že je připravena dodávat mu polovodiče a další technické komponenty, aby zmírnila dopad sankcí. Čínské rafinerie také v tichosti skupují levnou ruskou ropu.
27. 3. 2022|