TÉMA

Ústí nad Labem

Ústí nad Labem převezme hrobky, které zůstaly po odsunu sudetských Němců
Po konci druhé světové války následoval, mnohdy jako odplata za útrapy, odsun sudetských Němců, například i ze severu Čech. Odešlo i několik významných průmyslových rodin z Ústí nad Labem – třeba Schichtové, kteří vyráběli ikonické mýdlo s jelenem, nebo Wolfrumové, kteří měli ve své továrně první parní stroj. Na sedmi hřbitovech po rodinách zůstaly honosné hrobky. Ty teď převezme město a některé z nich plánuje opravit.
15. 3. 2024|ČT24
Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby
Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|ČT24, Alžběta Mubeenová
Hladiny řek vzedmuté po vydatných deštích se nejpozději v neděli zklidní, předpovídají meteorologové
Vzedmuté hladiny některých tuzemských řek by měly do nedělního poledne opadnout. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na první povodňový stupeň tak klesne hladina Labe na dolním a částečně i středním toku, meteorologové zároveň zrušili varování před povodňovými jevy v povodí horního Labe. Zvýšená hladina Moravy v Olomouckém kraji má zčásti opadnout v sobotu, v neděli pak úplně.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 21:07|ČTK
Kvůli opravám mostů v Ústí nad Labem bude odkloněná doprava, lidé z dotčených obcí volají po jiné trase objížďky
Ústí nad Labem a okolí se připravují na uzávěru dvou klíčových mostů – silničního Benešova přes Labe a železničního na hlavním tahu do Děčína. Doprava bude kvůli tomu vedená objížďkou přes malé obce v okolí. Jejich obyvatelům se to ale nelíbí a chtějí, aby silničáři náhradní trasu změnili.
23. 2. 2024|ČT24
Soud poslal do vazby exředitele Krajské zdravotní a další čtyři z deseti obviněných v kauze nemocnic
Obvodní soud pro Prahu 9 poslal do vazby bývalého ředitele ústecké Krajské zdravotní Petra Malého i podnikatele Tomáše Buriana, který měl řídit skupinu, jež ovlivňovala veřejné zakázky v Krajské zdravotní a v jihlavské nemocnici. Následně do vazebních cel zamířili i podnikatelé Miroslav Hůserek a Jan Mára a nakonec i ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev. Policie v kauze začala stíhat deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. V pondělí kvůli tomu ve zdravotnických zařízeních zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 15:23|ČTK
Ministerstvo po zatýkání v nemocnicích zastavilo dotace za miliardu. Žalobce zvažuje vazbu pro několik obviněných
Ministerstvo pro místní rozvoj v reakci na pondělní zatčení deseti manažerů v krajských nemocnicích zastavilo financování jejich projektů z evropských dotací. Celkově má jít o podporu ve výši 959 milionů korun, zjistily Seznam Zprávy. Důvodem je podle serveru podezření, že zadržení šéfové zdravotnických zařízení byli součástí organizované zločinecké skupiny a že brali úplatky za přidělení konkrétních veřejných zakázek. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v pondělí uvedl, že jde o podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Vyšetřování pokračuje výslechy. Mluvčí úřadu Paula Telová Alvesová informovala, že státní zástupce zvažuje návrh na vazbu pro některé z deseti obviněných. Pro kolik lidí by mohl žalobce vazbu navrhnout, ale neupřesnila.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:37|ČTK, ČT24
Policie zadržela deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu, Krajská zdravotní odvolala ředitele
Policie zadržela deset lidí v České republice kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice, uvedl na webu Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) nicméně pod dozorem tohoto orgánu v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelými jsou generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky, uvedl úřad. Představenstvo Krajské zdravotní následně odvolalo generálního ředitele Petra Malého.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:59|ČTK, ČT24
V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších
Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|Marek Vrlák, ČT24
Stavaři demontovali železniční most v Ústí nad Labem, přípravy trvaly týdny
Nad kruhovým objezdem pod Větruší v Ústí nad Labem v noci na neděli stavaři demontovali železniční most. Pomocí obřího jeřábu ho sundali, umístili na podval a auto ho odvezlo o tři sta metrů dál mimo silnici. Průjezd místem byl přes noc uzavřen, motoristé už od rána mohou důležité dopravní křížení znovu využívat. Novou konstrukci umístí stavební firma na místo v dubnu. Práce u kruhového objezdu předcházejí uzavření Benešova mostu přes Labe, který se bude opravovat.
11. 2. 2024|ČTK
Oprava Benešova mostu v Ústí nad Labem zkomplikuje dopravu. Okolní obce se obávají náporu vozů
V Ústí nad Labem začaly přípravy na opravu Benešova mostu, páteřní silniční spojnice obou břehů Labe. Kraj pro ni počítá s víc než půl miliardou korun. Už v sobotu čeká řidiče, kteří projíždějí křižovatku pod zámečkem Větruše, omezení. Správa železnic (SŽ) začne měnit most nad silnicí, a ta tak bude uzavřená. Stavební práce na křižovatce budou pokračovat až do léta.
10. 2. 2024|ČT24
Po Česku nově jezdí vlak vyrobený v Číně. Cestující doveze z Ústí nad Labem do Kolína
Cestující na trati z Ústí nad Labem do Kolína nově vozí rychlík Sirius. Je to poprvé, co vlak vyrobený v Číně jezdí na české železnici. Původně byl vyroben pro Leo Express, nakonec ho do zkušebního provozu ale nasazuje společnost RegioJet. Šestivozová souprava zatím jezdí na čtyřech spojích denně.
5. 2. 2024|ČT24
Budova Schichtových závodů se stala kulturní památkou
Budovu bývalých Schichtových závodů v Ústí nad Labem zapsal Národní památkový ústav jako kulturní památku. Vlastník objektu stihl v loňském roce zbourat část přilehlých staveb. Teď už nemůže s objektem libovolně zacházet. Schichtovy závody, které měly i vlastní školku, ordinaci či knihovnu, byly před druhou světovou válkou jedny z největších evropských drogisticko-potravinářských závodů.
17. 1. 2024|Filip Jirák
Hladiny řek klesají, Česko ale může potrápit silné sněžení a vítr
Na většině míst České republiky v neděli pokračoval pokles hladiny rozvodněných toků. V Děčíně kleslo Labe z třetího, nejvyššího na druhý povodňový stupeň. Druhý stupeň platil i v Ústí nad Labem a Litoměřicích. Postupně se uklidňovaly také řeky ve Středočeském, Olomouckém a Zlínském kraji. Naopak nejvyšší povodňový stupeň stále platí na Vltavě v Českém Krumlově. V částech republiky platí také výstrahy před silným sněžením, závějemi a sněhovými jazyky, náledím a silným větrem.
7. 1. 2024Aktualizováno7. 1. 2024, 20:14|ČTK
Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku
Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 11:59|ČTK
V Česku se rozlévají řeky. Na třetím stupni je Labe v Děčíně i Vltava v Českém Krumlově
Hladina Vltavy v Českém Krumlově ve čtvrtek stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity. Meteorologové očekávají, že voda bude opadávat jen pomalu, výrazně přibýt by jí však již nemělo. Pozdě večer na třetí stupeň vystoupalo i Labe v Děčíně. Výstrahy na povodně platí do odvolání pro většinu území Čech i pro části Moravy a Slezska.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 23:13|ČTK, ČT24
Do ústecké MHD se smí nastupovat jen předními dveřmi. Tvoří se fronty, spoje se zpožďují
Z mimořádného opatření platného v nočních spojích a jinak jen na jedné lince se od začátku roku stalo v Ústí nad Labem pravidlo – do všech městských autobusů a trolejbusů mohou cestující nastupovat takřa výhradně předními dveřmi. Výjimku má několik nejvytíženějších zastávek v centru, kde lze dál nastupovat všemi dveřmi. Cestující si na novinku zatím nezvykli, jejich odbavení způsobuje podle řidičů občas zpoždění. Dopravní podnik si ale od opatření slibuje zvýšení bezpečnosti i čistoty.
3. 1. 2024|ČT24
Vltava v Českém Krumlově klesla na druhý stupeň, hladiny se zklidňují
Hladiny řek v Česku se před koncem roku zklidnily, povodňový stav v neděli večer zůstával na dvanácti místech. Vltava v Českém Krumlově, kde hladinu zvedá řízený odtok vody z lipenské přehrady, klesla na stupeň pohotovosti a jinde už platila jen bdělost. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 21:38|ČTK, ČT24
Vltava v Českém Krumlově zůstává na hranici třetího stupně, jinde voda opadává. V Litoměřicích vyprostili loď
Situace na řekách v Česku se dál uklidňuje. Hladina Vltavy v Českém Krumlově zůstává na pomezí druhého a třetího povodňového stupně, je za tím ale řízený odtok vody z lipenské přehrady. K prvnímu stupni klesla už hladina Labe v Ústí nad Labem, Děčíně a Litoměřicích. Tam hasiči vyprostili loď, která uvázla pod Tyršovým mostem.
30. 12. 2023Aktualizováno30. 12. 2023, 17:58|ČTK
Hladina Labe klesla v Děčíně na druhý stupeň povodňové aktivity. Na třetím zůstává Vltava v Krumlově
Povodňový stav platil k páteční osmé hodině večerní na sedmnácti místech v Česku. Hladina řeky Labe večer klesla v Děčíně na druhý stupeň. Na třetím, nejvyšším, byla od úterý. Pohotovost platí na Labi ještě v Ústí nad Labem a v Litoměřicích. Třetí stupeň je už jen na Vltavě v Českém Krumlově, vodohospodáři totiž pouští vodu z lipenské nádrže.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 20:51|ČTK, ČT24
Protipovodňová vana v Ústí měla vydržet i třetí stupeň, přesto ji zaplavila voda
Zvýšená hladina Labe dále působí dopravní komplikace v Ústí nad Labem. Řeka tam zaplavila protipovodňovou vanu na hlavním průtahu městem, která měla udržet více než sedmimetrovou hladinu Labe. Kvůli technické chybě se do ní voda dostala už při pěti a půl metrech.
28. 12. 2023|ČT24
Labe ještě zůstává na nejvyšším stupni, v západních Čechách začíná sčítání škod po povodních
Labe zůstává na některých místech na středním a dolním toku na třetím stupni povodňové aktivity. V Ústí nad Labem bude zřejmě kulminovat ve čtvrtek. V krajském městě i v Děčíně jsou zaplavené některé části silnic a cyklostezky podél řeky. Ve většině Česka ale již meteorologové odvolali výstrahu, která varovala před možným rozvodněním vodních toků. V západních Čechách, které se potýkaly se záplavami již před Štědrým dnem, již začínají sčítat škody. Ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo, že urychlí spuštění dotačního programu určeného právě k nápravám škod po živelních pohromách.
27. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 18:14|ČTK, ČT24
Velká oprava ústeckého mostu Dr. Edvarda Beneše se blíží, stavaři nejprve postaví provizorní lávku
Generální rekonstrukce mostu Dr. Edvarda Beneše přes Labe v Ústí nad Labem dostává konkrétní obrysy. Po podpisu smlouvy se sdružením firem Metrostav TBR a Strabagem, které budou mít opravu na starost, vybírá Ústecký kraj technický dozor stavebníka. V polovině příštího roku začne stavba provizorní lávky pro pěší a cyklisty, na níž se převede přes třicet inženýrských sítí. Dopravní omezení se nejméně do podzimu zatím nechystá, řekli ve čtvrtek zástupci kraje, města a zhotovitelů.
21. 12. 2023|ČTK
Policie navrhla obžalovat tajemníka ústeckého magistrátu ze zneužití pravomoci
Policisté navrhli obžalovat tajemníka ústeckého magistrátu Miloše Studenovského ze zneužití pravomoci úřední osoby. Uvedla to mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. Studenovský podle kriminalistů způsobil městu škodu tím, že nezákonně zamítal žádosti o informace. Ty podával ústecký zastupitel Lukáš Blažej (Piráti), který chtěl znát výši odměn vedoucích odborů magistrátu. Tajemník považuje stíhání za nesmysl.
12. 12. 2023|Šimon Rogner
V Praze žije asi o 200 tisíc lidí víc, než uvádí ČSÚ. Data operátorů ukázala skutečný pohyb obyvatel
V Praze reálně žije asi o 200 tisíc lidí a v Brně o šedesát tisíc lidí víc než podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vyplynulo to z analýzy geolokačních dat od operátorů, které získalo ministerstvo vnitra. Analýza rovněž ukázala v některých městech významné rozdíly v počtu obyvatel v závislosti na době, typicky v centrech cestovního ruchu. Změny také podle úřadu souvisejí i s dojížděním za prací či studiem, kdy se lidé nevracejí každý den domů, ale způsobuje je i nenahlášení změn bydliště do evidence obyvatel.
5. 12. 2023|