TÉMA

1967

Představitel Palestiny Abbás z násilí na Západním břehu viní Izrael, Blinken vyzývá ke klidu

Z nynější eskalace násilí na okupovaném Západním břehu Jordánu předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v úterý obvinil Izrael. Vyjádřil se tak při návštěvě amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, který v Ramalláhu vyzval obě strany izraelsko-palestinského konfliktu ke zklidnění situace a který zopakoval, že Spojené státy podporují dvoustátní řešení tohoto konfliktu.
31. 1. 2023|

30 let zpět: Chlebový happening dokončen po 25 letech

Po 25 letech mohl spisovatel a někdejší emigrant Eugen Brikcius v Praze dokončit chlebový happening, který v roce 1967 rozehnala Veřejná bezpečnost. Akce se vedle parašutistů účastnili i politici a známé osobnosti. Zajímavostí na reportáži je také fakt, že pořadatel akce, přestože je v příspěvku několikrát zmíněn, není divákovi ani blíže představen a na obrazu se objeví jen spíše náhodou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 6. 2022|

Trump podle Izraele v pondělí podepíše dekret o Golanech. Turecko chce věc řešit v OSN

Americký prezident Donald Trump v pondělí podepíše dekret, v němž uzná svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami. S odvoláním na prohlášení izraelského ministra zahraničí Jisraela Kace o tom informovala agentura AP. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli podle agentury řekl, že Turecko předloží záležitost Golanských výšin v OSN.
24. 3. 2019|

Je čas uznat Golanské výšiny za izraelské území, napsal Trump

Šéf Bílého domu Donald Trump na sociální síti Twitter napsal, že je čas, aby Spojené státy plně uznaly Golanské výšiny za izraelské území. Dodal, že jde ze strategického a bezpečnostního hlediska o klíčové území pro Izrael i stabilitu celého regionu. Izrael syrské území obsadil na konci šestidenní války v roce 1967. Mezinárodní společenství anexi neuznává.
21. 3. 2019Aktualizováno21. 3. 2019, 21:46|