TÉMA

1950

Z miláčků národa se stali nepřátelé státu. Před 70 lety režim zničil zlatou hokejovou generaci

Politické procesy komunistického režimu tvrdě zasáhly také oblast sportu. Před 70 lety proběhl v Praze vykonstruovaný soud „proti Modrému a spol.“ s jedenácti československými hokejisty, z nichž osm bylo mistry světa. Všichni byli po dvou dnech líčení za nepřítomnosti veřejnosti odsouzeni za velezradu a špionáž. Výše trestů se pohybovala od osmi měsíců až po 15 let.
7. 10. 2020|

Pracovní sílu nahradila otrocká práce vojáků. Od vzniku „černých baronů“ uplynulo 70 let

Před sedmdesáti lety, 1. září 1950, zřídil komunistický režim v rámci československé armády trestné pracovní jednotky. Příslušníci Pomocných technických praporů (PTP) se rekrutovali z řad údajných stranických nepřátel – a službou u pracovních útvarů tak prošli sedláci, umělci, kněží nebo příslušníci aristokracie. Kvůli černým výložkám se jim přezdívá Černí baroni.
1. 9. 2020|
Interview ČT24

Horáková vyhrála. Dnes se vymezujeme proti totalitám, kterým čelila, říká spisovatel Navara

Před 70 lety se stala Milada Horáková obětí justiční vraždy. Podle spisovatele a publicisty Luďka Navary byl proces s ní a dalšími opozičními politiky a následné pověšení některých jeho aktérů projevem snahy komunistického režimu zastrašit společnost. Že se nikdo vážně nepozastavil nad tím, že je někdejší významná poslankyně, které šlo o život již za okupace, náhle vykreslována jako zrádkyně, bylo podle něj zčásti dáno účinností komunistické propagandy, částečně i tím, že se lidé báli své názory projevit. Luděk Navara byl hostem Interview ČT24.
27. 6. 2020|

Spektakulární útěk. Bývalí královští letci před 70 lety unesli do Bavorska tři vnitrostátní linky naráz

Před sedmdesáti lety došlo k největšímu leteckému útěku v dějinách Československa. Trojice někdejších příslušníků britského královského letectva 24. března 1950 synchronizovaně změnila kurz vnitrostátních linek ČSA z Brna, Ostravy a Bratislavy a místo v Praze přistála v západním Německu – i s osmdesátkou cestujících na palubách.
24. 3. 2020|