TÉMA

Jihočeský kraj

O víkendu se oteplí až nad deset stupňů Celsia. Na horách ale může sněžit
V Česku se od víkendu oteplí až nad deset stupňů Celsia. Nebe bude oblačné až zatažené s přeháňkami nebo deštěm, ve vyšších polohách může i sněžit, vyplývá z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve čtvrtek ráno se podle jeho výstrahy může zejména na severu a severozápadě Čech tvořit ledovka.
1. 2. 2024|ČTK
Němečtí zemědělci blokovali silnice i přechody s Českem. Kolony se poblíž hranic už netvoří
Němečtí farmáři na protest proti chystaným vládním škrtům v zemědělství blokují po celé zemi řadu dálničních nájezdů a silnic. Část z nich se přesunula také k českému pohraničí. Neprůjezdné byly od rána hraniční přechody v Božím Daru na Karlovarsku a ve Strážném na Prachaticku, podle informací ČT jsou nyní oba zpřístupněny. Uzavírka se dotkla také přechodu Vejprty na Chomutovsku, odblokován byl zhruba o půl třetí odpoledne. Podobná situace by se podle německé policie mohla opakovat ještě ve středu nebo v pátek.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 21:38|ČTK
Silný vítr poškodil elektrické vedení, bez proudu ještě večer bylo sedm tisíc domácností
Silný vítr, který v Česku fouká od čtvrtečního odpoledne, přidělal práci zejména hasičům. Ti vyjížděli především k popadaným větvím na silnicích a vyvráceným stromům. Kolem 17:30 bylo v Česku kvůli větru bez elektřiny zhruba 7600 odběratelů. Vítr si zřejmě vyžádal jeden lidský život na Havlíčkobrodsku. V Krkonoších horská služba ohlásila zvýšení lavinového nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály.
22. 12. 2023|ČTK
Rozpočet na příští rok schválily Plzeň, Kroměříž i Liberec, Most chce rekordně investovat
Další kraje a města schválily ve čtvrtek rozpočty na příští rok. Jihomoravský i Jihočeský kraj plánují hospodařit se schodkem, podobně jako Vysoké Mýto v Pardubickém kraji či Plzeň. Na jihu Moravy bude kraj investovat například do opravy hodonínského S-centra poničeného tornádem. Rozpočet s rekordně vysokými investicemi schválil severočeský Most.
14. 12. 2023|ČTK
Večer hrozí na jihu a západě Čech ledovka, v sobotu se může tvořit na většině území
V jižních a jihozápadních Čechách se v pátek večer, v noci a v sobotu ráno může tvořit ledovka. Od sobotního večera hrozí mrznoucí déšť s tvorbou ledovky na většině území republiky, uvedli v aktuální výstraze meteorologové. V Karlovarském kraji se stalo několik nehod, uzavřená je kvůli nim dálnice D6.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 19:53|ČTK
Vláda musí ochránit firmy před vysokým zdražením elektřiny, shodli se Kuba, Havlíček i Bartuška
Česká vláda musí najít způsob, jak zamezit hrozícímu výraznému růstu cen elektřiny pro domácnosti a zejména pro firmy. Cesty k tomu jsou různé, ale po některé se musí kabinet vydat, shodli se v pořadu Události, komentáře bývali ministři průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a Karel Havlíček (ANO) i zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost ministerstva zahraničí Václav Bartuška. Jinak dojde k dalšímu oslabení českého hospodářství, které je už nyní v recesi, do které ho sráží právě i jedna z nejvyšších cen elektřiny v rámci celé Evropské unie.
10. 11. 2023|
Českou noc osvítila polární záře
V Česku v neděli po setmění byla vidět polární záře. Upozornil na to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na části území panovala oblačnost. K pozorování je podle meteorologů kromě malé oblačnosti nutný dobrý výhled nad severní obzor a temná obloha. Zatímco polární záře jsou v polárních oblastech celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný.
5. 11. 2023Aktualizováno5. 11. 2023, 22:22|
O hlavu pravoslavné církve v Česku se zajímá policie. Daroval nemovitosti pochybnému spolku
Policie prověřuje arcibiskupa české pravoslavné církve Michala Dandára kvůli majetkovým převodům. Trestní oznámení na něj podal duchovní správce českobudějovické pobočky. Bez jeho vědomí měly být z církve vyvedeny nemovitosti včetně kaple. Vedení v čele s arcibiskupem čelí kritice kvůli hospodaření dlouhodobě.
17. 10. 2023|jch
České dráhy po dvou dnech provozu stáhly nové vlaky kvůli závadám, píše Zdopravy.cz
České dráhy musely po dvou dnech stáhnout z provozu nové vlakové jednotky RegioFox řady 847 od polského výrobce PESA Bydgoszcz, a to kvůli závadám. Informoval o tom internetový server Zdopravy.cz. Do zkušebního provozu nasadil dopravce dvě nové jednotky v úterý, jezdily na trasách mezi Rakovníkem a Berounem a mezi Berounem a pražským Smíchovem.
18. 8. 2023|
Hrozí silné bouřky s nárazy větru a kroupami, výjimkou je severozápad
V Česku s výjimkou severních a severozápadních Čech hrozí odpoledne silné bouřky. Vysoký stupeň nebezpečí platí pro jih Čech a Moravy, Vysočinu a části Olomouckého a Pardubického kraje. V těchto oblastech může bouřku místy provázet vítr o rychlosti až devadesát kilometrů v hodině, přívalové srážky a krupobití, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Večer by měly bouřky od západu postupně slábnout.
21. 7. 2023|
Vláda zasedla ve Vimperku, schválila pomoc Ukrajině
Při výjezdním zasedání ve Vimperku ministři mluvili o podpoře oblastí Ukrajiny, které zaplavila voda po zničení Kachovské přehrady, nebo o zvýšení dotace na přípravu projektu Evropské hlavní město kultury 2028. Kabinet také projednal půjčku ve výši zhruba 170 miliard korun z evropského Nástroje pro oživení a odolnost, ale ještě se k ní vrátí příští týden.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:18|
Závěr týdne bude slunečný, teploty se dostanou ke dvaceti stupňům
Česko čeká v závěru týdne slunečné počasí, teploty se dostanou ke dvaceti stupňům Celsia. Po víkendu se ale opět ochladí a vrátí se přeháňky, v půlce týdne teploty přes den spadnou pod deset stupňů a v noci bude mrznout. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
20. 4. 2023|
Je to symbol, řekl Vondráček k návrhu o hranicích Čech, Moravy a Slezska. Podle Kuby by se neměly zbytečně tvořit rozdíly
Je to symbolická připomínka tradic našich předků, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda hnutí ANO a člen ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) k předkládanému návrhu zákona, který by měl uzákonit podobu a užívání znaků a vlajek Čech, Moravy a Slezska. Dodal, že nejde o separatistické či federalistické tendence. Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) návrh označil za milý, zároveň ale podotkl, že v tuto chvíli nemá žádný faktický význam tyto symboly obnovovat. Poukázal rovněž na to, že by se měl spíš řešit stát jako celek než hledat rozdíly.
29. 3. 2023|
Domažlickým se nelíbí plán na rozšíření tratě do Německa přes jejich zahrady
Vázne příprava modernizace tratě, jež z hlediska vlaků, které po ní jezdí, patří k nejdůležitějším v Česku, ale fyzicky vypadá spíše jako napůl zapomenutá lokálka. Na železnici z Plzně do Domažlic a dále do Bavorska by v blízké budoucnosti měla přibýt druhá kolej a nad ní troleje, ale Správa železnic již dlouho čeká na rozhodnutí o umístění stavby. Plzeňský kraj po měsících posuzování konstatoval, že má málo lidí a věc předal do Českých Budějovic. Proti modernizaci tratě navíc protestují lidé z Domažlic.
13. 3. 2023|
Pohonné hmoty zase zdražují. Cena benzinu by mohla stagnovat, u nafty půjde nahoru
Ceny pohonných hmot v Česku znovu rostou, mnohem více nafta než benzin. Za pouhý týden zdražil litr nafty v průměru o víc než dvě koruny na 44,53 koruny. Podle analytiků za tím stojí hlavně vysoká cena na trhu v Rotterdamu. Ministerstvo financí už v průběhu srpna oznámilo, že má připravenou regulaci cen kvůli vysokým maržím čerpadlářů a rafinerií. Zatím ale nerozhodlo o tom, jestli ji vůbec zavede.
29. 8. 2022|
Sociální systém se kvůli Ukrajincům nesmí stát dvojkolejným, říká hejtman Kuba
Stát podle hejtmana jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) musí vědět, kolik uprchlíků z Ukrajiny chce v Česku zůstat, aby se na to mohl připravit. Nahlášení bydlení či zájmu o školu by podle něj bylo svázané se sociální dávkou. Stát by měl uprchlíky nasměrovat na nabídky práce, v Česku by ale podle něj neměl existovat paralelní sociální systém. Od začátku války vydalo Česko ukrajinským uprchlíkům dosud skoro 333 tisíc speciálních víz. Většinu z běženců tvoří ženy a děti.
4. 5. 2022|
Březen byl v Česku velmi suchý a současně hodně slunečný. Nedostatek vody trápil většinu Evropy
Hodně slunce, málo srážek a normální teploty, tak by se ve stručnosti dal charakterizovat letošní březen v Česku.
8. 4. 2022|Michal Žák
Hejtmani s vládou se shodli, že nouzový stav nyní není třeba, uvedl Kuba
Hejtmani se na úterním jednání se zástupci vlády v demisi shodli, že kvůli stavu epidemie covidu-19 není potřeba nyní vyhlásit nouzový stav. Po schůzce to uvedl předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Za vhodnou by považovali úpravu pandemického zákona, aby umožňoval na území postižených krajů aktivovat nutná opatření, doplnil Kuba.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 11:01|
Oslavy 17. listopadu: Ulice zaplní piety, demonstrace i koncert na počest Václava Havla
Ve středu 17. listopadu uplyne dvaatřicet let od sametové revoluce a dvaaosmdesát let od uzavření vysokých škol nacisty. Po celé zemi se konají pietní shromáždění i kulturní akce. Připomínky historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva nebo opatření proti epidemii covidu-19. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos navzdory horšící se epidemii opět v ulicích.
16. 11. 2021|muh
Pandemie ve světě: Rakousko zavádí lockdown pro neočkované
Lidi bez dokončeného očkování proti covidu-19 čeká v Rakousku od pondělí celostátní uzávěra. Oznámil to kancléř Alexander Schallenberg (ÖVP) po jednání s hejtmany spolkových zemí. V Německu počet nakažených od začátku epidemie překonal hranici pěti milionů lidí.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 21:47|
Pandemie ve světě: Rakousko a Slovensko hlásí nová maxima počtu nakažených za den
Rakousko a Slovensko ohlásily nové nejvyšší přírůstky počtu nakažených koronavirem za den. V Rakousku zaznamenali za posledních 24 hodin 13 152 infikovaných, na Slovensku za pátek nákazu nově potvrdili u 7244 testovaných. V Německu sice počet nových případů druhý den za sebou klesl, na rekordní úroveň ale vystoupala sedmidenní incidence.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 20:22|
Reportéři ČT: Krize v dětských psychiatrických ústavech trvá. Pomoc potřebuje víc dětí, ale chybí personál
Dětská psychiatrie v Česku zažívá krizi. Během pandemie covidu vzrostl počet dětí, které potřebují odbornou psychiatrickou pomoc. Nejdříve jim chyběly sociální vazby a pravidelný řád, po návratu do školy se zase hroutily pod náporem povinností. Ve zvýšené míře se děti potýkají s depresemi, mentální anorexií či sebepoškozováním, víc je i myšlenek na sebevraždu. Dětské ústavy bojují o přežití, chybí jim totiž personál. Krach největší dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech se ale nakonec podařilo odvrátit. Pro Reportéry ČT natáčel Michael Fiala.
2. 11. 2021|
Kdo přijede, dostane slevový poukaz. Stát chce přilákat víc lidí do velkých měst
Stát plánuje podpořit turisty, kteří chtějí trávit volno ve městech. Zatím počítá s dotací čtvrt miliardy korun. Peníze mohou získat velká města, která by přidala dalších 250 milionů. Penězi by pak podpořila třeba vstupné do památek. Zvýhodněné vstupy fungují pro návštěvníky hotelů a penzionů v některých městech už teď. Platnost voucherů ale někde končí v srpnu.
21. 8. 2021|
Stíhání společností ze skupiny BusLine končí. Policie prý nepřinesla důkazy o vzniklé škodě
Státní zastupitelství zrušilo v kauze autobusových dopravců, kteří působí v Libereckém kraji, trestní stíhání společností ze skupiny BusLine, uvedla MF Dnes s odkazem na vyjádření státního zástupce Martina Feřta. Podle něj se žádný trestný čin nestal, protože policie nepřinesla důkazy o tom, že by vznikla nějaká škoda. Policie měla za to, že se dopravce v roce 2017 dohodl s firmou ČSAD Liberec na společném postupu vůči kraji poté, co vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodla o výrazném zvýšení platů řidičům autobusů.
13. 8. 2021|