TÉMA

Středočeský kraj

Středočeský kraj vypověděl staré smlouvy na údržbu části silnic. Předpokládá stamilionové úspory

Středočeský kraj vypověděl dlouhodobé smlouvy na údržbu silnic kolem Mnichova Hradiště. Jsou v platnosti i víc než patnáct let a vedení kraje se domnívá, že přesoutěžením zakázek by se dalo ušetřit - podle představ i několik set milionů korun.
25. 3. 2024|

Vylepení urážlivých plakátů na adresu středočeské hejtmanky bylo podle policie přestupkem

Případ vylepení plakátů, které hejtmanku Středočeského kraje Petru Peckovou (STAN) spojovaly s korupční kauzou Dozimetr, policie kvalifikovala jako přestupek. Ke spáchání trestného činu podle ní nedošlo, případ teď bude řešit správní orgán. České televizi to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Škoda, která krajskému úřadu vznikla, byla podle Daňka zhruba 1100 korun. Pachateli hrozí až padesátitisícová pokuta.
19. 3. 2024|

U Bystřice na Benešovsku se postupně srazilo několik aut. Těžce zraněno je sedm lidí

Silnici I/3 u Bystřice na Benešovsku v sobotu odpoledne zhruba na tři hodiny uzavřela nehoda, při které se postupně srazila čtyři auta. Zraněno je deset lidí, z toho sedm vážně. Mezi zraněnými byly tři děti, původně záchranná služba informovala o čtyřech zraněných dětech. Kvůli vyššímu počtu raněných byl aktivován traumaplán. Provoz byl obnoven krátce po 18. hodině, řekl policejní mluvčí Pavel Truxa.
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 22:39|

O víkendu se oteplí až nad deset stupňů Celsia. Na horách ale může sněžit

V Česku se od víkendu oteplí až nad deset stupňů Celsia. Nebe bude oblačné až zatažené s přeháňkami nebo deštěm, ve vyšších polohách může i sněžit, vyplývá z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve čtvrtek ráno se podle jeho výstrahy může zejména na severu a severozápadě Čech tvořit ledovka.
1. 2. 2024|

Silný vítr poškodil elektrické vedení, bez proudu ještě večer bylo sedm tisíc domácností

Silný vítr, který v Česku fouká od čtvrtečního odpoledne, přidělal práci zejména hasičům. Ti vyjížděli především k popadaným větvím na silnicích a vyvráceným stromům. Kolem 17:30 bylo v Česku kvůli větru bez elektřiny zhruba 7600 odběratelů. Vítr si zřejmě vyžádal jeden lidský život na Havlíčkobrodsku. V Krkonoších horská služba ohlásila zvýšení lavinového nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály.
22. 12. 2023|

Střelec přijel na filozofickou fakultu do Prahy nejspíš z Kladenska. Legálně držel několik zbraní

Policejní prezident Martin Vondrášek na podvečerní tiskové konferenci oznámil, že policisté se krátce po čtvrtečním poledni dozvěděli, že z obce Hostouň na Kladensku odjel do Prahy čtyřiadvacetiletý mladík s tím, že si chce vzít život. Před 13. hodinou byla v Hostouni objevena mrtvola otce podezřelého. Policisté rovněž rychle zjistili, že mladík je studentem pražské filozofické fakulty a že má přednášku v budově v Celetné ulici. Střelba se ale nakonec odehrála v jiném objektu filozofické fakulty v centru Prahy. Ohledání místa činu začalo po 18. hodině, budovu předtím prohledávali pyrotechnici.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 23:43|

Česko koupí protiletadlové střely z Izraele, jednala o tom vláda

Kabinet projednal nákup 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range za 2,8 miliardy korun bez DPH. Smlouva s izraelskou vládou má být podepsána do konce října, uvedlo ministerstvo obrany. Využít střely bude česká armáda moci v rámci protiletadlového raketového systému SPYDER, který Česko koupilo v roce 2021. Vláda zároveň schválila další peníze na pomoc Ukrajině, mají jít hlavně do zdravotnictví.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 18:30|

Policie obvinila v kauze webu Sex.cz osm lidí z kuplířství

V souvislosti s provozováním desítek webů inzerujících poskytování sexuálních služeb obvinila policie osm lidí a jednu firmu z kuplířství a účasti na organizované zločinecké skupině. Na webu Národní centrály proti organizovanému zločinu o tom informoval její mluvčí Jaroslav Ibehej.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 11:55|

Řidiči mohou nově využívat odpočívací místo na dálnici D3 u Chotýčan

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo oboustrannou dálniční odpočívku Chotýčany na dálnici D3. Měla by aspoň částečně snížit kritický nedostatek parkovacích míst pro kamiony. Stavbaři měli odpočívku původně dokončit v srpnu, ale práce se zpozdily kvůli počasí. Výstavba stála 432 milionů korun bez daně. K dispozici je celkem téměř 200 parkovacích míst a čerpací stanice.
14. 9. 2023|

Nedostatek policistů ve Šluknovském výběžku a na Chomutovsku pomohou řešit Pol Pointy

Policie v Ústeckém kraji pořídí dva takzvané Pol Pointy. Jsou to speciální mobilní buňky, které umožňují jednání s policií prostřednictvím videohovoru. Lidé v nebezpečí se v nich mohou zamknout a přivolat si pomoc nebo ohlásit trestnou činnost. Terminály mají částečně pomoci řešit nedostatek policistů v regionu. Na koupi buněk dostanou policisté milion korun od Ústeckého kraje, schválili to zastupitelé. Jeden Pol Point bude ve Šluknovském výběžku a druhý na Chomutovsku.
12. 9. 2023|

České dráhy po dvou dnech provozu stáhly nové vlaky kvůli závadám, píše Zdopravy.cz

České dráhy musely po dvou dnech stáhnout z provozu nové vlakové jednotky RegioFox řady 847 od polského výrobce PESA Bydgoszcz, a to kvůli závadám. Informoval o tom internetový server Zdopravy.cz. Do zkušebního provozu nasadil dopravce dvě nové jednotky v úterý, jezdily na trasách mezi Rakovníkem a Berounem a mezi Berounem a pražským Smíchovem.
18. 8. 2023|

V pražském Sedlci hořela střelnice. Požár se obešel bez zranění

V Praze v Sedlci v pátek hasiči zasahovali u požáru střelnice. Na místě, kde se objekt o rozloze 30 krát 30 metrů nachází, byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Hustý tmavý kouř byl vidět z více částí Prahy i Středočeského kraje. V budově zasažené ohněm se nikdo nenacházel. Kolem 16:30 už hasiči dohašovali skrytá ohniska. Škodu hasiči odhadli na několik milionů korun, příčinu požáru zjišťují, sdělil jejich mluvčí Martin Kavka.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 19:26|

Bek chce stihnout digitalizaci přijímaček za rok. ANO s tím podle Berkovcové pomůže

Plánovaná novela o digitalizaci přijímacích zkoušek na střední školy by se na vládu mohla dostat v srpnu. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Připustil, že stihnout elektronizaci do příštích přijímaček nebude jednoduché, míní však, že je to možné. Poslankyně ANO a členka sněmovního školského výboru Jana Berkovcová řekla, že ANO v tomto vládu podpoří. Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze Renata Schejbalová to nepovažuje za reálné.
11. 6. 2023|

Méně peněz na údržbu silnic či dálnic. Ministři odhalují, kde chtějí ořezat dotace

Někteří ministři začínají upřesňovat úspory v národních dotacích. V příštím roce to má být šestačtyřicet miliard. Třeba ministr dopravy Martin Kupka (ODS) plánuje škrtnout dvě z celkových šesti miliard, kterými teď stát krajům přispívá na opravy silnic druhé a třetí třídy. Zhruba čtyři miliardy pak chce uspořit na provozních výdajích Státního fondu dopravní infrastruktury. Z těchto peněz se platí třeba údržba dálnic, silnic první třídy nebo železničních tratí.
17. 5. 2023|

Česká televize spouští rozšířené regionální vysílání

Česká televize v pondělí spouští další dvě verze regionálního zpravodajství. Půjde o vysílání pro jihozápadní část Čech a severovýchod Čech. Podle ředitele ČT Petra Dvořáka si lidé budou moci sami určit, na zprávy z jakého regionu se chtějí dívat.
3. 4. 2023|

Ministerstvo připravilo průkazy poradců a informační příručky, žadatele o dotaci mají lépe ochránit před energošmejdy

Identifikační průkazy energetických poradců poskytujících asistenci v Nové zelené úsporám Light (NZÚ Light) a informační příručky s praktickými radami k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. To jsou novinky v dotačním programu Nová zelená úsporám Light, které představilo ministerstvo životního prostředí. Informační příručky pomohou ochránit žadatele z nejzranitelnějších skupin obyvatel před zneužitím podvodných firem. Příručky jsou od pondělí dostupné na webu programu. O dotaci si požádalo 20 631 lidí, oznámil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL).
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:03|

Silnice nižších tříd jsou často plné děr a výmolů, na opravy podle krajů chybí peníze

Zatímco hlavní silniční tahy jsou v Česku celkem v pořádku, komunikace nižších tříd vyžadují velké opravy. Problém ještě zvýraznila zima. Kraje ale tvrdí, že mají na opravy málo peněz. Situaci alespoň částečně zlepšují přímé platby ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), letos by měly vzrůst proti minulým letům o polovinu, a to na šest miliard. Vnitřní dluh na údržbě silnic je ovšem podle krajů násobně větší.
12. 2. 2023|

Nejvyšší soud bude řešit druhou větev korupční kauzy kolem Ratha

Druhou větev korupční kauzy Davida Ratha bude řešit Nejvyšší soud. S rozsudkem Vrchního soudu nesouhlasí státní zástupce, ani tři další odsouzení včetně firmy Metrostav. České televizi to sdělil mluvčí Krajského soudu v Praze Jiří Wažik. Lhůta pro dovolání ale ještě běží, proto mohou přibýt další. Pravomocně poslal soud bývalého hejtmana do vězení v červnu. V kauze, kde jde o manipulace se zakázkami ve Středočeském kraji, soudy pravomocně odsoudily také manžele Kottovy, firmu Metrostav nebo její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.
2. 2. 2023|

Obcím se nelíbí způsob rozdělování dotací na rozšiřování školek

Obce kritizují ministerstvo pro místní rozvoj za způsob rozdělování evropských dotací na rozšiřování školek. Podle samospráv resort nepřihlíží k demografickému vývoji regionů. Největší zájem o nové kapacity je ve Středočeském kraji. Nejvíc peněz ale mohou získat jiné regiony, které o ně tolik nestojí.
22. 1. 2023|

Zima ovládla Česko, sníh zkomplikoval dopravu na dálnicích, ve městech i na železnici

Sníh zkomplikoval zejména v pondělí dopoledne silniční dopravu. Stalo se mnoho nehod, na příjezdech do velkých měst se dopoledne tvořily kolony a potíže byly i v městské hromadné dopravě a na železnici. Odpoledne ochromila železniční dopravu porucha trolejí na pražském hlavním nádraží. Silničářům práci komplikoval mráz a místy i silný nárazový vítr. Na silnicích se již situace zlepšila. Český hydrometeorologický ústav vydal také výstrahu na sněhové jazyky, které mohou zkomplikovat cestování i na Vysočině a západně od ní.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 20:49|

Drahé Česko: Potravinové banky před Vánoci

Jaká je současná situace v potravinových sbírkách? Pro koho přesně slouží? A jak nejlépe přispět? V rámci pořadu Drahé Česko odpovídala na dotazy Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj.
9. 12. 2022|

Studoval na zubního technika, ale pracoval u záchranné služby. Podvod mu procházel několik měsíců

Na dětském oddělení ve Fakultní nemocnici Motol a zároveň u dvou záchranných služeb ve Středočeském kraji pracoval člověk, který se prokazoval falešným maturitním vysvědčením zdravotníka. Věc prověřuje policie. Bývalí zaměstnavatelé podali trestní oznámení.
24. 11. 2022|

Exhejtman Bendl řekl soudu, že nezaznamenal nátlak ohledně dotace pro Čapí hnízdo

Bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) ve čtvrtek u soudu řekl, že ve vztahu k projektu Čapího hnízda nezaznamenal v době schvalování dotace nátlak ani pochybnosti. Obecně doplnil, že všechny projekty musely projít posuzovacím řízením a několikanásobnou kontrolou. Obžaloba tvrdí, že někdejší místopředsedkyně představenstva Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová s pomocí Andreje Babiše (ANO) podvodně vzbudila zdání, že její firma splňuje jakožto malý a střední podnik podmínky pro padesátimilionovou dotaci.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 15:21|

Na Plzeňsku hrozí kvůli dešti povodně. Hasiči zasahovali na pražském vršovickém nádraží

Vydatný déšť zvedl hladiny řek, meteorologové varovali před povodněmi v Černošicích a v Praze, kde se dostal na druhý stupeň Botič. Výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí vyhlásili také na Plzeňsku a Rokycansku, kde je na třetím stupni řeka Klabava. Do pondělka platí varování před vydatnými dešti.
20. 8. 2022Aktualizováno20. 8. 2022, 23:59|