TÉMA

Karlovarský kraj

Němečtí zemědělci blokovali silnice i přechody s Českem. Kolony se poblíž hranic už netvoří

Němečtí farmáři na protest proti chystaným vládním škrtům v zemědělství blokují po celé zemi řadu dálničních nájezdů a silnic. Část z nich se přesunula také k českému pohraničí. Neprůjezdné byly od rána hraniční přechody v Božím Daru na Karlovarsku a ve Strážném na Prachaticku, podle informací ČT jsou nyní oba zpřístupněny. Uzavírka se dotkla také přechodu Vejprty na Chomutovsku, odblokován byl zhruba o půl třetí odpoledne. Podobná situace by se podle německé policie mohla opakovat ještě ve středu nebo v pátek.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 21:38|

Silný vítr poškodil elektrické vedení, bez proudu ještě večer bylo sedm tisíc domácností

Silný vítr, který v Česku fouká od čtvrtečního odpoledne, přidělal práci zejména hasičům. Ti vyjížděli především k popadaným větvím na silnicích a vyvráceným stromům. Kolem 17:30 bylo v Česku kvůli větru bez elektřiny zhruba 7600 odběratelů. Vítr si zřejmě vyžádal jeden lidský život na Havlíčkobrodsku. V Krkonoších horská služba ohlásila zvýšení lavinového nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály.
22. 12. 2023|

Večer hrozí na jihu a západě Čech ledovka, v sobotu se může tvořit na většině území

V jižních a jihozápadních Čechách se v pátek večer, v noci a v sobotu ráno může tvořit ledovka. Od sobotního večera hrozí mrznoucí déšť s tvorbou ledovky na většině území republiky, uvedli v aktuální výstraze meteorologové. V Karlovarském kraji se stalo několik nehod, uzavřená je kvůli nim dálnice D6.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 19:53|

Česko koupí protiletadlové střely z Izraele, jednala o tom vláda

Kabinet projednal nákup 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range za 2,8 miliardy korun bez DPH. Smlouva s izraelskou vládou má být podepsána do konce října, uvedlo ministerstvo obrany. Využít střely bude česká armáda moci v rámci protiletadlového raketového systému SPYDER, který Česko koupilo v roce 2021. Vláda zároveň schválila další peníze na pomoc Ukrajině, mají jít hlavně do zdravotnictví.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 18:30|

Čeští turisté v prvním pololetí rekordně cestovali. Ze zahraničí ale přijíždí méně návštěvníků, než bývalo zvykem

O sedm procent více českých turistů se v letošním prvním pololetí ubytovalo v tuzemských hotelech, penzionech a kempech. Více lidé cestovali i do zahraničí, nejčastěji do Chorvatska a Řecka, výrazně rostl také zájem o Polsko, uvedli zástupci cestovních kanceláří. Do Česka ale podle nich stále přijíždí méně návštěvníků ze zahraničí než v letech před covidovou pandemií.
7. 9. 2023|

Prezident Pavel odmítl, že by otálel s podpisem změn u sociální novely

Prezident Petr Pavel odmítl tvrzení, že by otálel s podpisem penzijní novely. Podle něj si měla vláda naplánovat takový harmonogram schvalování zákona, aby bylo možné využít pro posouzení všechny stanovené lhůty. Míní, že kabinet před schválením nevedl dostatečně intenzivní informační kampaň o chystaných změnách v předčasných penzích, aby se na ně lidé mohli připravit. Pavel to řekl v pondělí v Karlovarském kraji při zahájení školního roku. Ministr práce a sociálních věcí a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) v této souvislosti již dříve uvedl, že lidé o vládním záměru věděli od dubna.
4. 9. 2023|

V Česku se letos silně šíří svrab. Parazit je nejen nepříjemný, ale i nebezpečný

Za první letošní čtvrtletí se svrabem v Česku nakazilo podobné množství lidí jako za celý rok 2020. Za šíření parazita může hlavně promiskuita a nízká hygiena.
14. 4. 2023|

Na opravy silnic musí jít stále víc peněz. Některé vozovky jsou rozbité brzy po stavbě

Údržba dálniční sítě bude stát Česko stále víc peněz. Ukazují to plány silničářů. Náklady zvedá i to, že se dálnice musejí brzy opravovat. Například u Karlových Varů vydržel povrch jen něco přes deset let.
3. 4. 2023|

Moravskoslezský kraj může sloužit jako inspirace pro Ústecký a Karlovarský, řekl Pavel v Karviné

Je tady mnoho věcí, které mohou sloužit jako pozitivní a inspirativní příklad, řekl v Karviné prezident Petr Pavel. Už dříve navštívil Ústecký a Karlovarský kraj, Moravskoslezský je podle něj z hlediska transformace ze všech tří nejdál. Řešení problémů v těchto takzvaně strukturálně postižených regionech bude vyžadovat mnohem individuálnější přístup, dodal. Druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje zahájil Pavel na Dole Darkov, sfáral do zhruba 900 metrů pod povrch. Na programu měl i schůzku s primátorem Karviné nebo občansky aktivními lidmi z Karvinska. O problémech v krajích bude chtít hovořit se členy vlády.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 15:26|

Každý objekt v Česku by měl mít fotovoltaiku pro vlastní spotřebu, míní Hladík

Hodlá cílit na energetiku bez emisí, hlavně na jádro. Elektřina by se měla vyrábět tam, kde se spotřebovává, a každý by měl mít zatepleno, řekl nový ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v Interview ČT24. Poznamenal, že každý objekt v Česku by měl mít v budoucnu fotovoltaiku v kombinaci s baterií pro vlastní spotřebu.
11. 3. 2023|

Chápu, že lidé mají obavy o budoucnost, uvedl premiér Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že kroky vlády během energetické krize jsou viditelné, cena elekřiny a plynu se snížila. Podle něj by Česko mělo mít větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou, ale i veřejnými financemi. Další daňové zatížení ale prý vláda nechystá. V rozhovoru pro Události, komentáře mluvil premiér i o prezidentských volbách či vztahu s Čínou. Podle Fialy by se také měly srovnávat rozdíly mezi regiony.
31. 1. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 00:24|

Andrej Babiš je pracovitý a vzdělaný a republice by mohl pomoct, míní jeho příznivec Váňa

Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa starší okomentoval výsledek prvního kola prezidentské volby a popsal svůj vztah k Andreji Babišovi (ANO). Je to podle něj pracovitý a vzdělaný člověk, který by mohl pomoci České republice. Přál by si, aby v druhém kole porazil Petra Pavla.
15. 1. 2023|

Mráz způsobil desítky nehod. Uzavřely dálnice D6 a D1

Ledovka komplikovala dopravu na řadě míst v Česku. Nejvážnější situace byla v Ústeckém kraji, kde se na dálnici D6 u Lubence srazilo čtrnáct vozidel, včetně dvou nákladních a dvou autobusů. Zranilo se čtyřicet lidí. Další hromadná havárie uzavřela dálnici D1 u Mankovic na Novojičínsku. Několik menších nehod bylo i na D35. Záchranáři vyjížděli také k desítkám případů, kdy se lidé na ledu zranili.
19. 12. 2022Aktualizováno20. 12. 2022, 06:49|

Mračková Vildumetzová rezignuje na post místopředsedkyně sněmovny

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) k 30. září rezignuje na post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Bývalá karlovarská hejtmanka byla terčem kritiky kvůli stykům se Zakaríou Nemrahem obviněným v kauze Dozimetr. Nemrah byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte, informovaly o tom ve středu servery Neovlivní.cz a Seznam Zprávy. Mračková Vildumetzová dříve tvrdila, že Nemrah je známým jejího manžela a sama se s ním nestýkala. Vedení ANO jí už dříve vyjádřilo důvěru. K odstoupení ji vyzvaly některé koaliční kluby.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 17:55|

Poskytovatelé sociálních služeb se snaží šetřit, dodatečné peníze od státu podle nich nebudou stačit

Řada poskytovatelů sociálních služeb hledá úspory. Kvůli nedostatku prostředků část domovů pro seniory a další zařízení propouští zaměstnance nebo omezují činnost. Přes tři miliardy korun, které stát dodatečně rozdělí, podle některých organizací nebude stačit. Obávají se, že další zdražování situaci ještě zhorší.
2. 8. 2022|

Nakažených covidem-19 v Česku mírně přibylo, počet hospitalizovaných ale klesá

V sobotu přibylo v Česku 5563 potvrzených případů covidu-19, z toho 4784 nových nákaz, což je zhruba o 350 více než před týdnem. Laboratoře odhalily i 779 podezření na opakovanou nákazu, o 23 více než minulou sobotu. Znovu se přitom méně testovalo. Klesl počet hospitalizovaných. Poprvé od ledna je v nemocnicích méně než dva tisíce pacientů s koronavirem.
20. 3. 2022|

Oslavy 17. listopadu: Ulice zaplní piety, demonstrace i koncert na počest Václava Havla

Ve středu 17. listopadu uplyne dvaatřicet let od sametové revoluce a dvaaosmdesát let od uzavření vysokých škol nacisty. Po celé zemi se konají pietní shromáždění i kulturní akce. Připomínky historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva nebo opatření proti epidemii covidu-19. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos navzdory horšící se epidemii opět v ulicích.
16. 11. 2021|

Čech, který se účastnil bojů na Donbasu, dostal dvacet let vězení

Krajský soud v Plzni vyměřil ve středu sedmadvacetiletému Lukáši Nováčkovi trest dvaceti let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Muž se koncem července 2015 vydal na východní Ukrajinu do míst ovládaných Ruskem podporovanými separatisty. Podle rozsudku se od nich nechal vyškolit a zapojil se po jejich boku do bojů s ukrajinskými jednotkami. Justice ho odsoudila za teroristický útok a za účast v organizované zločinecké skupině.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 20:49|

Stát chystá vznik národního onkologického institutu. Odborná veřejnost preferuje regionální centra

Plán na vybudování národního onkologického institutu čelí kritice. Špičkové centrum za sedm miliard korun má vyrůst v hlavním městě asi do pěti let –⁠ počítá s tím i národní plán obnovy. Odborná společnost ale záměr nepodporuje a peníze by raději poslala současným regionálním centrům. Rakovina je v Česku druhou nejčastější příčinou úmrtí, ročně jí podlehne na 27 tisíc lidí.
17. 7. 2021|

Epidemie v Česku dál slábne. Polní nemocnici v Letňanech případně zaplatí ministerstvo, řekl Babiš

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 248 případů koronaviru, zhruba o sto méně než před týdnem. Denní přírůstky nových případů ve všední den zůstávají nejnižší od konce srpna. Dál klesá také takzvané incidenční číslo, na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulý týden 19 nakažených. Nebude-li mít pražská Fakultní nemocnice Bulovka 90 milionů korun na zaplacení provozu polní nemocnice na výstavišti v Letňanech, bude to podle premiéra Andreje Babiše (ANO) muset zaplatit ministerstvo financí.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 17:46|

Zimní počasí komplikovalo dopravu. Chladnější má být celý duben

Zatímco před týdnem panovaly v Česku téměř letní teploty, s koncem Velikonoc se vrátil zimní ráz počasí. Na řadě míst, a to i v nížinách, sněžilo a mrzlo. Některé silnice například na západě Čech byly v úterý ráno zledovatělé a ležely na nich zbytky čerstvě napadaného sněhu. Podle výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) má být duben chladnější, než bývá obvyklé.
6. 4. 2021Aktualizováno6. 4. 2021, 19:46|

Covid v Česku: Nemocných přibývá, šíří se mutace, distribuují se léky, na silnicích jsou kontroly

Počet vážných případů covidu dosáhl v pondělí nejvyšší hodnoty 1568. Hospitalizovaných bylo celkem 7717, nejvíc od listopadu. Laboratoře v pondělí potvrdily 12 150 případů koronaviru, zhruba o 750 víc než před týdnem. Pokračuje očkování, k němuž se hlásí statisíce sedmdesátníků. Autoškoly musí rušit zkoušky studentů, které vláda zakázala. Ministerstvo schválilo lék firmy Regeneron, další léky dorazily do Brna. Tam se objevily další případy jihoafrické mutace. Vláda také projedná další opatření, už se shodla na povinném testování ve firmách od středy.
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 17:06|

„Řešíme aktuální problém a nedíváme se dopředu,“ zaznělo v debatě hejtmanů o přístupu k pandemii

Opatření proti šíření koronaviru ohledně uzavření sokolovského a chebského okresu na Karlovarsku v omezené míře fungují. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Zaroveň by v případě eskalace počtu nových případů přistoupil k uzavření dalších okresů. Společně s protějškem z Královéhradecka Martinem Červíčkem (ODS) a severní Moravy Ivem Vondrákem (za ANO) se shodli, že vláda by měla lépe komunikovat.
21. 2. 2021|

Část poplatku z těžby by měly podle Senátu dostávat také kraje

Část poplatku z vytěžených nerostů by měly dostávat podle Senátu také kraje, v nichž je těžba prováděna. Horní komora tak doporučila upravit novelu horního zákona, kterou vrátila sněmovně k novému projednání. Senát by měl ve středu rozhodovat dále o podpoře podnikatelů postižených epidemií i úpravě ošetřovného a také se zabývat situací v Rusku po potlačení víkendových demonstrací na podporu opozičního předáka Alexeje Navalného.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 16:57|