Finsko má novou vládu, je „nejpravicovější“ v dějinách

Finský prezident Sauli Niinistö jmenoval novou vládu, která je podle agentury AP nejpravicovější v moderních dějinách země. Novým premiérem je lídr konzervativní Národní koaliční strany Petteri Orpo, kterého podle očekávání do funkce zvolil parlament. Orpo, který v čele vlády střídá sociální demokratku Sannu Marinovou, se na vytvoření vlády dohodl s nacionalistickou Stranou Finů a dvěma menšími uskupeními.

„Děkuji vám za důvěru, kterou jste mi projevili,“ prohlásil třiapadesátiletý Orpo po hlasování v parlamentu, kde ho podpořilo 107 poslanců a 81 bylo proti.

Finská média vládu označují jako národněkonzervativní. Místopředsedkyně Národní koaliční strany Elina Valtonenová je ministryní zahraničí, šéfka protiimigrační Strany Finů Riikka Purraová se v nové vládě stala ministryní financí. Populistické straně byly svěřeny také posty ministrů vnitra a spravedlnosti.

Součástí devatenáctičlenné vlády je například také místopředseda Národní koaliční strany Antti Häkkänen ve funkci ministra obrany. Jeho post je zvlášť významný, protože Finsko se v dubnu stalo 31. členským státem NATO a země sousedící s Ruskem musí integrovat své vojenské systémy a infrastrukturu do těch aliančních.

V koalici s Národní koaliční stranou a Stranou Finů jsou ještě křesťanští demokraté a strana RKP hájící zájmy švédsky mluvící menšiny.

Orpo, který má za sebou působení ve funkcích místopředsedy vlády, ministra financí i vnitra, v předvolební kampani sliboval snížit státní dluh i schodek rozpočtu, stejně jako snížit daně z příjmů. Podle agentury Reuters se očekává, že Orpova vláda bude rovněž omezovat sociální dávky, zpřísní imigrační politiku a uvolní environmentální závazky.