Nizozemsko a Kanada žalují Sýrii kvůli mučení během občanské války

Nizozemsko a Kanada společně podaly žalobu na Sýrii k Mezinárodnímu soudnímu dvoru (ICJ), tamní režim viní z mučení. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámila přímo soudní instituce v Haagu. Sýrie se podle žalujících zemí dopustila nespočtu porušení mezinárodního práva. Podle agentury AFP jde o první žalobu u ICJ v souvislosti s občanskou válkou v Sýrii.

„Sýrie se dopustila nesčetných porušení mezinárodního práva nejméně od počátku roku 2011“, tvrdí Kanada a Nizozemsko v podnětu. Oba státy rovněž žádají o přijetí naléhavých opatření na ochranu těch, kterým hrozí mučení, uvedl v pondělním prohlášení soudní orgán OSN.

Nizozemsko a Kanada podle ICJ viní Sýrii z porušování Úmluvy OSN proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání, včetně použití chemických zbraní.

Syrská válka začala protesty proti vládě v roce 2011; vyžádala si řádově statisíce obětí a miliony lidí vyhnala z domovů. Režim prezidenta Bašára Asada byl opakovaně obviňován z páchání zločinů proti lidskosti včetně mučení, poprav či chemických útoků.