Papež podstoupil tříhodinovou operaci kýly, proběhla bez komplikací

Horizont: Papežův zdravotní stav (zdroj: ČT24)

Papež František ve středu odpoledne v Římě podstoupil operaci kýly, trvala tři hodiny a proběhla bez komplikací, oznámil Vatikán. Kvůli zotavování z operace šestaosmdesátiletý papež zrušil všechny audience až do 18. června, informovala agentura ANSA.

Vatikánský mluvčí Matteo Bruni už dříve řekl, že papež odjel do římské nemocnice Gemelli po dopolední generální audienci. Podle něj hlava katolické církve trpí břišní kýlou a v nemocnici zůstane několik dní.

Operace papeže se uskutečnila v celkové anestezii a prováděl ji profesor Sergio Alfieri, který papeže operoval i před dvěma lety. Začátkem července 2021 František podstoupil plánovaný zákrok, při němž mu lékaři odebrali část tlustého střeva.

Podle původního kalendáře měl papež v sobotu v 18:00 vystoupit na Svatopetrském náměstí, kde se koná shromáždění za mír a bratrství, jehož se zúčastní i na tři desítky nositelů Nobelovy ceny, charitativní pracovníci a také vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi.

Náročný program zdravotním problémům navzdory

Papež František má také už dlouho potíže s kolenem, kvůli čemuž se často pohybuje na invalidním vozíku. Koncem března strávil několik dní v nemocnici se zánětem průdušek.

Přes zdravotní problémy hlava katolické církve pokračuje v náročném pracovním programu. O víkendu například Vatikán oznámil, že koncem srpna se papež chystá poprvé do Mongolska, ještě před tím pojede do Portugalska.

Papež František stojí v čele katolické církve deset let a na všech jeho cestách ho provázejí lékaři. Když mu bylo 21 let, prodělal zánět pohrudnice a přišel o část plic.