TikTok se soudí kvůli zákazu v Montaně. Podle čínské firmy je v rozporu s americkou ústavou

Čínská společnost TikTok v americké Montaně podala žalobu s cílem zrušit úplný zákaz stejnojmenné sociální sítě, který tamní zákonodárci schválili v polovině dubna. Informuje o tom agentura AP. TikTok tvrdí, že zákaz je v rozporu s americkou ústavou, která zaručuje svobodu projevu. Montana je prvním americkým státem, který přistoupil k úplnému zákazu čínské sociální sítě. Platit má od příštího roku.

Dubnové rozhodnutí zákonodárců, které ve středu svým podpisem stvrdil i guvernér Montany Greg Gianforte, už tehdy mluvčí TikToku Brooke Oberwetterová označila za „pokus o cenzurování hlasů Američanů“. V žalobě podané k federálnímu soudu ve městě Missoula společnost mimo jiné tvrdí, že americký stát nemá vůbec pravomoc přijímat rozhodnutí v otázkách národní bezpečnosti.

Firma také zopakovala, že nesdílela a nebude sdílet data amerických uživatelů s čínskou vládou, čehož se řada amerických politiků obává i z toho důvodu, že zákony asijské mocnosti čínským firmám nařizují sdílet data s vládou pro účely, které vláda považuje za související s národní bezpečností. Kromě toho zaznívají v USA tvrzení, že se na TikToku šíří obsah škodlivý zejména pro mládež a že Peking by mohl platformu využít k šíření propagandy.

Tyto argumenty však podle expertů neopravňují americké zákonodárce k zákazu platformy. „Kdybych byl občan Montany, byl bych pobouřený vtíravostí tohoto zákona v porovnání s mlhavostí údajného nebezpečí,“ řekl listu The Washington Post (WP) odborník na kybernetickou bezpečnost z výzkumného ústavu Carnegie Endowment for International Peace Jon Bateman.

TikTok má podle vyjádření platformy v Montaně na dvě stě tisíc uživatelů a několik z nich ihned po podpisu kontroverzního opatření podalo vlastní soudní stížnost. Napadení zákona je namístě i podle Evelyn Douekové, která přednáší o regulaci sociálních sítí a prvním dodatku americké ústavy na Stanfordově univerzitě. Z dosavadní praxe podle ní vyplývá, že americké úřady nemohou „prostě zakázat celou komunikační platformu“. „Doufám, že soudy budou souhlasit,“ komentovala vývoj ve svém podcastu.

Stát se žalobou počítal

Mluvčí ministerstva spravedlnosti v Montaně Emily Flowerová uvedla, že resort žalobu očekával a je připraven jí čelit. Stát při tom kromě pochybností o ústavnosti svého zásahu čelí také otázkám ohledně toho, zda by jej vůbec bylo možné vymáhat. Podle WP někteří odborníci upozornili, že by to vyžadovalo od platforem ještě intenzivnější sběr dat o uživatelích, což jde proti deklarovanému cíli opatření.

Už nyní v Montaně, tak jako téměř v polovině všech padesáti amerických států, platí omezení, že aplikaci nesmí nikdo z obav z čínské špionáže využívat na zařízeních vlastněných vládou.

Používání aplikace TikTok na vládních zařízeních se rozhodly zakázat i všechny státy takzvané aliance Five Eyes, která sdružuje rozvědky USA, Velké Británie, Austrálie, Nového Zélandu a Kanady. Obdobný krok ohlásily Belgie, Francie i Evropská komise. V Česku zakázala TikTok používat například sněmovna na všech svých zařízeních a doporučila smazat tuto aplikaci i ze soukromých přístrojů.