Spojené státy vyzvaly Čínu, aby přestala s provokacemi v Jihočínském moři

Spojené státy americké v sobotu podle agentury AFP vyzvaly Čínu, aby přestala s „provokativním a nebezpečným chováním“ v Jihočínském moři. Tam se k sobě v posledních dnech několikrát nebezpečně přiblížila filipínská a čínská plavidla. Manila a Peking se kvůli tomu navzájem obvinily z vyvolávání námořních incidentů.

„Vyzýváme Peking, aby upustil od svého provokativního a nebezpečného chování,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller. Dodal, že jakýkoli útok na filipínské armádní síly by vyvolal americkou reakci.

Agentura AFP v této souvislosti připomněla, že prezident Joe Biden se má v pondělí setkat v Bílém domě s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším.

Z incidentů se navzájem obviňují Peking i Manila

Filipínská pobřežní stráž v pátek uvedla, že v uplynulém týdnu se v Jihočínském moři pohybovalo více než sto čínských lodí, které blokovaly filipínské hlídkové čluny a v některých případech prováděly „nebezpečné manévry“.

V závěru minulého týdne se podle Manily odehrála u jednoho z atolů sporných Spratlyho ostrovů dvojice incidentů, při kterých hrozil střet čínských a filipínských plavidel. Peking naopak obvinil Manilu, že má na svědomí incident, který se odehrál v pondělí rovněž ve vodách Spratlyho ostrovů a při kterém se plavidlo čínské pobřežní stráže málem srazilo s filipínskou lodí.

Filipíny a Čína vedou vleklý spor o strategickou oblast v Jihočínském moři, kterým procházejí významné námořní trasy a v němž se předpokládají rozsáhlá naleziště nerostných surovin. Peking tvrdí, že mu náleží většina ostrovů a útesů v Jihočínském moři. Nároky na určité oblasti si ale kromě Filipín činí i Brunej, Indonésie, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.