Netanjahu odvolal ministra obrany, který vystoupil proti justiční reformě

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odvolal ministra obrany Joava Galanta, který v sobotu vyzval k zastavení kontroverzní reformy soudnictví. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na premiérovu kancelář. Proti reformě, která v případě schválení podle kritiků omezí demokracii v zemi, protestují v Izraeli již řadu týdnů desítky tisíc lidí. Demonstranti v reakci na odvolání vyšli do ulic i v neděli. Netanjahu by kvůli dění v zemi v pondělí mohl ohlásit pozastavení reformy soudnictví. Pokud by tak učinil, ministr spravedlnosti Jariv Levin pohrozil demisí, píše deník The Times of Israel s odkazem na stanici Channel 12.

Ministr obrany Galant, který je vysoce postaveným členem Netanjahuovy strany Likud, v sobotu uvedl, že prohlubující se vnitřní roztržka vyvolaná snahou reformu prosadit představuje bezprostřední hrozbu pro bezpečnost země. Reformní proces by podle něj měl být zhruba na měsíc pozastaven, aby byl prostor pro jednání s opozicí.

Premiérova kancelář sdělila, že Netanjahu si v neděli Galanta pozval do kanceláře a řekl mu, že v něj ztratil důvěru, a tudíž ho odvolává.

Po vynuceném odchodu zveřejnil Galant na Twitteru jedinou větu: „Bezpečnost Izraele vždy byla a bude posláním mého života.“

Podle agentury AP se očekává, že Galanta ve funkci ministra obrany nahradí Avi Dichter, bývalý šéf tajné služby Šin Bet, který nyní působí jako ministr zemědělství. Dichter údajně zvažoval, že se připojí ke Galantově protestu, ale nakonec se v neděli postavil na stranu premiéra, napsala agentura AP. 

Vláda podle opozičního lídra ignoruje varování

Předseda největší opoziční strany Jair Lapid v reakci na odvolání ministra prohlásil, že „izraelský premiér je hrozbou pro bezpečnost státu Izrael“. Vládu obvinil, že „ignoruje varování všech bezpečnostních představitelů“. 

Na protest proti odvolání Galanta oznámil rezignaci izraelský generální konzul v New Yorku Asaf Zamir. „Tuto vládu nemohu dál reprezentovat,“ napsal na Twitteru. Protestní akci ohlásily také izraelské univerzity, které v pondělí zahájí časově neomezenou stávku.

„Země čelí největší hrozbě od jomkipurské války. Vyzývám premiéra, aby vzal zpět pokyn ke Galantově odvolání,“ uvedl bývalý premiér Naftali Bennett. Před rozšířením protestů varoval i další bývalý premiér Ehud Barak.

Organizátoři demonstrací v reakci na odvolání Galanta vyzvali ke spontánnímu protestu před vojenským velitelstvím v Tel Avivu. Podle agentury Reuters večer vyšly v Tel Avivu do ulic tisíce lidí a mimo jiné zablokovaly páteřní dálnici.

Odvolání vyvolalo protesty statisíců lidí také v Haifě, Beerševě i v Jeruzalémě, uvedl deník The Times of Israel. Podle listu Haaretz se demonstranti v Jeruzalémě střetli s policií u rezidence Netanjahua, kde se pokusili prolomit bezpečnostní zátarasy. Policie použila vodní děla.

Policejní šéf Kobi Šabtaj sdělil, že policie respektuje právo občanů protestovat. „Zároveň ale nedovolíme veřejné nepokoje, poškozování symbolů vlády, ničení infrastruktury a ohrožování policistů,“ uvedl v prohlášení.

Podle agentury AP odvolání Galanta signalizuje premiérovo odhodlání v plánu pokračovat. Již příští týden by mohla být předložena ke schválení Knesetu klíčová část reformy, která má dát vládě kontrolu nad jmenováním soudců, uvedly agentury. Netanjahu a jeho spojenci mají v parlamentu 64 křesel ze 120.