V historickém centru Banské Štiavnice nebude po požáru nutné bourání žádné z budov

Žádnou z budov v historickém centru Banské Štiavnice na středním Slovensku, které o víkendu poškodil rozsáhlý požár, nebude třeba zbourat. Na všech dotčených objektech je ale nutné asanovat dřevěné stropy a krovy. Informovalo o tom město po obhlídce statikem. Ministr životního prostředí Ján Budaj řekl, že během pondělí hasiči na místě ještě našli několik skrytých ohnisek.

Při větrném počasí hrozí, že z poškozených budov budou padat části střech, komínů nebo stěn. Město uvedlo, že po hašení požáru jsou stavby vlhké a bude potřeba je urychleně vysušit a stavby provizorně zakrýt.

Oheň podle slovenských hasičů zasáhl celkově sedm budov v tomto desetitisícovém městě, jehož historická část je památkovou rezervací a je na seznamu světového dědictví UNESCO. Město, které proslavila těžba drahých kovů, je oblíbeným cílem turistů.

Požár vypukl v sobotu dopoledne. Podle dostupných informací oheň nejprve zasáhl budovu, kterou často navštěvovaly zamilované páry. Plameny se pak při silném větru rozšířily na další budovy. Policie o víkendu uvedla, že pravděpodobnou příčinou požáru byl zkrat na elektrickém vedení.

Velmi poškozené je hornické muzeum, přestěhovat se musí ZUŠ

Největší škody požár způsobil na budově, ve které je umístěna mineralogická expozice slovenského hornického muzea. Z Budajova vyjádření také vyplynulo, že tato stavba pojištěna nebyla a že stát hodlá vzniklou škodu vymáhat od původce požáru. Požár podle ministra nepoškodil sbírkové předměty muzea.

Dosavadní prostory musí opustit základní umělecká škola, kterou navštěvovalo zhruba čtyři sta žáků. Škola se přestěhuje do nevyužívané budovy, kterou městu půjčil Budajův úřad.

„Dělají se všechna opatření, abychom následky ničivého požáru v co nejkratší době odstranili. Bez pomoci státního rozpočtu se to nepodaří,“ řekla primátorka města Nadežda Babiaková. Vyslovila se pro urychlené zahájení oprav poškozených budov.

Podle Babiakové ochotu finančně pomoci městu vyjádřilo několik zemí a také samospráva ze zahraničí. Město doufá, že EU a UNESCO zase poskytne odbornou pomoc. Výše způsobených škod v souvislosti s požárem zatím není známá.

Vláda slíbila pomoc

Slovenský premiér Eduard Heger už o víkendu přislíbil městu pomoc vlády při obnově kulturních památek. Česko zase nabídlo odborné kapacity pro rekonstrukci a restaurování poškozených budov.

Prezident Petr Pavel uvedl, že zástupce Národního muzea v pondělí navštíví Slovensko a bude jednat o tom, jak lze přispět k obnově historických památek. Mluvčí Národního muzea Kristýna Kvapilová řekla, že s případnou nabídkou pomoci muzeum čeká na konkrétní požadavky od slovenských kolegů, které by mohly přijít koncem týdne.

Finanční dar deset milionů korun plánuje na rekonstrukci poškozených budov na Slovensko poslat pražský magistrát. Po jednání městských radních to řekl předseda kulturního výboru zastupitelstva Jan Wolf (KDU-ČSL). Radní se podle něj předběžně dohodli, s konečnou platností by měli dar schvalovat na svém příštím jednání.

Ve veřejné sbírce na pomoc Banské Štiavnici po požáru se do pondělního odpoledne vybralo přes sedmdesát tisíc eur (1,68 milionu korun).

Požár v Banské Štiavnici není první svého druhu, který v zemi poškodil historické budovy. V roce 2012 oheň poničil hrad Krásná Hôrka na východě země. Úřady následně připravily komplexní obnovu této národní kulturní památky, cílem není pouze náprava vzniklých škod. Práce tam dosud nebyly dokončeny.