Írán a Saúdská Arábie obnoví diplomatické vztahy

Írán a Saúdská Arábie se dohodly na obnovení diplomatických vztahů, které přerušily v roce 2016. Země to potvrdily po jednání zástupců obou zemí v Pekingu. Zlepšení vztahů mezi Saúdskou Arábií a Íránem by podle televize Al-Džazíra mohlo mít pozitivní vliv na bezpečnost v regionu, zejména v Jemenu, ale také v Sýrii nebo Libanonu, kde tyto země podporují soupeřící strany konfliktu.

„Výsledkem rozhovorů mezi Íránem a Saúdskou Arábií je dohoda o obnovení diplomatických vztahů a znovuotevření ambasád (…) do dvou měsíců,“ uvedla íránská státní agentura IRNA. „Ministři zahraničí obou zemí se setkají, aby připravili výměnu velvyslanců,“ dodala.

Saúdskoarabská agentura SPA posléze dohodu potvrdila a napsala, že země se dohodly na vzájemném respektování státní suverenity a nezasahování do vnitřních záležitostí a také na aktivaci dohody o bezpečnostní spolupráci z roku 2001.

Vztahy Saúdské Arábie, která patří k oporám sunnitských států, a Íránu, jenž je vůdčí silou šíitských zemí, zamrzly v roce 2016, kdy íránští demonstranti napadli saúdskoarabské velvyslanectví v Teheránu v reakci na popravu šíitského duchovního v Saúdské Arábii.

Dlouhodobé konflikty

O možné obnově diplomatických vztahů jednaly obě země s přestávkami od roku 2021. Podle katarské televize al-Džazíra by mohla dohoda mít pozitivní vliv na bezpečnost v regionu, zejména v Jemenu, kde obě blízkovýchodní země podporují soupeřící strany konfliktu. 

Sunnitská Saúdské Arábie a šíitský Írán jsou dlouhodobými rivaly a podporují také soupeřící strany v několika konfliktech v regionu. Například ve válce v Jemenu Saúdská Arábie od roku 2015 bojuje na straně tamní vlády proti šíitským povstalcům podporovaným Íránem.

V Sýrii Teherán vojensky a politicky pomáhá režimu prezidenta Bašára Asada, zatímco Rijád po vypuknutí tamní občanské války v roce 2011 vyjádřil podporu některým povstaleckým skupinám. Saúdskou Arábii rovněž znepokojuje íránský jaderný a raketový program. Teherán však tvrdí, že neusiluje o jadernou zbraň a že jeho raketový program je čistě obranný.

Izraelské obavy

Dohodu obou zemí označil vysoký čínský diplomat Wang I za „vítězství dialogu a míru“. Přivítal ji i Bílý dům, jehož mluvčí ale poznamenal, že se teprve uvidí, zda „Írán bude dodržovat své závazky“.

„Je to pozitivní vývoj,“ komentoval obnovení vztahů šéf libanonského šíitského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh. Naději na snížení napětí v regionu v něm vidí i Egypt, jak sdělilo tamní ministerstvo zahraničí.

Opačně hodnotí dohodu Izrael, pro který je Írán nepřátelskou mocností a který se už delší dobu snaží normalizovat vztahy se Saúdskou Arábií. „Pro Izrael je to závažný a nebezpečný vývoj a pro Írán podstatné politické vítězství,“ podotkl bývalý izraelský premiér Naftali Bennet. Podle šéfa izraelské opozice Jaira Lapida jde pro Izrael o „obrovský neúspěch“.