Alpské regiony trápí suchá zima. Ohrožuje úrodu i výrobu elektřiny

Horizont ČT24: Alpské regiony trápí suchá zima (zdroj: ČT24)

Suchá zima budí obavy v severní Itálii, Francii a v dalších regionech pod Alpami. Nejde jen o lyžování. Nedostatek srážek ohrožuje budoucí úrodu, například v příštích týdnech bude vydatnou zálivku potřebovat ozimé obilí. Nízké stavy řek mohou narušit také výrobu elektřiny a mimo obvykle rizikovou letní sezonu se objevují i lesní požáry.

Týdny beze srážek trpí třeba jezero Garda v severní Itálii. Jeho hladina klesla natolik, že na ostrůvek San Biagio, dostupný normálně jen lodí, lze nyní přejít suchou nohou.

„Žiji tu už osmnáct let a ještě nikdy nebylo jezero tak vyschlé,“ uvádí místní obyvatelka Elena Corbanová. „Je to dramatická situace pro jezero, pro flóru a faunu, pro životní prostředí,“ doplňuje Salvatore Santomarco z blízké Brescie. 

Alpy měly za letošní zimu méně než polovinu dlouhodobého normálu sněhu, řeky a jezera na severu Itálie mají kritický podstav vody. Je srovnatelný s loňským létem, kdy bylo sucho nejhorší za sedmdesát let. Úřady v červenci vyhlásily v Pádské nížině nouzový stav.

Na polích zavlažovaných Pádem se rodí třetina italské zemědělské produkce. Nyní jsou na tom stejně bídně jako v létě. „Půda má geologickou konzistenci, která brání orbě. Země je tak tvrdá, že radlice hlínu neprorazí,“ popisuje Stefano Greppi, předseda asociace zemědělců regionu Pavie.

Stroje přitom mají co nevidět vyjet na pole sít a sázet. Úřady zvažují omezení průtoku, aby nějakou vodu v rezervoárech zachytily. „Je to situace typická pro takzvané globální oteplování. Za rok spadne stále přibližně stejný objem srážek, ale koncentruje se do velmi mála dní,“ přibližuje Stefano Mancuso ze zemědělské fakulty Florentské univerzity.

Ve Francii o víkendu hasili lesní požár

Ve Francii nepršelo už 32 dní a na jižní regiony se od března začnou vztahovat omezení, která se týkají například plnění bazénů. Provence také o víkendu zažila první letošní požár lesa. Podle 270 hasičů, kteří jej krotili, nečekaně brzy po začátku roku. Shořelo 130 hektarů. Loňské letní požáry ve Francii byly rekordní.

Zimní sucho ve Francii ohrožuje kromě zemědělství výrobu elektřiny. Už loni se výkon vodních elektráren ve Francii propadl o pětinu na nejnižší úroveň od roku 1976. Loňský druhý nejsušší rok v historii přispěl k energetické krizi na kontinentu v době, kdy Rusko omezilo dodávky plynu a francouzské energetické firmy se potýkaly s opravami jaderných reaktorů. Letošek zatím nevypadá líp.

Zárybnická: Ve Francii bylo teď i dvacet stupňů nad nulou

Francie i Itálie se potýká se suchem už třetí rok v řadě, Francie momentální sucho nezažila od roku 1959. Podle meteoroložky ČT Aleny Zárybnické jde o nebezpečný trend. Od začátku letošního roku se podle ní ve Francii vyskytovalo jen minimum srážek, nespadly tam skoro žádné.

„Ten trend jednoho měsíce beze srážek je skutečně velmi významný. A když pak budeme sledovat i vývoj sucha, které se v závislosti na množství srážek vyskytuje, zvlášť ještě v souvislosti s nadprůměrně vysokými teplotami, tak se dostáváme do vysokých rizik, jak pro místní hospodářství, zemědělství, tak obecně pro společnost.“

V následujících dnech Francii nečeká žádná významná změna. „Takže se kombinuje vliv toho, že nepršelo a že tam navíc byly extrémně vysoké teploty. Dostávaly se i ke dvaceti stupňům Celsia, což jsou na únor o patnáct stupňů vyšší teploty,“ uzavřela Zárybnická.