Nové otřesy v turecko-syrském pohraničí mají osm obětí a stovky zraněných

Studio 6: Další zemětřesení v Turecku a Sýrii (zdroj: ČT24)

Nejméně osm mrtvých a více než 760 zraněných si v Turecku a v Sýrii vyžádalo pondělní zemětřesení o síle 6,4 stupně. Na základě aktualizované bilance o tom informovala agentura DPA. Otřesy půdy zasáhly oblast čtrnáct dní poté, co mohutné zemětřesení zabilo na jihu Turecka a severu Sýrie přes 47 tisíc lidí.

Epicentrum pondělních otřesů, které vycházely z hloubky deseti kilometrů, bylo v turecké provincii Hatay, konkrétně u města Samandag, zhruba pětadvacet kilometrů od města Antakya. „Na obou místech jsme našli úplně prázdné, vylidněné, tmavé ulice,“ popsal situaci v obou městech po večerním zemětřesení zpravodaj ČT Václav Černohorský. 

„Mnoho lidí už v minulých dnech kvůli tomu, že jejich domovy jsou zničené nebo jsou příliš nebezpečné, poničené, tráví noci venku, ve stanech či automobilech. Tyto lidi to zemětřesení primárně vyděsilo, spíše než by jim způsobilo nějakou další fyzickou újmu,“ dodal zpravodaj.

Zraněných jsou stovky

Turecká ministerstva zdravotnictví a vnitra uvedla, že v zemi zemřeli tři lidé a zranění jich utrpělo 294, z toho osmnáct vážné. Podle starosty města Antakya, v němž se zřítila budova, v níž sídlil guvernér provincie, pátrají záchranáři po několika lidech, kteří uvázli pod troskami. Do oblasti úřady vyslaly šest tisíc stanů pro obyvatele, které nové zemětřesení i desítky následných otřesů vyděsily.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že při zemětřesení, kvůli němuž někteří v panice vyskakovali ze svých obydlí, zemřelo nejméně pět lidí. Zraněných SOHR hlásí kolem 470, většinou z Aleppa, kde se na některých místech kvůli otřesům zřítily domy.

Zemětřesení ze 6. února si jen v Turecku podle dosavadních oficiálních údajů vyžádalo 41 156 obětí. Podle turecké lékařské komory jich ale může být výrazně více, možná i šedesát tisíc. Jde ale zatím jen o odhad, který je potřeba potvrdit podrobnějším šetřením. Vychází z toho, že například v době, kdy v silně postižené provincii Kahramanmaraş bylo oficiálně hlášeno šest tisíc mrtvých, existovaly záznamy o pohřbech už jedenácti tisíc lidí.