USA vyzvedly z moře část trosek čínského balonu, podezřívají jej ze špionáže

Americká armáda vyzvedla část trosek čínského balonu, který v sobotu sestřelil americký stíhací letoun nad americkými teritoriálními vodami. Podle agentury AFP to v pondělí uvedl mluvčí Bílého domu John Kirby. „USA se budou snažit najít co nejvíce zbytků balonu, aby mohly určit jeho špionážní schopnosti. Vrátit trosky balonu Číně nemá Washington v úmyslu,“ dodal. Čína se zároveň omluvila za balon, který přeletěl nad kostarickým územím.

„Ten balon patří Číně, nikoli Spojeným státům,“ reagovala na úterní tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Mao Ning. Peking tvrdí, že se jednalo o civilní objekt používaný k účelům meteorologického výzkumu, který vstoupil do amerického vzdušného prostoru nedopatřením, jelikož byl neřiditelný. Reakci Spojených států označila již dříve Čína za přehnanou.

Kirby v pondělí zopakoval, že podle USA balon sledoval citlivé vojenské objekty na území Spojených států. „Byl schopen sám manévrovat, zrychlit, zpomalit a otočit se,“ doplnil mluvčí. Čínu obvinil z hrubého narušení amerického vzdušného prostoru a uvedl, že sestřelení balonu bylo zcela v souladu s americkým právem.

Pentagon již dříve informoval o tom, že se balon pohyboval kromě jiného nad Malmstromovou leteckou základnou v Montaně. Ta je jednou ze tří amerických základen, kde se nacházejí strategické rakety. Prezident USA Joe Biden chtěl nechat balon sestřelit už minulý týden, když se o něm prvně dozvěděl. Zástupci ministerstva obrany ale tehdy tento krok nedoporučili, obávali se totiž, že by trosky mohly být nebezpečné při dopadu na zem.

Ministr zahraničí Blinken odložil návštěvu Pekingu

Šéf americké diplomacie Antony Blinken kvůli incidentu odložil plánovanou návštěvu v Pekingu, která byla v plánu na neděli. Kirby v pondělí prohlásil, že incident poškodil vzájemné vztahy obou zemí. „Teď pro nás není vhodný čas k jakýmkoli přímým dvoustranným jednáním o širších diplomatických otázkách,“ doplnil. Podle mluvčího americké diplomacie Neda Price zatím Washington s Pekingem o případném novém termínu návštěvy nejednaly.

Podle Pentagonu také Čína odmítla telefonický rozhovor ministrů obrany, uvedla agentura Reuters. Washington o telefonát mezi ministry obrany obou zemí požádal po sestřelení balonu. „Bohužel, Čína odmítla naši žádost. Pokračujeme v závazku ponechat komunikační cesty otevřené,“ uvedl mluvčí Pentagonu Patrick Ryder.

Trosky balonu byly vyzdviženy z oblasti o rozloze asi 1,5 krát 1,5 kilometru, sdělil to vysoce postavený americký generál Glen VanHerck, který byl za sestřelení zodpovědný. Dále uvedl, že balon byl asi 60 metrů vysoký a do americké vzdušné obranné zóny poprvé vstoupil 28. ledna severně od Aleutských ostrovů na jižním cípu Aljašky. Vzdušná obrana USA balon sestřelila v oblasti Jižní Karolíny, oblast následně uzavřela pobřežní stráž.

Potopené díly balonu se příslušníci pobřežní stráže snaží lokalizovat pomocí nepilotovaných podmořských plavidel. „Vyzdvihli jsme některé trosky z mořské hladiny. Počasí nám nedovolilo důkladnější podmořský průzkum,“ řekl mluvčí Kirby. Vyzdvižené zbytky balonu podle něj budou nyní analyzovat experti tajných služeb. Čína obvinění ze špionáže odmítá.

Čínská diplomacie se omluvila za druhý balon, proletěl nad Latinskou Amerikou

Čína v pondělí přiznala, že druhý balon, který se pohyboval nad Latinskou Amerikou, je rovněž její. V úterý se za to Peking podle agentury Reuters omluvil. Čínská vláda přiznala, že balon, který podle kostarických činitelů vstoupil do vzdušného prostoru země ve čtvrtek, je rovněž její.

Prostřednictvím svého kostarického velvyslanectví Čína uvedla, že objekt sloužil k účelům převážně meteorologického průzkumu. Nad kostarické území se podle Pekingu dostal kvůli odchylce od původní trasy. Kostarická agentura pro civilní letectví po lokalizaci balonu upozornila letadla na jeho přítomnost, ale nepřijala žádná další opatření. Čínský balon se následně přesunul nad Kolumbii, ta ho ve svém vzdušném prostoru objevila v pátek. Země uvedla, že objekt nepovažuje hrozbu pro národní bezpečnost a že jej sledovala do doby, než opustil kolumbijský vzdušný prostor.