Izrael po bojích v Džanínu zatýká členy militantních skupin, lidé je mají za hrdiny

Reportáž Davida Borka z Džanínu (zdroj: ČT24)

Týden po palestinském útoku na předměstí Jeruzaléma se sedmi oběťmi Izrael dál zatýká členy militantních skupin. Během velké razie v Džanínu přišlo o život 10 Palestinců – z toho přinejmenším jedna civilistka. Už tak napjatou situaci vyhrocuje i fakt, že autorita palestinských autonomních úřadů vyhasíná a jejich roli přebírají právě lokální bojůvky.

Ve čtvrtek 26. ledna ráno se nad Džanínem ozvala střelba. Jedenašedesátiletá Madžída Obajídová se krátce podívala z okna, což se jí záhy stalo osudným. „Prováděla ranní modlitbu. A když skončila, přistoupila k oknu a vyhlédla ven. Postřelili ji do krku a do hrudi,“ popisuje její dcera Kefája Obajídová.

Izraelská armáda se o sto metrů vedle v tu chvíli vypořádávala s palestinskými ozbrojenci. Uprostřed palby se vyskytlo také auto místního obyvatele Ziáda. Izraelský voják ho použil jako štít a střílel skrz okna.

Mezi zabitými byl i dvacetiletý mladík, který byl členem skupiny Islámský džihád. V této oblasti mají tyto lidi za hrdiny. „Znal jsem ho od dětství. Hráli jsme v jednom fotbalovém týmu. Byl to milý kluk,“ říká o něm místní.

Eskalace posledních týdnů probíhá nejenom na izraelsko-palestinské lince, ale i na té vnitřní, palestinsko-palestinské. Džanín je příkladem města, ve kterém je autorita oficiálních palestinských ozbrojených složek a politiků spíše symbolická. Skutečnou moc mají místní ozbrojenci.