Počty mrtvých Rusů ve válce stoupají. Svědčí o tom přibývající hroby

Masová pohřebiště se plní ruskými vojáky (zdroj: ČT24)

Ruská armáda oznamuje postup v Doněcké oblasti. Podle analytiků ale boje provázejí velmi vysoké ztráty na obou stranách. Ukrajinské statistiky tvrdí, že nepřítel už na bojišti přišel bezmála o 125 tisíc vojáků. Přesná čísla mrtvých ale ruská veřejnost nezná a média o nich ani nespekulují. Jedním ze způsobů, jak mohou novináři i obyvatelé Ruska odhadovat ztráty, je sledování čerstvých hrobů, kterých v posledních měsících rychle přibývá.

Na okraji vesnice Bakinskaja vzniká už druhé masové pohřebiště ruských wagnerovců. To první zaplnila těla devíti set žoldnéřů. Tady jich je zhruba 170 a bagry připravují místo pro další.

Běžné ruské hřbitovy připomínají zahradu s umělými květy různých barev. Na tomto jsou všechny věnce stejné, v barvách loga Wagnerovy skupiny. Pochovaní tu jsou jen ti, ke kterým se nepřihlásily jejich rodiny nebo kteří sami údajně vyjádřili přání ležet vedle spolubojovníků.

O množství padlých svědčí i satelitní snímky

Satelitní snímky ukazují, kolik hrobů přibylo jenom za poslední dva měsíce, kdy wagnerovci vedli útok na Soledar, Bachmut a okolní obce.

Ukrajinci vysoké ztráty wagnerovců vysvětlují tím, že je ruská armáda využívá jako potravu pro děla v místech nejtvrdších bojů. Uprchlí žoldnéři mluví dokonce o vraždách zběhů. Nepřímo to potvrzuje i zakladatel Wagnerovy skupiny. „Pokud se pro něco rozhodneme, tak se všechny cíle plní. Nikdo nemůže vycouvat. Je to ta nejpřísnější disciplína, co nám umožňuje postupovat,“ řekl zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin.

Podle analýzy agentury Reuters je mezi zabitými vysoký poměr trestanců, kteří se nechali naverbovat za slib svobody a peněz. Hřbitovy tak znovu vypovídají o lidech z okraje společnosti. Tak jako loni na jaře a létě, kdy se do armády hlásili obyvatelé chudších regionů.

Velikost ztrát není známa ani na ukrajinské straně

„Ano, je tu mnohem víc hrobů. Když jsme sem přišli my, tak tu vůbec nebyly tyto tři řady,“ ukazuje na místě obyvatelka Republiky Burjatsko na jihovýchodě Ruska Jekatěrina. 

Otázka ale je, jestli ztráty nejsou stejně bolestivé i na ukrajinské straně. Podle německé tajné služby BND v okolí Bachmutu každý den padne minimálně stovka jeho obránců. I v ukrajinském případě lze tak o přesných počtech mrtvých jenom spekulovat. 

Redaktorka Deníku N Petra Procházková uvedla v pořadu Horizont ČT24, že pro ruskou propagandu jsou lidské ztráty na bojištích spíše tabu, kterému se na oficiální úrovni nevěnuje.

Celkové počty se neuvádí, takže v Rusku neexistuje „kolektivní zděšení“. Pokud však budou ztráty růst tempem posledních týdnů a dostane se to k ruským občanům, může to mít vliv na politiku Kremlu, připustila redaktorka. Dodala však, že ruská odolnost vůči smrti, zvláště kvůli oběti za vyšší cíl, tím spíše v boji za vlast, je velká. „Daleko větší, než si my dovedeme představit,“ zdůraznila. Dodala také, že příbuzní padlých často na sociálních sítích vyjadřují hrdost na někoho, kdo padl za vlast. 

Přesná či pravdivá čísla o svých ztrátách neuvádí ani Ukrajina, je to běžná součást vojenského tajemství, řekla Procházková. Ve chvílích, kdy zprávy o ztrátách z fronty přicházejí, dostává se ale i Ukrajina pod tlak. Věří však ve vítězství „kvality nad kvantitou,“ protože ruských vojáků je početně mnohem více než ukrajinských, dodala redaktorka.