Bitva o Soledar pokračuje. Ukrajinci a Rusové bojují v centru města o každý dům

Tvrdé boje o východoukrajinský Soledar pokračují. Podle Moskvy blokují ruští výsadkáři město ze severu a z jihu a boje se odehrávají uvnitř města. Také Kyjev a zahraniční analytici upozorňují, že se Rusům navzdory tvrzením některých ruských zdrojů stále nepodařilo město ovládnout. Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta označil boje o Soledar a Bachmut za nejkrvavější od začátku ruské invaze loni v únoru.

„Jednotky výsadkářů zablokovaly Soledar ze severu a jihu… Ve městě bojují útočné oddíly,“ sdělilo ruské ministerstvo obrany. Krátce předtím také Kreml uvedl, že před ohlášením případného ruského úspěchu v Soledaru je třeba vyčkat na oficiální oznámení. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně zdůraznil, že v oblasti je z ruského pohledu „pozitivní dynamika a postup“.

V úterý se v ruských zdrojích objevovaly zprávy, že i přes pokračující boje mají ruské síly nad městem kontrolu. Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin prohlásil, že jeho bojovníci získali kontrolu „nad celým územím Soledaru“. Zároveň ale řekl, že v centru města ještě bojuje obklíčená skupina ukrajinských vojáků.

Tyto zprávy ale velení ukrajinské armády popřelo. „Rusové tvrdí, že ho (Soledar) mají pod kontrolou, není to pravda. Vyčkejte na podrobnosti v hlášeních generálního štábu (ukrajinské armády),“ uvedl podle BBC News mluvčí východního velení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj.

„Mám za to, že Soledar ještě zcela nepadl. Informačních kanálů, které o tom hovoří, je celá řada,“ dodal ve vysílání ČT24 Tomáš Řepa z Katedry teorie vojenství Univerzity obrany. „S ohledem na to, že tam má být obklíčena skupina ukrajinských vojáků a ukrajinské velení tam posílá posily, nedává z vojenského pohledu smysl, aby Ukrajinci Soledar vyklidili,“ dodal.

Pokračující boje v troskách Soledaru
Zdroj: Reuters/State Border Guard Service Of Ukraine

Bojuje se o každý dům

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) je situace ve městě proměnlivá, protože se bojuje o jednotlivé bloky domů.

To potvrdil stanici CNN z místa také nejmenovaný ukrajinský voják, podle něhož se bojuje o každý dům a jednotlivé strany mohou rychle přijít o získané pozice. „Dnes je to náš dům a zítra už bude wagnerovců … Nikdo vám neřekne, kolik je tu mrtvých a zraněných, protože to nikdo s jistotou neví,“ uvedl. „Nikdo nemůže s jistotou říct, kdo se posunul kam a kdo co ovládá … Je tu velká šedá zóna, o níž každý tvrdí, že ji kontroluje,“ popsal.

Tomáš Řepa z katedry teorie vojenství o ruské ofenzivě v Doněcké oblasti (zdroj: ČT24)

Podle Tomáše Řepy by ztráta Soledaru neznamenala pro Ukrajince zásadní problémy. „Kdyby padl, byla by to jenom částečná komplikace pro zásobování bráněného Bachmutu, k jehož dobytí také zatím nedošlo. A nezdá se, že by to bylo v nejbližších dnech pravděpodobné.“

Stanice BBC například upozorňuje, že ukrajinští obránci Bachmutu mohou zásoby stále dostávat ze západu po dvou cestách, například přes obec Časiv Jar.

Zásadnější by pro Rusko zřejmě bylo získání kontroly nad rozsáhlou sítí solných důlních tunelů v oblasti Soledaru, jimiž by mohli pronikat na území kontrolované Ukrajinci. Britské ministerstvo obrany podotklo, že některé boje se zaměřily na vstupy do nepoužívaných solných štol.

Těžké boje o Soledar jsou ovšem podle Řepy spíš jen symbolem a iniciativou, která přichází z ruské strany. „Možná je to i předzvěst další mobilizace, ale na další vývoj si musíme počkat.“

Klíč k cestě na západ

Také američtí analytici z ISW upozorňují, že ani v případě získání Soledaru není ruský úspěch v Bachmutu zaručen. „I kdybychom věřili těm nejodvážnějším ruským tvrzením, dobytí Soledaru nepovede k okamžitému obklíčení Bachmutu,“ podotýká ISW.

O dobytí Bachmutu se Rusové snaží už zhruba osm měsíců. Pokud by město nakonec získali, cena za toto vítězství by podle agentury Reuters byla obrovská. Obě strany v bojích totiž zaznamenávají ohromné ztráty.

Tomáš Řepa přesto vidí i v případném dobytí Bachmutu jen symbolickou hodnotu. „Je to stále jenom klíč k daleko důležitějším městům, která jsou dál na západ – Slovjansk a Kramatorsk. A když se člověk podívá na satelitní snímky, mají tam Ukrajinci vytvořenou hluboko členěnou obranu.“

Podle něj si jsou Ukrajinci vědomi důležitosti tohoto směru. Ukrajinský generální štáb proto avizoval, že na tuto část fronty pošle potřebné posily.

Wagnerova skupina zveřejnila 10. ledna snímek svých bojovníků v solném dole v Soledaru. Agentura Reuters zdůraznila, že místo pořízení snímku nebylo možné ověřit
Zdroj: Reuters

Image a obchod

V Soledaru do nového ruského vpádu na Ukrajinu loni v únoru žilo přibližně deset tisíc lidí. Po těžkých bojích zde podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nezbyla „skoro žádná celá zeď“ a nezůstal „skoro žádný život“.

Ve městě sídlí státní podnik Artemsil, největší producent kuchyňské soli ve východní a střední Evropě. Kvůli válce se už loni na jaře uzavřel, což na Ukrajině způsobilo nedostatek soli.

Agentura Reuters před několika dny s odvoláním na zástupce Bílého domu napsala, že snaha Rusů zmocnit se Bachmutu a Soledaru zřejmě souvisí i s přáním velitele wagnerovců Jevgenije Prigožina získat kontrolu nad tamními ložisky soli a sádrovce.

Petra Procházková: Hádka o to, kdo získá Soledar, je ukázkou nervozity v Rusku (zdroj: ČT24)

Další rovinou bitvy o Soledar je podle redaktorky Deníku N Petry Procházkové přetahovaná jednotlivých ruských složek o to, kdo se o případný úspěch na frontě nejvíc zasloužil.

„Ukazuje to, jaká nervozita vládne jak v armádních, tak v politických kruzích. Vůdce Wagnerovy skupiny Prigožin tvrdí, že jedině on dobyl Soledar a je pod jeho kontrolou. Zatímco ruské ministerstvo obrany řeklo, že Soledar je obklíčen a podílí se na tom jednotky pravidelné ruské armády. Pak Čečenci řekli, že Soledar dobývají oni. Není to ani tak soupeření o město, ale o obraz vítěze v této bitvě,“ hodnotí redaktorka.