Biden poprvé navštívil hranici s Mexikem. Za migrační politiku čelí kritice ze všech stran

Horizont ČT24: Biden poprvé na americko-mexické hranici (zdroj: ČT24)

Vůbec poprvé v prezidentském úřadě navštívil Joe Biden jižní hranici USA. Do země skrz ni nelegálně proudí rekordní počty migrantů a Bílý dům podle kritiků není s to najít účinnou odpověď. Bidena za jeho přístup kritizuje nejen republikánská opozice, ale i aktivisté pomáhající lidem putujícím za lepším životem. Těm se mimo jiné nelíbí, že současná vláda stále aplikuje nekompromisní – jakkoli částečně účinné – nástroje administrativy exprezidenta Donalda Trumpa.

Jen v uplynulém fiskálním roce – tedy od 1. října 2021 do 30. září 2022 – zachytily americké úřady na hranici Spojených států s Mexikem celkem dva miliony a dvě stě tisíc migrantů bez odpovídajících dokladů, tedy v průměru víc než šest tisíc každý den. Zhruba tisícovce lidí denně se podle odhadů podaří do USA proniknout. A příliv běženců podle dostupných informací neslábne ani na přelomu roku kalendářního.

Prezidentská inspekce na hraniční linii v El Pasu měla v neděli demonstrovat, že Bílý dům tento problém registruje. Biden se do kontaktu s žádnými migranty nedostal ani u drátěné bariéry na dohled od mexického Ciudad Juarez, ani v jednom z center pomoci běžencům. Přesto se mohl dimenzí uprchlické krize osobně dotknout.

„Vím, že tu máte lidi každý den. A snažím se získat představu, o jaký jde průměrně objem,“ zajímal se Biden v jednom z migračních center. „Řekl bych tři až čtyři stovky,“ odpověděl mu místní pracovník. „Určitě ano. A pak tu máme špičky. Měli jsme tu i přes tisíc, devět set lidí za den. Ale obvykle je průměr někde od tří, pěti set,“ dodala jeho kolegyně. Podle pracovníků centra není v okruhu třiceti kilometrů jiné podobné zařízení.

Řadu zadržených běženců americké úřady vracejí obratem do Mexika na základě článku 42 Zákona o veřejném zdraví, který v roce 2020 aktivovala Trumpova administrativa oficiálně v obavách ze šíření covidu-19. Bidenova vláda chtěla praxi, která umožňuje okamžitou deportaci, zrušit. Soudy ji to ale nepovolily.

Bidena kritizují republikáni i aktivisté

Republikánská opozice aktuální Bidenovu pohraniční misi – vůbec první po bezmála dvou letech v úřadě – ostře kritizuje. „Není to nic než jen představení,“ prohlásil Gregory Abbott, republikánský guvernér státu Texas.

Spokojení ale nejsou ani aktivisté, kteří bojují za větší práva migrantů. Krátká nedělní zastávka na hranici – cestou na summit s Bidenovými kolegy z Mexika a Kanady, jedním z jehož témat bude právě migrace – podle nich nemohla přinést skutečně řešení. „Myslím, že je to smutné. Pouhé tři hodiny. Co může za tu dobu udělat?“ uvedl Fernando García, aktivista bojující za práva migrantů.

Aktivistům, se nelíbí ani současná praxe, která stále využívá právě článek 42 selektivně na uprchlíky z několika latinskoamerických zemí. Opatření ale na podzim přispělo mimo jiné ke snížení počtu běženců z Venezuely. Řešením nelegální migrace pověřil Biden svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Její strategie zaměřená zejména na zlepšení situace v zemích, odkud uprchlíci nejčastěji přicházejí, ale není dost účinná.