Ukrajina hlásí další zásah stovek ruských vojáků. Tentokrát u Chersonu

Události ČT: Ukrajina i Rusko hlásí zásahy nepřátelských základen (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda před několika dny zasáhla soustředění sil nepřítele u vsi Čulakivka v Chersonské oblasti na jihu země, téměř pět stovek ruských vojáků bylo zraněno či zabito, uvedl ukrajinský generální štáb v ranní svodce situace na bojišti. Rusko zase tvrdí, že v Družkivce v Doněcké oblasti zabilo přes sto ukrajinských vojáků. Informaci nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (leden 2023)

  • 23:49

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. února. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:32

    Spojené státy připravují pro Ukrajinu balíček vojenské pomoci ve výši 2,2 miliardy dolarů, který by měl poprvé zahrnovat rakety s delším doletem a další munici a zbraně, řekli v úterý agentuře Reuters dva američtí představitelé, kteří byli o této záležitosti informováni.

  • 23:09

    Polsko nejedná o předání svých stíhacích letounů F-16 Ukrajině, napsal na Twitteru náměstek polského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz. Kritici tvrdí, že neochota spojenců dodat Ukrajině stíhačky F-16 a rakety dlouhého doletu ATACMS zabrání Kyjevu zahájit velkou ofenzivu a osvobodit ukrajinské území.

Útok na ruské síly u Čulakivky se odehrál poslední den loňského roku. Na Nový rok následoval zásah ruské jednotky u vsi Fedorivka, rovněž v Chersonské oblasti, kde jsou ztráty nepřítele stále upřesňovány, uvedl štáb.

Tvrzení Kyjeva o dalších vysokých ruských ztrátách přišlo poté, co ruské ministerstvo obrany v pondělí přiznalo, že v Makijivce u Doněcka na východě Ukrajiny po novoročním útoku ukrajinských sil podniknutém za pomoci raketometů HIMARS přišlo o život 63 ruských vojáků. Později ruské ministerstvo obrany uvedlo, že zemřelo 89 vojáků. 

Ukrajinský útok podle ministerstva umožnili vojáci sami, jelikož porušili zákaz používání mobilních telefonů. „Již nyní je zřejmé, že hlavní příčinou toho, co se stalo, bylo zapnutí a masivní používání mobilních telefonů personálem v zóně dosahu nepřátelských zbraní. To bylo v rozporu s nařízením,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Ukrajinská armáda i neoficiální zdroje ze sociálních sítí zmiňovaly stovky mrtvých a raněných.

Rusko v úterý uvedlo, že zasáhlo zimní stadion v Družkivce v Doněcké oblasti, kde byli ubytováni ukrajinští vojáci a kde podle něj měli i obří zbrojní sklad. Ministerstvo obrany v Moskvě dodalo, že zemřelo až sto dvacet ukrajinských vojáků a byly zničeny dva americké raketomety HIMARS a čtyři raketomety RM-70 Vampire z Česka. Kyjev naopak vyhlásil, že stadion sloužil jako sklad humanitární pomoci.

Rusko za uplynulý den přišlo o dalších 750 vojáků a celkové ruské ztráty od začátku války dosáhly 108 190, tvrdí také ukrajinské velení.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své zprávě upozornil, že zničující ukrajinský zásah v Makijivce vyvolal v ruském informačním prostoru kritiku ruského velení a že ruské ministerstvo obrany se snaží svalit odpovědnost na úřady Ruskem vytvořené „Doněcké lidové republiky“ i samotné zmobilizované vojáky.

Zástupci východoukrajinského kvazistátu totiž v ruských televizích uváděli, že ukrajinský přesný zásah v Makijivce následoval poté, co ruští vojáci porušili bezpečnostní pravidla tím, že si zapnuli mobilní telefony.