Při pádu ukrajinského dronu na ruskou leteckou základnu Engels zemřeli tři vojáci, uvedla Moskva

Pád vraku sestřeleného ukrajinského dronu na leteckou základnu Engels v ruské Saratovské oblasti si vyžádal životy tří vojáků, podle ruských tiskových agentur to v pondělí oznámilo ruské ministerstvo obrany. Letecká technika dle něj poškozena nebyla. Základna je od frontové linie na Ukrajině vzdálená stovky kilometrů. Ukrajinská a ruská média předtím informovala o výbuších na této letecké základně. Kyjev se k incidentu nijak nevyjádřil, mluvčí ukrajinského letectva nicméně uvedl, že jde o důsledek ruské agrese vůči Ukrajině.

„Dne 26. prosince zhruba v 1:35 moskevského času byl v malé výšce sestřelen ukrajinský bezpilotní letoun, když se blížil k vojenské základně Engels v Saratovské oblasti,“ uvedlo dle ruských tiskových agentur ruské ministerstvo obrany. „Následkem pádu vraku dronu byli smrtelně zraněni tři ruští příslušníci technického personálu, kteří byli na letišti,“ dodalo ministerstvo.

Ruská agentura TASS událost interpretuje tak, že systémy protivzdušné obrany ruských leteckých sil zabránily útoku ukrajinského dronu na vojenské letiště. Agentura AP uvedla, že incident vyvolává otázky o účinnosti ruské protiletecké obrany, když jsou nepřátelské drony schopné doletět tak daleko do nitra země.

Ihnat: Jedná se o důsledek ruské agrese

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat v rozhovoru s ukrajinskou televizí podle agentury AP sice přímo nepřiznal zapojení Kyjeva do útoku na letiště Engels, řekl ale, že se jedná „o důsledky ruské agrese“ vůči Ukrajině. „Pokud si Rusové mysleli, že je válka hluboko v týlu neovlivní, tak se hluboce mýlili,“ dodal Ihnat.

Agentura RBK-Ukrajina před vyjádřením ruského ministerstva informovala, že se na základně Engels ozvaly dvě exploze. Ruský zpravodajský kanál Baza s odvoláním na místní obyvatele uvedl, že se rozezněly sirény leteckého poplachu a bylo slyšet výbuch.

„Nenastaly žádné mimořádné události v obytných oblastech města (Engels),“ ujistil správce Saratovské oblasti Roman Busargin na Telegramu. „Zařízení civilní infrastruktury nebyla poškozena,“ dodal Busargin. Místní obyvatelé podle něj nejsou nijak ohroženi.

Základnu nedaleko města Saratov, zhruba 730 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, zasáhly už 5. prosince podle Moskvy ukrajinské útoky s pomocí dronů. Terčem útoku se týž den stalo i letiště Ďagilevo u Rjazaně. Na letišti Engels tehdy podle informací ze sociálních sítí drony poškodily dva bombardéry Tu-95, které odpalují střely s plochou dráhou letu proti objektům na Ukrajině, v posledních měsících i proti objektům energetické infrastruktury.

Tehdejší údery, které si vyžádaly rovněž životy tří ruských vojáků, značně pošramotily reputaci Moskvy a vyvolaly otázku, proč její obranné systémy selhaly.