Fentanyl je padesátkrát silnější než heroin. Do USA ho pašují mexické kartely

Události: Závislost na fentanylu se šíří USA (zdroj: ČT24)

Amerika se potýká se stále silnější drogovou krizí. Může za to ilegální opiát fentanyl. Loni podle odhadů způsobil celé dvě třetiny případů předávkování, jemuž podlehlo téměř 110 tisíc Američanů. Spojené státy přiznávají, že v potírání gangů pašeráků mají stále větší potíže.

Fentanyl je padesátkrát silnější než heroin. Z ilegálních laboratoří v Mexiku je ale mnohem snazší ho propašovat. Látka v podobě barevných tablet míří do Spojených států v obalech od cukrovinek nebo schovaná v kokosech. Podle expertů stačí na pokrytí roční poptávky v USA dodávka čistého fentanylu, která se vejde do dvou vozů typu pick up.

„Fentanyl je nejnebezpečnější drogou, které nyní Spojené státy čelí. Kartely k němu nyní přistupují na úkor jiných drog, protože je to mnohem výnosnější,“ tvrdí bývalý šéf mezinárodních operací vládní agentury DEA pro boj s drogami Mike Vigil.

Jen za poslední tři roky podle odhadů vzrostl počet Američanů, kteří se předávkovali fentanylem, o čtyřiadevadesát procent. Podle analýzy listu Washington Post zabíjí víc lidí, než kolik zemře při autonehodách, sebevraždách nebo střelbě.

Republikáni obviňují vládu

Narůstá kvůli tomu kritika Bidenovy administrativy. Republikáni spojují drogovou závislost Američanů s nezvládnutým přílivem migrantů přes mexickou hranici. Poté, co získali těsnou většinu ve Sněmovně reprezentantů, o tom mluvili přímo s prezidentem Joe Bidenem.

„Probírali jsme do hloubky bezpečnost hranic a fentanyl, který přes ně proudí a zabíjí naši nejmladší generaci,“ oznámil po schůzce vůdce republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy. 

I přes rekordní počty úmrtí představitelé federální vlády byli ve své reakci pomalí. Počet uživatelů a nejnovější počty úmrtí úřady USA neznají, protože klíčové monitorovací programy přišly o financování ve chvíli, kdy droga zasáhla americké ulice, uvádí americký deník Washington Post.

Podle expertů prožívá Amerika v novém tisíciletí třetí vážnou opiátovou krizi. Po návykových lécích proti bolesti přišel heroin a nyní fentanyl. Dříve si ho uživatelé objednávali hlavně přes internet poštou z Číny. Teď už jeho dodávky zajišťují téměř výhradně mexické kartely.