Za teror v Nice padly tresty od dvou do 18 let

U francouzského soudu dostalo osm obviněných za podíl na teroristickém útoku v Nice tresty od dvou do 18 let. Pachatele, který tehdy najel na pobřežní promenádu kamionem, policie na místě zastřelila. Před soudem nyní stáli lidé, kteří mu opatřili zbraně a auto. Odsouzení mají deset dní na odvolání, uvedl deník Le Monde.

Pachatele, který tehdy najel na pobřežní promenádu kamionem, policie na místě zastřelila. Před soudem nyní stáli lidé, kteří mu opatřili zbraně a auto. Odsouzení mají deset dní na odvolání, uvedl deník Le Monde.

Dva muži si vyslechli tresty za teroristické zločinné spolčení a od soudu odešli s osmnáctiletými tresty, ačkoli prokuratura žádala trest vězení v délce 15 let. Dvanáct let dostal muž, který hlavnímu pachateli opatřil zbraň. Podle závěrů soudu ale nevěděl o pachatelově islamistické radikalizaci, a byl tak odsouzen za zločinné spolčení, nikoli však teroristické.

Další čtyři muži a jedna žena dostali tresty od dvou do osmi let za nelegální obchod se zbraněmi. Tři z nich mají doživotní zákaz vstupu na území Francie.

Soud, kterému předsedal Laurent Raviot, začal 5. září. O vině rozhodovalo pět profesionálních soudců.

430 raněných

Útok se odehrál roku 2016 na promenádě v jihofrancouzském Nice. Francouz tuniského původu vjel nákladním autem do davu lidí oslavujících státní svátek. Zabil 86 lidí. Poslední oběť zemřela ještě více než po měsíci v nemocnici a útok si vyžádal asi 430 zraněných. Mezi oběťmi byli cizinci i děti, útočníka policisté na místě zastřelili.

V hledáčku zpravodajských služeb Mohamed Lahouaiej Bouhlel nebyl, do té doby měl za sebou pouze drobnou kriminalitu. Podle prokurátora se ale připravoval více než rok. Úřady analyzovaly například jeho telefon. Měl to být násilník s nespoutanou sexualitou, který nebyl praktikujícím věřícím, pojídal vepřové a pil alkohol.

I přesto se k útoku přihlásil takzvaný Islámský stát, ačkoli pachatelovo chování jde proti téměř všemu, co teroristé oficiálně hlásali jako svoje přesvědčení.

Útok přišel v krizovém období pro Francii, kdy byl po střelbě v lednu 2015 v redakci týdeníku Charlie Hebdo a koordinovaných pařížských listopadových útocích vyhlášen výjimečný stav. Ten kvůli událostem v Nice tehdy vláda prodloužila.