Hongkongský prodemokratický aktivista a bývalý mediální magnát Lai dostal další trest vězení

Soud v Hongkongu uložil další trest vězení bývalému mediálnímu magnátovi Jimmymu Laiovi, který patří k největším tamním kritikům čínského režimu. Tentokrát ho soud uznal vinným z podvodů a poslal ho do vězení na pět let a devět měsíců. Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch se jedná o odplatu čínských úřadů za podporu prodemokratického hnutí v bývalé britské kolonii.

Soud Laie uznal vinného z podvodů, ve kterých figurovaly jeho společnosti, a to včetně vydavatelství známého liberálního deníku Apple Daily. Lai je ve vězení od konce roku 2020, protože byl odsouzen za nedovolené shromažďování.

Soudce, který vydal nový rozsudek, uvedl, že odsouzení bývalého magnáta není útokem na svobodu tisku. Lai podle něj využíval podnikání v médiích, aby skrýval své nelegální počínání. Soudce dodal, že bývalý mediální magnát nevyjádřil nad svým chováním lítost, čímž odůvodnil i výši trestu. Zakázal mu také zastávat osm let řídící funkce ve firmách a odsoudil ho k pokutě dvou milionů hongkongských dolarů (přes šest milionů korun).

Jiného názoru jsou ale lidskoprávní organizace, podle kterých soud nedodržoval práva obžalovaného. „Kriminální případ vypracovaný Pekingem proti Jimmymu Laiovi je odplata proti vedoucímu stoupenci demokracie a svobody tisku v Hongkongu,“ uvedla Maya Wangová z organizace Human Rights Watch.

Znepokojení nad situací, ve které se Lai nachází, i nad zhoršujícím se stavem lidských práv v Hongkongu vyjádřily v minulosti i západní země.

Laie čeká další proces

Pro Laie se nejedná o poslední proces, kterému čelí ze strany čínských úřadů. V úterý by měl pokračovat soud, kde Lai figuruje jako obžalovaný z porušení kontroverzního zákona o národní bezpečnosti, jehož schvalování doprovázely v roce 2019 silné protesty. V případě odsouzení mu hrozí až doživotí.

Laiovi právníci již dříve kritizovali množství stíhání, kterým je jejich klient vystaven, a vyzvali OSN, aby situaci prošetřila. Podle advokátů je postup úřadů účelový a má Laie potrestat za jeho názory, uvedla agentura AP.

Zákon o národní bezpečnosti zavedl Peking v bývalé britské kolonii v roce 2020, aby zastavil rozsáhlé prodemokratické protesty. Od jeho vstupu v platnost byla opozice tvrdě potlačována a většina osobností, které v Hongkongu ztělesňovaly demokracii, buď uprchla ze země, nebo byla vykázána z veřejného života natolik, že již nemohla nadále vykonávat své funkce. Další lidé byli odsouzeni a uvězněni. Letos Výbor OSN pro lidská práva vyzval úřady, aby zákon zrušily.