Británie zahájila vývoj stíhačky Tempest. Stroj má využít umělou inteligenci i autonomní drony

Horizont ČT24: Nová britská stíhačka (zdroj: ČT24)

Británie zahájila vývoj vojenské stíhačky nové generace. Stroj bude využívat umělou inteligenci a řídit hejna autonomních dronů. Na projektu bude Londýn spolupracovat s Římem a Tokiem. V plném bojovém nasazení by Tempest (v překladu Bouře) měl být v roce 2035. Tak, aby plnil všechny úkoly futuristického vzdušného boje.

Tempest neboli bouře je název nového bojového letounu, který se má stát páteří britského Královského letectva. Novinku přijel premiér Rishi Sunak oficiálně oznámit na hlavní základnu RAF do Coningsby na východě země.

„Jsme jednou z mála zemí na světě, která je schopná sestrojit technologicky vyspělé stíhací letouny. To je důležité, protože to znamená, že můžeme udržet naši zemi v bezpečí před novými hrozbami, kterým čelíme,“ sdělil Sunak.

Pilotovi při vojenských operacích usnadní práci umělá inteligence. Ta v případě potřeby nahradí člověka úplně. Hypersonické střely, autonomní drony nebo zbraně se směrovou energií budou patřit k výbavě letounu, který má podle britských konstruktérů patřit k nejmodernějším na světě. Letecký publicista Martin Velek v Horizontu ČT24 doplnil, že umělá inteligence má posuzovat třeba schopnosti a hladinu stresu pilota, kdy za něj může „zaskočit“, pokud by třeba při velkém přetížení odpadl od řízení.

Technologie rychle stárne

Vývoj je ale finančně náročný, proto Londýn hledal partnery. „Dnes spolupracujeme s Itálií a Japonskem, se dvěma z našich nejbližších spojenců, s kterými sestrojíme novou generaci letadel,“ přiblížil premiér. Do konstrukce se zapojí největší zbrojovka v Evropě, britský BAE Systems, japonská Mitsubishi a italský Leonardo. I na výrobě motoru se budou podílet všechny tři země, za Británii Rolls Royce.

Coningsby je také domovem tří hlavních vzdušných bojových jednotek vybavených stíhačkami Eurofighter Typhoon. Ty už ale dosluhují, s vývojem se začalo na konci studené války. Kromě rutinních vzletů na ochranu vzdušného prostoru použili Britové Typhoony poprvé v ostré akci až v Libyi v roce 2011. Už tehdy šlo o zastaralou technologii.

V současnosti je nejmodernějším letounem na světě americká F-35. Jde i o nejdražší zbraň v historii – jen vývoj a nákup přišel Pentagon v přepočtu téměř na deset bilionů korun. Británie chce Tempest vyslat k nebi v roce 2035, kdy by se válka ve vzduchu měla řídit jinými pravidly a technologiemi. Existují ale obavy, aby „bouře“ nezestárla stejně rychle jako „tajfun“.