Vliv Kataru ve Francii roste. Skupuje luxusní nemovitosti a podporuje politický islám

Události: Vliv Kataru ve Francii roste (zdroj: ČT24)

Francie si klade otázku, jak se postavit k dalším investicím z Kataru. Odpor veřejnosti i části politiků k bohaté zemi Perského zálivu roste i kvůli tomu, že financuje projekty spojené s radikálním islámem a potlačuje lidská práva. Pařížská radnice teď váhá třeba s prodejem slavného fotbalového stadionu.

Kataru patří řada luxusních nemovitostí v srdci francouzské metropole. V Royal Monceau, který vlastní katarský emír, si jeho majitelé dávají důležité schůzky, po příjezdu do Paříže v něm bydlel i Lionel Messi, který hraje za fotbalový klub Paris Saint-Germain (PSG), rovněž vlastněný Katarem.

I jeden z nejznámějších francouzských obchodních domů, a v předvánoční době také výkladní skříň Paříže, patří Kataru. Katarské společnosti vlastní i nablýskané hotely na Azurovém pobřeží. Včetně těch, ve kterých bydlí světové hvězdy během filmového festivalu v Cannes.

Ze strany Kataru existují podezření z porušování lidských práv i korupce

Jenže katarské investice budí ve Francii také obavy. I proto, že se stát bohatý díky plynu zajímá o financování mešit a pod pláštíkem různých nadací financuje projekty na pařížském předměstí osídleném zčásti muslimy, které může radikalizovat. „Katar také přímo podporuje politický islám a Muslimské bratrstvo, což odsuzují i jeho sousedé v Perském zálivu,“ uvedla autorka knihy Francie pod vlivem Vanessa Ratignierová.

Množí se i protesty proti porušování lidských práv přímo v muslimské zemi. Velká část veřejnosti kritizuje vládu, že tyto otázky přehlíží, jen aby mohla s Katarem čile obchodovat. Prodala mu třeba téměř tři desítky letadel Rafale. „Mluvím s představiteli Kataru o všech těchto otázkách velmi otevřeně, máme s nimi přátelské, upřímné a konstruktivní vztahy,“ uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron.

Prokuratura navíc kvůli podezření z korupce vyšetřuje roli Francie při udělení pořadatelství mistrovství světa ve fotbale v Kataru, zajímá se především o jednu schůzku. „Organizoval ji Elysejský palác v prosinci 2010 za přítomnosti tehdejšího prezidenta Nicolase Sarkozyho, předsedy UEFA Michela Platiniho a emíra Al Sáního,“ řekla Ratignierová.

Pro expanzivní politiku Kataru naopak zatím nemá pochopení pařížská radnice, která nehodlá emirátu jen tak prodat stadion v Parku princů. Požaduje desetinásobně víc, než nabízí majitelé na něm hrajícího klubu PSG.