Novou izraelskou vládu bude sestavovat Netanjahu, dostal pověření od prezidenta

Izraelský prezident Jicchak Herzog podle očekávání pověřil sestavením nové vlády bývalého premiéra Benjamina Netanjahua, jehož pravicová strana Likud vyhrála minulý týden volby. Prezident během ceremonie zmínil, že Netanjahu čelí stíhání za korupci, podle něj ale zákon nezakazuje, aby se kvůli tomu politik mohl po devatenácti měsících vrátit do křesla šéfa kabinetu.

Na sestavení koalice má třiasedmdesátiletý Netanjahu 28 dní, Herzog ale může v případě nutnosti lhůtu o dva týdny prodloužit, napsal list The Times of Israel. Likud už o vládě jedná s menšími pravicovými a krajně pravicovými stranami, s nimiž má dohromady 64 křesel ve 120členném Knesetu.

Podle izraelských médií nová vláda vznikne díky spolupráci Likudu s jeho tradičními náboženskými spojenci –⁠ stranami Šas a Jednotný judaismus tóry, které mají dohromady osmnáct křesel. Zbylé hlasy potřebné pro získání většiny pak zřejmě doplní krajně pravicová koalice Náboženský sionismus, která získala čtrnáct zákonodárců a sdružuje mimo jiné otevřené rasisty i homofoby. Podle agentury AP tak zřejmě vznikne nejpravicovější vláda v izraelských dějinách.

Nejpravicovější vláda

Vznik kabinetu by měl být poměrně jednoduchý, protože všechny strany plánované koalice dopředu oznámily ochotu spolupracovat a ideově jsou soudržné, připomněl zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek. Spojuje je mimo jiné tvrdý postoj k Palestincům. Trvanlivost koaličního vládnutí však podle Borka příliš jistá není. Likud totiž poprvé není v koalici naprosto dominantní stranou, má „jen“ 32 ze 64 poslanců. Je také poprvé v situaci, kdy má všechny koaliční partnery od napravo od sebe.

Z celoizraelského hlediska Borek očekává pnutí na několika frontách. Náboženské strany se podle něj pravděpodobně pokusí vychýlit vybalancovaný vztah mezi sekulárním státem a judaismem ve prospěch teokracie. Ortodoxní židé se pokusí získat větší pravomoci na úkor reformních nebo konzervativních. A vláda se možná pokusí změnit provoz na Chrámové hoře, což by popudilo muslimy. Borek také předpokládá zrychlení výstavby židovských osad na okupovaném Západním břehu, což je v rozporu s mezinárodním právem. V tom je koalice jednotná, popudí to však levicověji smýšlející část Izraele i Araby.

Zpravodaj Borek o povolebním Izraeli (zdroj: ČT24)

Mandát vyjednávat o sestavení vlády nyní dostal bývalý dlouholetý premiér Netanjahu už poosmé, pětkrát se mu kabinet podařilo sestavit, uvedl deník The Times of Israel. K moci ho vynesly páté parlamentní volby za čtyři roky. Vleklou politickou krizi způsobily mimo jiné i rozdílné názory na to, zda je Netanjahu schopen vykonávat funkci premiéra, když je souzen za korupci. Netanjahu vinu odmítá.