„Věděl o podvodech a nebyl sám.“ Bývalý spolupracovník přiživil korupční aféru rakouského exkancléře Kurze

V Rakousku se po delší době opět dostává pozornosti korupční kauze lidoveckého exkancléře Sebastiana Kurze. Bývalý předseda vlády a několik dalších lidí v ní čelí obvinění, že si za peníze daňových poplatníků kupovali pozitivní mediální obraz. Trestně stíhaný je v případu i Kurzův bývalý blízký spolupracovník Thomas Schmid, který se rozhodl vypovídat. Exkancléři Kurzovi i dalším lidem by jeho svědectví mohlo výrazně přitížit. Kurz vinu odmítá.

Z někdejšího Kurzova přítele a kolegy se stal jeho hlavní soupeř. Schmid tvrdí, že obvinění vůči Kurzovi jsou pravdivá. „On (Kurz) mě kontaktoval, když chtěl konkrétní průzkumy veřejného mínění, a informoval mě, jak mají průzkumy vypadat,“ vypověděl Schmid.

Kauza se týká období kolem roku 2016. Kurz byl tehdy ministrem zahraničí a chystal na převzetí vedení lidové strany (ÖVP). Z peněz ministerstva financí byly podle vyšetřovatelů zaplaceny přikrášlené průzkumy a pozitivní mediální články o Kurzovi i straně.

Důležitou roli hrál podle vyšetřování právě Schmid, který tehdy působil na ministerstvu financí jako generální sekretář. „Financoval jsem Kurze a ÖVP ze spolkového ministerstva financí, použil jsem zdroje ministerstva na podporu postoupení ÖVP pod vedení Sebastiana Kurze,“ citoval ho web deníku Der Standard. Kurz podle Schmida o všem věděl. 

Schmid, který nyní spolupracuje s vyšetřovateli a usiluje o status korunního svědka, neváhá mluvit o podrobnostech. Policie ho od června vyslýchala už patnáctkrát. Zápis jeho výpovědí má stovky stránek, které nově unikly do médií. „Sebastian Kurz mi volal přibližně v době domovních prohlídek v říjnu 2021. Že prý musím podat písemné prohlášení, že on o žádných obviněních nic neví,“ uvedl podle nich Schmid.

Exkancléř tvrdí, že o ničem z toho nevěděl. Hájí se stejně jako před rokem, kdy prohlásil, že kriminální obvinění vůči jeho osobě jsou „jednoduše falešná“. Jeho advokát přišel s údajným záznamem telefonátu mezi Kurzem a Schmidtem, který podle něj Schmidovu výpověď vyvrací.

Obvinění z křivé výpovědi

Schmid podle rakouských médií Kurzovi přitížil také v případu údajné křivé výpovědi před parlamentním vyšetřovacím výborem, který se zabývá dosazením Schmida do čela státního holdingu ÖBAG. Kurz dříve před výborem uvedl, že se instalací Schmida do čela ÖBAG ani obsazením dozorčí rady podniku přímo nezabýval, i když byl o dění informován.

Vyšetřovatelé ale Kurze podezírají, že se v příslušném dění angažoval více, než sám tvrdí. Z dříve zveřejněných informací vyplývá, že si Schmid zřejmě ušil funkci na míru a že Kurz byl do tohoto plánu zapojen. Schmid nyní vypověděl, že Kurz jeho jmenování do čela holdingu sám inicioval a že dozorčí rada podniku pro něj byla „obzvláště důležitá“. 

Schmidova nová obvinění míří i do čela parlamentu. Lidovecký šéf dolní komory Wolfgang Sobotka podle Schmida pomáhal s daňovými úniky strany. „Je to vše vymyšlený příběh, který mu (Schmidovi) jednoduše posloužil k tomu, aby získal status spolupracujícího svědka,“ reagoval předseda rakouské Národní rady.

Spolkový prezident Alexander Van der Bellen se za aféry politiků omlouval opakovaně. Znovu tak musí činit krátce po svém znovuzvolení. „Slibuji vám, že si nedám pokoj, dokud se tohoto břemene nezbavíme a dokud neobnovíme důvěru v politiky,“ prohlásil prezident. Obvinění už také slibují právní dohru, neboť padají první výzvy k žalobám.

Politoložka: Nový nátěr, starý korupční problém

Veřejnost tak sleduje vzkříšení kauzy, na kterou v době současných krizí už málem zapomněla. Byl to přitom právě Kurz, který sliboval, že do politiky vnese „nový styl“, kvůli čemuž dokonce „přebarvil“ lidovou stranu z tradiční černé na svěží a neokoukanou tyrkysovou.

„To, co si myslím, že teď bude zajímavé pozorovat, je z mého pohledu jakési morální zděšení nad tím, že tenhle nový nátěr, tahle celá nová image s sebou přitáhla po několika letech opět ten starý korupční problém – že se to vlastně, chcete-li, táhne z generace na generaci,“ uzavřela politoložka Vídeňské univerzity Anna Durnová.