V návrhu Evropské komise chybí zastropování ceny plynu pro výrobu elektřiny, vadí Fialovi

V novém energetickém balíku Evropské komise podle premiéra Petra Fialy (ODS) chybí explicitní návrh zastropování ceny plynu určeného pro výrobu elektřiny. Výtku pro nynější návrh předeslal na středečním jednání sněmovního evropského výboru, kde poslancům představoval pozici Česka na zasedání Evropské rady. V Bruselu se uskuteční ve čtvrtek a v pátek.

Mechanismus, který navrhuje Evropská komise, by v nadcházející zimě umožnil dočasně omezit velkoobchodní cenu plynu.

Klíčovými prvky jsou podle českého premiéra společné nákupy plynu a vytvoření alternativní referenční hodnoty pro výpočet jeho ceny. Zdůraznil také mechanismus cenové korekce pro případy extrémních výkyvů na trhu nebo posílení solidarity mezi členskými státy v případě výpadku dodávek a návrhy na úspory například pro veřejné budovy.

Pomalá změna postoje větších států

Podle Fialy ale Česko požaduje rychlejší a důraznější postup, přestože se ochota států Unie debatovat o kompromisním řešení vysokých cen energií postupně vyvíjí. Dodal, že zatímco na jaře nebyla u většiny států vůle k diskuzi, na přelomu srpna a září se u velkých členských států EU situace změnila. 

Před poslanci zmínil, že většinu návrhů Komise Česká republika podporuje. Podle premiéra v nich však chybí návrh na zastropování ceny plynu určeného pro výrobu elektřiny, o kterém se už dříve debatovalo. Předseda vlády doufá, že v tomto ohledu ještě dojde ke změně. 

Zdůraznil, že jeho cílem je rovněž přesvědčit země k zaměření na kontrolu toho, jak se samotná cena elektrické energie vytváří. Kromě zastropování ceny plynu pro výrobu elektřiny je další možností oddělení ceny plynu od ceny elektřiny, míní. U těchto návrhů ale Česko obtížně hledá podporu u dalších členských států.