Papež volá po dialogu s Moskvou. Tamní patriarcha se však setkání vyhnul

Horizont ČT24: Papežova snaha o dialog s ruským pravoslavím (zdroj: ČT24)

Pokus papeže Františka otevřít cestu k dialogu a smíření při možném řešení rusko-ukrajinské války opět vyšel naprázdno. Hlava katolické církve zamířila na setkání světových náboženských lídrů do Kazachstánu, kde se původně měla setkat s ruským patriarchou Kirillem. Ten však dopředu oznámil, že nepřijede, a vyslal za sebe z Moskvy delegaci.

Římský biskup František od vypuknutí konfliktu na Ukrajině opakovaně usiluje o setkání s moskevským patriarchou Kirillem. Na červen letošního roku měli domluvenou schůzku v Jeruzalémě, nakonec se však dohodli, že ji odloží.

Moskevský patriarcha nyní narozdíl od papeže nedorazil ani do kazachstánského Nur-Sultanu na Kongres představitelů světových a tradičních náboženství, vyslal místo sebe z Moskvy delegaci.

Patriarcha Kirill krátce před zahájením setkání od svého oltáře požehnal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho generálům: „Bůh ať jim dá moudrost, posílí je, napomíná a chrání před hříchy a omyly.“

Kirill se i svými dřívějšími výroky zařadil k těm, kdo ruskou invazi na Ukrajinu podporují. Papež reagoval jen jedinkrát, ale za to jednoznačně – v březnu v rozhovoru pro list Corriere della Serra upozornil Kirilla, aby se nesnižoval do role „Putinova ministranta“.

Moskevská delegace v kazašské metropoli zklamání z půl roku starého interview nezastírala. „Rozhovor to byl opravdu nečekaný a nepřispěl k jednotě křesťanů,“ uvedl biskup a ředitel zahraničního odboru Moskevského patriarchátu Antonij.

Papež vede vlastní agendu

Papež František sice byl k ruskému patriarchovi kritický, jeho postoje se však zcela neprotínají s většinovými názory západních politiků. I v Nur-Sultanu papež opět zdůraznil nutnost dialogu a vyjednávání.

„Zavažme se ještě více k tomu, že budeme trvat na potřebě řešit konflikty nikoliv bezvýslednými prostředky moci, zbraněmi a hrozbami, ale jediným způsobem požehnaným nebem a hodným člověka: setkáním, dialogem a trpělivým vyjednáváním,“ prohlásil papež na setkání.

Františkova rétorika systematicky míjí téma nutnosti ozbrojeného odporu vůči vojenské agresi. Je přísně mírová a mnohdy netypicky vstřícná. Podobně jako v případě smrti Darji Duginové, dcery ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina, která volala po tvrdém postupu vůči Ukrajině.

„Myslím na tu nebohou dívku, kterou v Moskvě zabila bomba pod sedačkou jejího auta. Za válku platí nevinní,“ uvedl papež několik dnů po její smrti.

Papež František vede vlastní agendu bez ohledu na ohlasy na té či oné straně. Svědčit o tom může i zjištění agentury Reuters, jejíž zdroje ve Vatikánu potvrdily, že se diplomatům papežského státu po zjištění, že patriarcha Kirill setkání v Kazachstánu zrušil, ulevilo. Údajně tak nemusejí vysvětlovat, proč si hlava katolické církve podává ruku s hlasitým advokátem Kremlu.