Polsko stále neví, co zlikvidovalo život v Odře. Berlín obvinil Varšavu z podcenění situace

Události ČT: Polsko stále nenašlo viníka ekologické katastrofy na Odře (zdroj: ČT24)

Polská vláda začala kompenzovat podnikatele z povodí Odry. Řeku v létě postihla ekologická katastrofa, zřejmě jedovatá řasa zabila přes dvě stě tun ryb, korýšů a škeblí. Podle expertů vyrostla kvůli vysokému obsahu soli ve vodě, nízkým průtokům a také znečištění. Ani více než po měsíci není jasné, kdo katastrofu na řece pramenící v Česku způsobil.

Na řeku Odru se už vrátili nadšenci do vodních sportů, kteří věří, že rychlou jízdou po hladině čeří vodu, okysličují ji, a řece tak pomáhají vzpamatovat se ze znečištění řasami. „Je to pro nás, naše děti a budoucí generace. Řeka nám umírá před očima, to nesmíme dopustit,“ řekl Krzystof Markiewicz z klubu vodních sportů ve Štětíně. 

Kdo rozsáhlou katastrofu způsobil, se zatím neví. Polské úřady se tím zabývají už měsíc. „Zjišťujeme, analyzujeme a posuzujeme všechny dostupné teorie. Ani německá strana není zatím schopná říct, k čemu přesně došla,“ uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki.

Berlín obviňuje polské úřady. Podle něj zaspaly a umožnily řase rozvinout se na stovkách kilometrů toku i za německou hranici. Tuto teorii potvrzuje i hydrolog z varšavské univerzity Artur Magnuszewski, který zkoumal dosavadní závěry šetření. Podle něj selhal systém, který hlídá kvalitu vody. „Nemáme žádný automatický systém monitoringu, který by neustále hlídal kvalitu vody. Zjistit, kdo v jakém úseku a kdy přesně řeku znečistil, bude velmi složité,“ míní. 

Odpady z továren i velké vedro

Tým Magnuszewského potvrdil, že katastrofa je souhrou několika špatných okolností. K šíření řasy přispělo horké počasí a hlavně slanost, která se do vody dostává odpadem z okolních továren. Řeka navíc vysychala a hladina byla velmi nízko. „Průtok byl asi 150 kubíků za sekundu. Teď je to už 300 kubíků. Teče tam čerstvá voda, která situaci napraví. Bude ale trvat rok či dva, než se to vrátí do normálu,“ řekl profesor hydrologie.  

Za reakci na otravu řeky Odry čelí kritice i polská vláda. Vodohospodáři tvrdí, že věděla o úhynech ryb už od konce července. Kabinet ale problém zpočátku bagatelizoval. Podle kritiků mohlo rychlejší řešení problému na řece výrazně přispět ke zmírnění katastrofy.