Španělské veřejné budovy budou muset šetřit energiemi, opozice to odmítá

Události ČT: Španělé chtějí šetřit energiemi (zdroj: ČT24)

Španělsko navzdory protestům krajů od středy zavádí povinná opatření na úsporu energie. V létě veřejné budovy nesmějí příliš chladit a v zimě příliš vytápět. V noci musejí mít výkladní skříně a kanceláře zhasnuto. Opozice a její šéfové regionálních vlád odmítají zaváděná pravidla dodržovat.

Španělsko je jednou z nejteplejších zemí Evropy. Dopad vysokých cen energií ale nepocítí až v zimě, musí je řešit už teď. Přestože vedra přesahují 40 stupňů Celsia, nařídila vláda omezit klimatizování obchodů, restaurací, kanceláří a hotelů: teplota uvnitř nesmí klesnout pod 27 stupňů. V zimě se naopak omezí vytápění maximálně na 19 stupňů.

Úspory cílí i na osvětlení v budovách. „Měli bychom zhasnout světla výloh a osvětlení veřejných budov, když se nepoužívají,“ zní řešení španělské ministryně životního prostředí Teresy Riberové. Opozice se ale bouří, obává se, aby opatření nesnížila zisky z turismu. Madridský region se chce odvolat k ústavnímu soudu.

Majitelé podniků o opatřeních diskutují. Vadí jim třeba povinné zavírání dveří klimatizovaných provozů. „V centru Madridu máme my, všechny malé obchody, dveře otevřené, protože je to velmi turistická oblast. Zavírání dveří povede jen k tomu, že nám ubude klientů,“ říká Verónica Lópezová, majitelka jednoho z malých obchůdků v hlavním městě. 

Vláda regionům dává šanci do konce srpna předložit konkrétní úpravy zákona a doufá, že se kraje podřídí. „Každý stupeň, o který v zimě snížíme vytápění a v létě zvýšíme teplotu klimatizace, ušetří v průměru 7 procent. Jeden stupeň se může zdát málo, ale je relevantní,“ vysvětluje odborník na energetickou regulaci Jorge Morales de Labra. 

Všechna opatření dohromady mají Španělsku snížit spotřebu energie o čtyři až pět procent. Na domácnosti se nevztahují, i ty si ale spočítají, že podobné kroky pro ně mohou být v energetické krizi výhodné.