Schröder může zůstat členem sociální demokracie. Jeho ruské vazby nejsou proti stanovám strany

Někdejší německý kancléř Gerhard Schröder může i přes své sporné ruské angažmá zůstat členem německé sociální demokracie (SPD). Rozhodčí komise regionální organizace SPD v Hannoveru oznámila, že Schröder působením v ruských státních koncernech stranické předpisy neporušil.

Zatím není jasné, zda tím skončí snaha části sociální demokracie Schrödera zbavit členství ve straně, protože proti rozhodnutí je možné se odvolat. Německá média nicméně dlouhodobě poukazují na to, že na cestě k případnému vyloučení Schrödera z SPD stojí řada právních překážek.

Proti Schröderovi byly podány takřka dvě desítky vnitrostranických žádostí o vyloučení, kterými se rozhodčí komise začala zabývat v červenci. V pondělí oznámila, že žádné porušení předpisů a řádů SPD se někdejšímu kancléři dokázat nepodařilo.

Spolupředseda SPD Lars Klingbeil v reakci na verdikt komise řekl, že Schröder se svými názory oporu ve straně nemá. „Pro nás platí, že bývalý kancléř Gerhard Schröder je politicky se svým postojem v SPD izolován,“ uvedl.

Cesty do Moskvy

Schröder, který německou vládu vedl v letech 1998 až 2005, po ruské invazi na Ukrajinu čelí tvrdé kritice za to, že útok dostatečně neodsoudil a že se odmítal vzdát členství v dozorčích radách ruských státních energetických podniků. Schröder mimo jiné působil ve společnostech Nord Stream a Nord Stream 2, v koncernu Rosněfť a ucházel se i o členství v dozorčí radě Gazpromu.

K válce na Ukrajině řekl, že Rusko i Západ se dopustily chyb, což ale Moskvu neopravňuje k tomu, aby na obranu svých bezpečnostních zájmů nasadila vojenské prostředky. Rovněž se vymezil proti sankcím vůči Rusku. V minulosti Schröder o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi hovořil jako o čistokrevném demokratovi.

Moskvu navštívil Schröder naposledy na konci července a setkal se i s Putinem. Po jednání uvedl, že Rusko si přeje diplomatické řešení války na Ukrajině a že invaze byla chybou ruské vlády, zároveň ale zdůraznil, že se přátelství s Putinem zříci nehodlá.

Schröderovy kontroverzní postoje vyvolaly v Německu debatu, kvůli které se pod tlak dostali sociální demokraté a současný sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz. V květnu Schröderovi rozpočtový výbor Spolkového sněmu odebral peníze na kancelář, na kterou měl z veřejných peněz jako bývalý šéf německé vlády nárok.