Ukrajinská armáda zrušila omezení pohybu mužů v branném věku, po kritice jej upraví

Generální štáb ukrajinské armády zrušil nařízení, které zakazovalo mužům v branném věku opouštět bez zvláštního povolení místo bydliště. Informoval o tom náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj s tím, že armáda pravidla přepracuje. Oznámení o omezení pohybu osob podléhajících vojenské službě vyvolalo ve společnosti vlnu kritiky. Prezident Volodymyr Zelenskyj si veřejně stěžoval, že s ním armáda krok nekonzultovala. Odmítl však, že by měl s vojenskými veliteli neshody.

Generální štáb ukrajinské armády v úterý oznámil, že mužům ve věku od 18 do 60 let zakázal opouštět bydliště bez zvláštního povolení příslušného vojenského úřadu. Odvolával se přitom na zákon z roku 1992, který tento krok předpokládá v době válečného stavu. Ten na Ukrajině platí od začátku ruské invaze. Později vydala armáda upřesnění, podle nějž muži v branném věku nebudou smět bez povolení přejíždět pouze hranice oblastí.

Podle Zalužného nařízení nemělo za cíl omezit práva a svobody občanů, jeho podoba ale vedla „k četným manipulacím a nesprávnému výkladu“, což se stalo „základem pro diskreditaci armády a vojenskopolitického velení“.

Stávající opatření nejsou pro armádu dostačující

Armáda se proto rozhodla nařízení přepracovat. Nová verze bude podle Zalužného vypracována v souladu s novými zákony a dalšími právními normami. Generál však současně uvedl, že nynější právní rámec armádě neposkytuje „účinné mobilizační mechanismy“.

Během krátké doby po zveřejnění nařízení jej komentovaly na sociálních sítích stovky rozhořčených Ukrajinců, někteří nařkli ministerstvo obrany z „idiocie“. Opatření by podle nich podpořilo korupci na okresních vojenských úřadech. Další dávali najevo obavy z ještě většího hospodářského chaosu.

Zelenskyj, jemuž ústava svěřuje funkci vrchního velitele ozbrojených sil, veřejnosti slíbil, že na věc dohlédne, a požádal armádu, aby napříště podobné kroky nepodnikala bez jeho vědomí. Spor vyvolal spekulace, nakolik jsou prezident a obecně političtí představitelé informováni o dění v armádě a do jaké míry mají vliv na její rozhodování.

Prezident jakékoliv spory s armádním velením popřel. „Jsme ve válce a musíme pracovat jako tým. Tak i pracujeme. Pokud jsou nějaké neshody, je třeba napravit chyby, které jsou myslím drobné ve srovnání s jednotou, kterou ukazuje náš stát, ukrajinský lid, naše armáda,“ citoval Zelenského server RBK-Ukrajina. „Chyby je třeba napravit, to je vše,“ dodal.