V italských Alpách zemřel další Čech. Pří výstupu na horu Ortles spadl z výšky

Český horolezec zemřel ve středu brzy ráno v italských Alpách při výstupu na horu Ortles (německy Ortler). Spadl zřejmě z výšky čtyř set metrů. Ministerstvo zahraničí potvrdilo původní spekulace italských médií, že jde o českého občana. V horách byl se skupinou lidí, ostatní jsou v pořádku.

Neštěstí se stalo za svítání kolem 05:30 poblíž chaty Payer, kterou mnoho horolezců používá jako výchozí bod pro závěrečný výstup na 3905 metrů vysoký vrchol. Na místě zasahovala horská služba i vrtulník, záchranáři ale už našli alpinistu mrtvého.

„Můžeme potvrdit, že dnes přišel o život český občan v regionu Tridentsko,“ konstatovala Mariana Wernerová z odboru komunikace českého ministerstva zahraničí. Další informace podle ní zjišťuje český generální konzulát v Miláně, který je ve spojení s italskou policií.

Události: Pátrání po horolezcích na Marmoladě pokračuje (zdroj: ČT24)

Situace na Marmoladě zůstává nestabilní

V jiné části italských Alp, na hoře Marmolada, pokračuje pátrání po pohřešovaných Italech po nedělním sesuvu ledovce. Tragédie, při které zahynuli i dva Češi, má už devět potvrzených obětí. Čtyři osoby již byly identifikované rodinnými příslušníky, pět dosud ne, oznámil šéf Tridentské provincie Maurizio Fugatti.

Záchranáři zapojili do pátrání i vrtulníky a bezpilotní letouny. Podle italského deníku La Repubblica se dronům podařilo vypátrat pozůstatky dvou osob, které nejspíš patří mezi dosud pohřešované horolezce. Drony rovněž objevily pozůstatky ženy, není však jasné, zda jde o již potvrzenou oběť či osobu pohřešovanou. Nalezené pozůstatky je nyní potřeba důkladně prozkoumat a identifikovat.

Kolik osob je stále pohřešováno, není zcela jasné. V úterý italské úřady hovořily o pěti nezvěstných.

Na Marmoládě jsou stále skupiny lidí, reportuje z místa zpravodaj ČT (zdroj: ČT24)

Na místě sleduje situaci zpravodaj ČT Jan Šmíd. Podle jeho slov situace na vrcholech Marmolady zůstává nepředvídatelná a uvolňují se tam kusy ledovců. „Starosta města znovu varoval před tím, aby se lidé do oblasti vydávali, protože ledovec je v těchto místech velmi nestabilní,“ reportuje korespondent. „Pořád tam jsou skupiny, které nedbají varování, a ti, kteří se chtějí podívat přímo na místo,“ doplňuje.

Zmiňuje také, že některé rodiny pohřešovaných či obětí zvažují kvůli tragédii žalobu. Opírají se o to, že existovaly obavy, že k pádu ledovce by mohlo dojít, ale úřady zahálely. Ty se ale brání tím, že neměly dost informací pro uzavření oblasti a možné uvolnění ledovce bylo pouhou spekulací.