Dokumentarista zveřejnil poslední rozhovor mezi Macronem a Putinem před invazí

Události: Rozhovor mezi Macronem a Putinem (zdroj: ČT24)

Nový dokumentární film stanice France 2, který byl odvysílán ve čtvrtek, sleduje cesty francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a jeho diplomatického týmu mezi Paříží a Kyjevem ve dnech, které předcházely ruské invazi na Ukrajinu a následovaly po ní. Přináší také ukázky z nahrávky telefonátu mezi Macronem a ruským vládcem Vladimirem Putinem nedlouho před invazí na Ukrajinu. Média rozhovor označují jako „plný tenze a bizarních momentů“.

„Upřímně, chtěl jsem jít hrát hokej,“ říká v dokumentu Putin Macronovi s ohledem na jeho návrh, aby po dlouhém telefonátu finalizoval komuniké, ve kterém se zaváže k tomu, aby v Ženevě jednal s americkým prezidentem Joem Bidenem o situaci na Ukrajině. Telefonický rozhovor se odehrál pouhé čtyři dny před zahájením ruské invaze a Putin Macronovi řekl, že hovoří z tělocvičny, píše francouzský L'Express.  

Dokument Prezident, Evropa a válka, který pro stanici France 2 natočil novinář a dokumentarista Guy Lagache, podle francouzského deníku Le Monde zachycuje devět minut z dvouhodinového rozhovoru obou politiků. Přepis rozhovoru ještě před odvysíláním dokumentu publikovala francouzská média. 

Telefonát se uskutečnil 20. února, čtyři dny před zahájením války, Macron Putinovi volal z kanceláře svého diplomatického poradce Emmanuela Bonneho v Elysejském paláci.

Putin obviňoval Kyjev ze státního převratu

Ruský prezident na nahrávce Macronovi vysvětluje, že ukrajinská vláda „není demokraticky zvolená“, ale je výsledkem „krvavého státního převratu“, během něhož „byli lidé upáleni zaživa“ a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je „jedním z těch, kteří jsou za něj zodpovědní“. Bonne podle přepisu rozhovoru upozorňoval při natáčení Lagache, že ruský prezident nemluví pravdu. 

Putin dále obvinil Kyjev z porušení minských dohod, které omezily rozsah konfliktu, jenž na východě Ukrajiny vypukl v roce 2014. Kyjev také obvinil ze snahy získat jadernou zbraň. Poté Macronovi řekl, že je třeba vzít v úvahu návrhy proruských separatistů na východě Ukrajiny. „Ale nás návrhy separatistů nezajímají,“ odvětil mu Macron.

Nepodléhejte provokacím, apeloval Macron

Média si všímají, že se během rozhovoru Macron snažil napětí uklidnit a řekl, že bude naléhat na Zelenského, aby „všechny uklidnil“. „V nadcházejících hodinách a dnech nepodléhejte žádným provokacím,“ vyzval Macron Putina. 

Ruský prezident nakonec v závěru rozhovoru v podstatě přislíbil jednání s tím, že s ním „v principu“ souhlasí. Nikdy však k němu nedošlo, ačkoliv Macronovi řekl, že přítomnost ruského vojska na hranicích Ukrajiny je jen cvičením, které „pravděpodobně“ ještě ten večer skončí. O několik dní později Rusko zaútočilo. 

Na zveřejnění rozhovoru už reagovala ruská státní tisková agentura Ria Novosti. Úryvky z dokumentu, které byly ještě před odvysíláním zveřejněny v médiích, komentovala na Twitteru: „Francouzi již dlouho nerespektují diplomatická pravidla jednání“.