USA a Brazílie se dohodly na spolupráci při prevenci odlesňování Amazonie

Americký prezident Joe Biden a jeho brazilský protějšek Jair Bolsonaro se během setkání na summitu amerických států v Los Angeles dohodli, že budou spolupracovat na prevenci dalšího odlesňování Amazonie. Podle agentury Reuters to oznámil Bílý dům. Odlesňování Amazonie prudce vzrostlo od nástupu Bolsonara, podle kterého těžba v amazonském pralese sníží chudobu v regionu. Proti těžbě v chráněných oblastech protestovaly v zemi už tisíce lidí.

Odlesňování Amazonie bylo letos v dubnu rekordní. Podle údajů brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) bylo za 29 dubnových dní odlesněno celkem 1012,5 kilometrů čtverečních, což bylo o 74 procent více než ve stejném měsíci loni. Je to také poprvé, kdy odlesněná plocha přesáhla tisíc kilometrů čtverečních za měsíc v období dešťů. To trvá od prosince do dubna.

Rekordní je údaj o ničení lesů v brazilské Amazonii také za čtyři měsíce letošního roku. Vymýceny byly lesy na ploše 1954 kilometrů čtverečních, což proti stejnému období loni představuje nárůst o 69 procent. Vykácená oblast je takřka čtyřnásobkem rozlohy Prahy.

Za odlesňování může Bolsonaro, upozorňují ekologové

„Příčina tohoto rekordu má křestní jméno a příjmení: Jair Messias Bolsonaro,“ řekl před časem šéf brazilské skupiny na ochranu klimatu Climate Observatory Marcio Astrini. Analytici Climate Observatory byli podle svých slov překvapeni vysokým údajem za duben, protože v období dešťů je terén bahnitý a pro dřevorubce hůře dostupný.

Zachování Amazonie je zásadní pro zastavení změny klimatu. Amazonský prales pohlcuje obrovské množství oxidu uhličitého, který otepluje klima. 

Bolsonaro od nástupu do úřadu v lednu 2019 udělal řadu kroků, za něž ho kritizovali ekologičtí aktivisté, ochránci práv menšin i samotní domorodí obyvatelé, kterých žije v Brazílii asi 900 tisíc. Některé vládní návrhy v této oblasti zastavily soudy.

Politické téma

Bolsonarovy kroky k rozšiřování těžby a komerčního zemědělství v Amazonii někteří jeho kritici označili za „genocidu, etnocidu a ekocidu“. Loni ho také asociace bojující za práva brazilských indiánů APIB u Mezinárodního trestního soudu (ICC) obvinila z genocidy. 

Prezidenti USA a Brazílie se sešli na narychlo svolané schůzce poté, co Biden oslovil Bolsonara, zatímco se Washington snažil podpořit účast na summitu, který některé země bojkotovaly. Pro Bolsonara je setkání příležitostí, jak si vylepšit image v době, kdy se chystá na náročnou předvolební kampaň, podotkl Reuters. „Máme obrovský zájem na tom, abychom se stále více přibližovali k USA,“ podotkl brazilský prezident.

Odlesňování a další ekologická témata hrají v předvolební kampani značnou roli. Opoziční strany se snaží přilákat k urnám zhruba deset milionů zatím nezletilých obyvatel, kteří se ale mohou k volbám předem zaregistrovat a hlasování se účastnit.