Na frontě chybí vojáci. Rusko nasazuje i muže starší 40 let, Ukrajina teritoriální obranu

Horizont ČT24: Rusku i Ukrajině schází bojeschopní muži (zdroj: ČT24)

S nedostatkem schopných vojáků se po třech měsících války potýkají obě strany rusko-ukrajinské války. Rusko sahá po žoldnéřích a do armády nově zve i muže starší čtyřiceti let. Ukrajina se chystá připravit k boji dalších 300 tisíc mužů a na frontu posílá i členy teritoriální obrany. Ozbrojenci z okupovaného Donbasu se zase snaží vyhovět požadavkům Moskvy a přesouvají na místa nejtvrdších střetů i vyčerpané vojáky.

Doněčtí ozbrojenci válčící na ruské straně teprve před týdnem dobojovali v Mariupolu a hned je velitelé posílají znovu na frontu, aby tam zastoupili padlé. Přinejmenším část bojovníků takovou misi odmítá. „Tři měsíce jsme bojovali za osvobození Mariupolu. Teď je osvobozený, ale potravou pro děla být nechceme,“ říká voják ze 107. střeleckého pluku.

Podobný příkaz údajně dostal i jiný doněcký pluk nasazený v Mariupolu. Tvrdí, že už přišli o čtyřicet procent mužů, a ti zbývající prosí, aby na luhanskou frontu nemuseli. „Vojáci 3. střeleckého praporu, 105. střeleckého pluku jsou duševně i fyzicky vyčerpaní. To komplikuje plnění dalších bojových úkolů,“ popisuje situaci jeden z mužů.

Po třech měsících války už lidská síla schází i obráncům. Ukrajinský parlament na začátku května schválil, aby se do nejtvrdších bojů vypravovali členové teritoriální obrany – tedy muži a ženy s minimální vojenskou přípravou. Původně přitom měli chránit jen okolí svých měst. Někteří čerstvě připravení vojáci otevřeně tvrdí, že dostali špatnou výzbroj a že je velitelé obětovali. 

Podle poradce prezidenta Zelenského se ukrajinská armáda drží statečně a chybí jí hlavně slíbené západní zbraně. Také on ale přiznává, že bude třeba připravit k boji další ženy a muže.

„Ruská armáda stihla nashromáždit své záložníky dříve než my. Dělali to ve velmi zrychleném tempu a použili všechny možnosti, které měli,“ vysvětluje bezpečnostní poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Podle ukrajinské rozvědky Rusko mobilizuje skrytě a od všech federálních okruhů každý týden žádá dvě stovky dobrovolníků. Láká je na 130 až 200 tisíc rublů měsíčně. 

I přes ruské posily ale Kyjev věří, že nepřítele zvládne odrazit a zahnat zpět. Opakuje, že ukrajinští vojáci vždy budou mít lepší motivaci bojovat, než plat a výhrůžky velitelů.