Rusové přejdou na východě Ukrajiny k novému způsobu vedení války, odhaduje Šedivý

Horizont ČT24: Armádní generál ve výslužbě Šedivý o vývoji války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Rusové přejdou při chystaném útoku na východ Ukrajiny ke klasickému způsobu vedení války, tedy nejdříve nasadí velmi těžkou palebnou přípravu a potom údery pozemními silami. V pořadu Horizont ČT24 to řekl bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR a vedoucí katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu Jiří Šedivý.

Doposud Rusové ve válce na Ukrajině používali hlavně lehká vojska k rychlým pohybům a k pronikání do různých koutů Ukrajiny. S chystaným útokem na východ Ukrajiny tuto taktiku změní, soudí armádní generál ve výslužbě. 

Podle něj tedy nejdříve přikročí k velmi těžké palebné přípravě, což je letecké bombardování a dělostřelecká palba. Potom budou následovat údery pozemními silami. „To bude hlavní způsob války,“ dodal Šedivý. 

Tomuto vedení boje napomáhá i otevřený terén na východě. „Rusové mají leteckou převahu a v otevřeném terénu jsou ukrajinská vojska zranitelnější, než když jsou skrytá v lesnatém nebo hodně členitém terénu.“

Až budou mít Rusové dostatek vojsk přeskupených oběma směry, tedy na východ a jih, tak budou připraveni operaci spustit.  Šedivý připomněl zprávy, že prezident Vladimir Putin vydal rozkaz, aby Doněcká a Luhanská oblast byly dobyty do 9. května, kdy Rusko tradičně slaví výročí konce druhé světové války.  

Rusové již také dříve deklarovali, že se stáhnou z okolí Kyjeva a hlavní cíl bude nově Doněcko. „Překvapením může být, že vyberou nějaký neobyklý směr k průlomu fronty. Aby se dostali do týlu ukrajinských vojsk a provedli obchvat.“

Mapa bojů
Zdroj: ČT24
Boje na Ukrajině
Zdroj: ČT24

Předpokládá se, že ruští vojáci zamíří na jih Ukrajiny. Pokud by se jim definitivně podařilo dobýt město Mariupol, mohli by se zaměřit i na obklíčení ukrajinských vojáků na Donbasu. Tamní postup ale není v posledních dnech tak výrazný. 

Šedivý má za to, že Mariupol dříve nebo později padne. Zmínil, že sami obránci města uvedli, že jim dochází munice. A ukrajinské vedení sdělilo, že nemůže nijak pomoci. Generál soudí, že by se to ukrajinským vojenským silám nepovedlo, ani kdyby dostaly od Západu více těžkých zbraní. „Nemají dostatek sil, aby provedli nějakou ofenzivní operaci a prorazili obklíčení.“ 

Podle posledních odhadů mohlo od začátku ruské invaze na Ukrajinu v jihoukrajinském Mariupolu zemřít až 21 tisíc civilních obyvatel, uvedl v úterý starosta obléhaného města Vadym Bojčenko. Zároveň zdůraznil, že od začátku pouličních bojů je složité zjistit přesný počet obětí.