Turečtí soudci „hodili beránka do vlčí tlamy“. Kauzu vraždy Chášákdžího předali Saúdské Arábii

Soud v Istanbulu ve čtvrtek rozhodl předat kauzu vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího Saúdské Arábii. Chášakdží, který patřil ke kritikům saúdskoarabského režimu, byl brutálně zavražděn v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, jeho tělo se doposud nenašlo.

Soud s viníky se už konal v Saúdské Arábii, avšak Turecko zahájilo vlastní soudní řízení. Minulý týden navrhl turecký státní zástupce předání kauzy a konečné rozhodnutí měl učinit soud. S přesunutím případu souhlasila také turecká vláda.

„Rozhodli jsme předat kauzu Saúdské Arábii,“ sdělil ve čtvrtek soudce istanbulského tribunálu, který soudí od roku 2020 v nepřítomnosti dvacítku obviněných saúdskoarabských občanů. Agentura Reuters k rozhodnutí soudu napsala, že se očekávalo a že souvisí se snahou Ankary vylepšit vztahy s Rijádem v době, kdy Turecko prožívá vážnou ekonomickou krizi.

S rozhodnutím istanbulského soudu není spokojená Chášakdžího turecká snoubenka Hatice Cengizová. Její právník Gökmen Başpinar řekl, že přesunutí kauzy „odporuje zákonu a je porušením turecké svrchovanosti“. „V Saúdské Arábii není nikdo stíhán. Úřady už proces uzavřely a rozhodly mnoho podezřelých zprostit viny,“ upozornil Başpinar. Další člen právního týmu Cengizové Ali Ceylan označil postup Turecka za „hození beránka do vlčí tlamy“.

Saúdskoarabské procesy

V Saúdské Arábii bylo kvůli vraždě vyšetřováno 31 lidí a z nich 21 bylo zatčeno. Soudnímu procesu čelilo jedenáct z nich, jednání se ale konalo za zavřenými dveřmi a neodpovídalo mezinárodním standardům.

Pro pětici obžalovaných prokuratura žádala tresty smrti. Roku 2019 rijádský trestní soud vynesl tyto rozsudky nad pěti lidmi usvědčenými podle tehdejší zprávy z přímé účasti na vraždě. Další tři lidé dostali tresty vězení v úhrnné délce 24 let a tři zbylí pak byli osvobozeni.

V září roku 2020 saúdskoarabský prokurátor ohlásil revizi verdiktů a pětice odsouzená původně k trestu smrti dostala dvacetileté vězení, zbylým byly tresty sníženy v rozpětí od sedmi do deseti let vězení.

Likvidace Chášakdžího, který si přišel na konzulát vyřídit osobní doklady, obrátilo pozornost světa na saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Mnohé státy jsou toho názoru, že právě on dal k zabití nepohodlného kritika pokyn. Princ to ale odmítá.