Podle Trumpa CIA neviní saúdského korunního prince z vraždy Chášakdžího

Horizont ČT24: Trump o vyšetřování vraždy Chášakdžího (zdroj: ČT24)

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa nedošla CIA k závěru, že za vraždou novináře Džamála Chášakdžího stojí přímo korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán. Trump dostal kompletní vyšetřovací zprávu CIA v úterý. Jeho výroky se rozcházejí se zprávou deníku The Washington Post odvolávající se na „zdroje obeznámené se situací“, podle které si vraždu Chášakdžího objednal právě saúdský korunní princ.

Džamál Chášakdží, který psal kriticky vůči současnému vedení Saúdské Arábie, byl zavražděn na saúdském konzulátu v Istanbulu 2. října. Jeho tělo se dosud nenašlo. Saúdská Arábie původně tvrdila, že novinář z konzulátu odešel, později ale přiznala, že byl na úřadu zavražděn. Saúdský prokurátor obvinil jedenáct lidí, pro pět z nich požaduje trest smrti.

Džamál Chášakdží
Zdroj: Reuters

Turecko, které vede vlastní vyšetřování, však závěry saúdského prokurátora odmítá a tvrdí, že za vraždou novináře stojí právě princ bin Salmán. Důkazy včetně zvukových záznamů z konzulátu poskytla turecká strana dalším zemím, včetně Spojených států.

„Dostal jsem (vyšetřovací) zprávu. Nedošli k závěru – a nevím, zda to někdo dokáže – potvrdit, že je za tím korunní princ,“ řekl Trump novinářům. „Ať to udělal, nebo neudělal, vehementně to popírá,“ dodal americký prezident. Podle něj by „možná měl být shledán odpovědným celý svět, protože svět je krutým místem. Svět je hodně, hodně kruté místo“. Trump už tento týden poznamenal, že je možné, že princ bin Salmán o připravované vraždě věděl.

Turecký list Hürriyet s odvoláním na nejmenované zdroje ve čtvrtek napsal, že CIA má nahrávku telefonního hovoru mezi korunním princem Muhammadem bin Salmánem a jeho bratrem Chálidem bin Salmánem, který je velvyslancem v USA. Korunní princ údajně při hovoru řekl „umlčte Džamála Chášakdžího co nejrychleji“ poté, co bratři hovořili o tom, že novinářova kritika režimu v Saúdské Arábii působí nepříjemnosti.

Na vraždu už některé země reagovaly zastavením dodávek zbraní. Po Německu tak naposledy učinilo Dánsko a Finsko. Francie zase ve čtvrtek oznámila uvalení sankcí na osmnáct občanů Saúdské Arábie spojovaných s vraždou novináře.

Korunní princ se chce setkat s Erdoganem, na summitu se možná potká i s Trumpem

Muhammad bin Salmán mezitím vyrazil na cestu po arabských zemích. V Abú Zabí bin Salmána uvítal korunní princ Spojených arabských emirátů, který posléze na Twitteru vyzdvihl pevné vztahy a spolupráci obou zemí. Podle tuniských médií by měl bin Salmán v úterý přiletět do Tuniska.

Saúdský princ bin Salmán po příletu do Abú Zabí
Zdroj: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Reuters

Koncem měsíce se zúčastní summitu G20 v Argentině, kde by se mohl setkat i s prezidentem Trumpem. Podle tureckého ministra zahraničí už bin Salmán požádal o schůzku na okraj summitu i s prezidentem Turecka Recepem Tayyipem Erdoganem. Ten přitom dříve v listu The Washington Post napsal, že příkaz k vraždě Chášakdžího přišel „z nejvyšších míst vlády Saúdské Arábie“, ale nikoli od krále Salmána.

Ať Trumpovi ukážou mapu, psal v roce 2016 Chášakdží

Podle amerického týdeníku Newsweek nekritizoval Džamál Chášakdží jen saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána, ale i prezidenta Trumpa.

Podle Newsweeku se Chášakdží do Trumpa pustil například v listopadu 2016 na konferenci ve Washingtonu, kde kritizoval „rozporuplnou“ blízkovýchodní politiku čerstvě zvoleného prezidenta. „Až mu jeho poradci ukážou mapu, uvědomí si, že podporou (ruského prezidenta Vladimira) Putina podporuje i Írán?“ ptal se tehdy Chášakdží.

Právě v té době, koncem listopadu 2016, se saúdskoarabská oficiální média distancovala od komentářů dříve prominentního novináře Chášakdžího a státní tisková agentura tehdy uvedla, že jeho vyjádření „jsou pouze jeho osobním názorem“.

Začátkem prosince 2016 zrušil panarabský list al-Haját Chášakdžímu politický sloupek, který mu v těchto novinách, patřících jednomu ze saúdskoarabských princů, vycházel každou sobotu skoro pět let.

V polovině roku 2017 Chášakdží opustil Saúdskou Arábii a usadil se ve Spojených státech, kde psal pro deník The Washington Post.