Rozkaz k vraždě Chášakdžího dal saúdský korunní princ, píše Washington Post s odkazem na CIA

WP: Vraždu Chášakdžího nařídil saúdský korunní princ, zjistila CIA (zdroj: ČT24)

Vraždu saúdskoarabského investigativního novináře Džamála Chášakdžího údajně nařídil přímo saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán. Zjistila to tajná služba CIA, tvrdí web listu The Washington Post, který odkazuje na zdroje obeznámené se situací. Rijád odmítá, že by princ měl s činem něco společného.

CIA už o svých zjištěních informovala americkou vládu a Kongres, uvedl americký list. „Akceptovatelná pozice je, že se to nemohlo stát, aniž by o tom (princ) věděl, nebo byl přímo zainteresován,“ sdělil listu nejmenovaný americký činitel.

Podle něj CIA považuje korunního prince za „dobrého technokrata“, který je však zároveň „náladový a arogantní“ a nechápe, že některé věci „prostě nemůžete dělat“. Podle analytiků CIA ale pozice bin Salmána není v ohrožení a skandál kolem vraždy pravděpodobně přežije. Mluvčí CIA kauzu odmítl komentovat.

Američtí úředníci mají ve zprávu CIA velkou důvěru, píše washingtonský deník, pro něhož Chášakdží pracoval. Spojení korunního prince s úkladnou vraždou ztěžuje kabinetu amerického prezidenta Donalda Trumpa snahu udržet vztah se svým úzkým saúdskoarabským spojencem, zdůrazňuje list.

Saúdský velvyslanec prý novináři tvrdil, že bude v bezpečí

S novinářem před jeho cestou na konzulát v Istanbulu telefonicky hovořil saúdskoarabský velvyslanec ve Spojených státech, uvádí se v článku. Princ Chalíd bin Salmán, který je zároveň bratrem korunního prince, měl Chášakdžímu sdělit, ať si v Istanbulu vyzvedne dokumenty ke svatbě a ujistit ho, že mu nehrozí žádné nebezpečí.

Není jasné, jestli diplomat věděl, že bude novinář zavražděn, podle lidí obeznámených s telefonátem to ale udělal na příkaz korunního prince, píše The Washington Post. Telefonát navíc zaznamenaly tajné americké služby.

Saúdskoarabský ambasador ale na Twitteru popřel, že by se zavražděným žurnalistou hovořil, nebo mu „z jakéhokoli důvodu“ navrhoval, aby jel do Turecka. „Žádám americkou vládu, aby zveřejnila informace o tomto tvrzení,“ napsal princ.

Trump zprávu o případu obdrží v úterý

Trump označil vyhodnocení vraždy saúdskoarabského investigativního novináře Džamála Chášakdžího Ústřední zpravodajskou službou (CIA) za „velmi předčasné“ a řekl, že úplnou zprávu o případu obdrží v úterý. Uvedl, že zjištění CIA, že za vraždu je odpovědný saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, je „možné“.

Prezident se k případu vyjádřil několik hodin poté, co americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Washington ještě nedospěl ke konečnému závěru ohledně vraždy novináře, shromažďuje v této věci fakta a zároveň chce udržet „důležité strategické vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií“.

Prezident Trump k vraždě prohlásil, že „se to nemělo nikdy stát“. O věci jednal při letu do požáry zasažené Kalifornie s ředitelkou CIA Ginou Haspelovou a ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Médiím to sdělila Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová.

Události: Vraždu Chášakdžího podle amerického listu nařídil korunní princ (zdroj: ČT24)

Trump také popřel, že by uvažoval o vyhoštění duchovního a kritika tureckého režimu Fethullaha Gülena. „Nikoli, neuvažuje se o tom,“ odpověděl na dotaz novinářů před odletem do Kalifornie. O údajných záměrech Bílého domu povzbudit Ankaru vyhoštěním Gülena ke smířlivějšímu postoji vůči Saúdské Arábii informovala ve čtvrtek s odvoláním na informované zdroje televize NBC.

Americká televize tvrdila, že Bílý dům se může vyhoštěním Gülena pokusit o zmírnění hněvu, který v Ankaře vyvolala vražda saúdského novináře. Otevřelo by to podle ní cestu k tomu, aby zůstalo zachováno Trumpovo těsné spojenectví s kontroverzním saúdským korunním princem.

Trump řekl, že s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem vychází dobře a má zájem na zlepšení americko-tureckých vztahů. A Rijád je „vpravdě velkolepým spojencem, pokud jde o zaměstnanost a hospodářský rozvoj (USA),“ řekl Trump.

Pence: Chceme zachovat dobré vztahy se Saúdy

Trumpův viceprezident Mike Pence zdůraznil, že vražda Chášakdžího bylo zvěrstvo. „Spojené státy jsou připraveny pohnat k odpovědnosti osoby, které jsou za vraždu odpovědné,“ řekl viceprezident. Zároveň ale dodal, že USA mají zájem na zachování dobrých vztahů s Rijádem. Ten je pro USA klíčovým spojencem a byl první zahraniční destinací, do které ve funkci zamířil Donald Trump.

Část Kongresu situaci vnímá jinak. Skupina amerických senátorů ve čtvrtek předložila návrh zákona, jehož cílem je zakročit proti Saúdské Arábii – mimo jiné pozastavením dodávek zbraní.

Tělo Chášakdžího se dosud nenašlo. Prohlídku konzulátu umožnily saúdské úřady tureckým vyšetřovatelům až dva týdny po zabití novináře. Rijád původně vraždu popíral, přiznal ji až více než dva týdny poté, nicméně popřel, že by s činem měl cokoli společného korunní princ.

„Jeho královská výsost s tímto činem nemá nic společného. Fakticky i národní bezpečnostní poradce ve Spojených státech to tak řekl. Byla to svévolná operace, nyní víme lépe, co se stalo a někteří jedinci prostě jen překročili své pravomoci a jednali i mimo rámec svého mandátu. Udělali chybu a za tuto chybu zaplatí,“ prohlásil saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr.