Američané tlačí Saúdskou Arábii k příměří v Jemenu. Přitvrdili po vraždě novináře Chášakdžího

Horizont ČT24: Americký tlak na ukončení bojů v Jemenu (zdroj: ČT24)

Spojené státy vyzvaly strany jemenského konfliktu k ukončení bojů. Podle ministra obrany Jamese Mattise mají třicet dní na to, aby se sešly na mezinárodní mírové konferenci. Washington přitom doteď bezvýhradně podporoval arabskou koalici vedenou Saúdskou Arábií. Po vraždě novináře Džamála Chášakdžího ale vztahy mezi Washingtonem a Rijádem výrazně ochladly.

Válka v Jemenu trvá už přes patnáct set dní. Nechala za sebou padesát tisíc mrtvých, statisíce zraněných, miliony uprchlíků a hladovějících. Osmdesát procent nemocnic, škol a elektrických rozvodů je v troskách. Vítězství se přitom zatím nekloní ani k Íránem podporovanému severu ani k jihu, na jehož straně bojují Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie.

Vražda Chášakdžího diametrálně změnila situaci

Zlom přinesla až prozrazená státní vražda opozičního novináře Džamála Chášakdžího, která silně otřásla vztahy mezi Washingtonem a Rijádem.

Americkým trestem za vraždu na istanbulském konzulátu by mohlo být omezení vojenské podpory v Jemenu. Saúdské bombardéry zatím tankují u Američanů, používají jejich zbraně i vojenské informace. Americký ministr obrany James Mattis ale naznačil, že by se to mohlo brzy změnit.

„Během třiceti dní chceme všechny u mírového vyjednávacího stolu na základě příměří, stažení k hranicím a konce bombardování,“ prohlásil Mattis. Jeho výzva míří hlavně k saúdskému korunnímu princi Muhammadovi bin Salmánovi.

Nemám nejmenších pochyb, že vražda Chášakdžího vyvolala silný tlak na Saúdy, aby v Jemenu uzavřeli příměří.
Hilal Chašan
politolog Americké univerzity v Bejrútu

K příměří se nemá ani jedna strana

Ochota k uzavření Američany požadovaného příměří není jistá ani na druhé straně, u šíitských povstalců Hútijů. Přes řadu frontových proher stále ovládají hlavní město Saná a značnou část vnitrozemí. Na jihu zase mají stále silnější slovo separatisté, kteří se plánují odtrhnout.

Situace v Jemenu
Zdroj: ČT24

Epicentrem jižanského separatismu je silně opevněné sídlo Jižní přechodné vlády. Cílem jejího vedení a s ní i velké části adenského obyvatelstva je návrat před rok 1990, kdy byl Jižní Jemen samostatnou a relativně prosperující republikou. „Situace v Adenu je pod kontrolou. Podporujeme pana prezidenta Hádího (stávající jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí – pozn. red.). Ale jsme proti vládě bývalého premiéra Bin Daghra,“ tvrdí člen jižanské milice Bezpečnostní pás Mag Dameiš.

Základní podmínkou pro příměří je konec odpalování povstaleckých raket dodaných Íránem proti městům v Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech a zároveň náletů těchto dvou zemí proti povstaleckému severu Jemenu. Schopnost toho dosáhnout bude klíčovou zkouškou vlivu Spojených států na Blízkém východě.