Pro děti k obědu jen listí. Pozapomenutá válka v Jemenu je humanitární zkázou 21. století

V Jemenu se mluví o celé ztracené generaci (zdroj: ČT24)

O válce v Jemenu se hovoří jako o zapomenutém konfliktu. Podle OSN jde přitom o největší humanitární katastrofu 21. století, která nejtíživěji dopadá na ty nejbezbrannější. V současné době trpí v Jemenu akutní podvýživou statisíce dětí. Hovoří se o celé jedné ztracené generaci. A ohrožená je i ta nastávající.

Občanská válka zasáhla obzvlášť krutě sever Jemenu poblíž hranic se Saúdskou Arábií. Stát tu prakticky přestal existovat. V oblasti už funguje jediné zdravotní zařízení. „Za týden přijmeme průměrně sedmnáct podvyživených dětí,“ upozornila ředitelka centra Talút.

V regionu chybí maso, mléko i obiloviny. Úrodu často zaberou ozbrojenci, a rodiče tak své potomky krmí tím, co zbude – kalnou vodou a pomletými listy ze stromů. „Moje dcera Zahrá má sedm měsíců. Ode dne, kdy se narodila, jsme pro ni nesehnali žádné jídlo nebo mléko, jediné, co jí můžeme dát, jsou listy ze stromů,“ prohlásila Jemenka Um Zahráová.

Jedním z dětí, na něž tvrdě dopadá dlouhodobé hladovění, je i dvouletý Eslam. „Narazili jsme na úplné dno. Jeho otec je nemocný a nemůže kvůli válce vydělávat. Syna jsme vzali už k několika doktorům, ale nikdo mu tady nedokáže pomoci,“ říká jeho babička. „Nemůžeme Eslama dostat pryč z provincie, nemáme na cestu žádné peníze,“ dodává.

Ztracená generace

Hladomor ale nesužuje jen sever země. Každý den miliony Jemenců bezradně přemýšlí, kde sehnat svoje příští jídlo. V kritickém stavu je na 400 tisíc dětí. „Zvláště pro děti se jemenská válka stala hotovým peklem na zemi. Osmdesát procent populace pod osmnáct let potřebuje akutní humanitární pomoc,“ uvedla zástupkyně UNICEF v Jemenu Meritxell Relanová.

Vedle dětského fondu OSN v zemi působí desítky humanitárních organizací, pomoc se ale nedostane všude, kde je třeba. Spojené národy proto oznámily, že do země pošlou obří dodávky jídla. Ty ale vystačí k nakrmení sotva poloviny hladovějících. „Žádná pomoc se k nám nedostala. Na chudé lidi charita zapomíná,“ konstatovala Um Zahráová.

V konfliktu proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Intervenovala i Rada bezpečnosti – její blokáda měla zamezit dovozu zbraní, v praxi ale brání i dodávkám potravin.

Válka si už vyžádala tisíce lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domovy. Podle OSN jde o největší humanitární katastrofu na světě.