Čtyři Johnsonovi poradci dali výpověď, tři kvůli kauze lockdownových večírků

Čtyři blízcí spolupracovníci britského premiéra Borise Johnsona odstoupili ze svých funkcí. Tři z nich podali výpověď kvůli kauze večírků pořádaných v úřadu premiéra v Downing Street během koronavirových uzávěr. Kritiku Johnson, který čelí stále většímu tlaku i z vlastní Konzervativní strany, sklidil i od ministra financí Rishiho Sunaka.

Úřad vlády oznámil, že šéf personálního oddělení Dan Rosenfield i Johnsonův osobní tajemník Martin Reynolds rezignovali na své funkce a že jejich rezignace byla přijata. Oba stále pracují, dokud nebude vybrán jejich nástupce, uvedl server veřejnoprávní stanice BBC.

Funkce se vzdal i šéf komunikace Jack Doyle s vysvětlením, že poslední týdny měly „hrůzný dopad“ na jeho rodinný život.

Šéfka politického oddělení Downing Street Munira Mirzaová odchází z odlišného důvodu. Kritizuje Johnsonovo nepodložené obvinění předsedy labouristů Keira Starmera, že v době, kdy vedl státní zastupitelství, nestíhal jednoho z nejhorších britských sexuálních delikventů Jimmyho Savilea. Od téhož Johnsonova výroku se distancoval i ministr financí Sunak.

Savile byl známá televizní osobnost a za svého života nebyl navzdory mnoha obviněním ze zneužití nikdy stíhán. Po jeho smrti v roce 2011 vyšlo najevo, že měl stovky obětí, včetně dětí, připomíná Reuters.

Sedmnáct konzervativních poslanců vyzývá premiéra k rezignaci

Premiér Johnson je pod velkým tlakem kvůli úřednímu i policejnímu prošetřování rozsáhlých společenských akcí, které se opakovaně konaly v Downing Street v době, kdy se Britové nesměli scházet kvůli pandemii covidu-19.

Johnsona už oficiálně vyzvalo k rezignaci sedmnáct poslanců z jeho vlastní strany, pro vyvolání hlasování o důvěře by muselo žádost podat 54 poslanců. V reakci na oficiální vyšetřování Johnson tento týden oznámil rozsáhlou reformu úřadu vlády.